AKADEMİSYENLERİN YATIRIM ARAÇLARINI TANIMA VE BU ARAÇLARA YATIRIM YAPMA DURUMLARININ İNCELENMESİ: TÜRKİYE UYGULAMASI

Bu araştırmanın amacı,  akademisyenlerin yatırım araçları hakkındaki bilgi düzeyini ve çeşitli yatırım araçlarına yatırım yapma durumlarını araştırmaktır. Araştırmaya konu olan veriler 30 farklı devlet üniversitesinde görev yapan 653 akademisyenden bu makalenin yazarı tarafından hazırlanan ve % 91,3 oranında yüksek düzeyde güvenilirliğe sahip anket formunun internet üzerinden gönderilmesi ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler frekans analizi ve parametrik olmayan istatistiksel analiz tekniklerinden Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan frekans dağılımı ile elde edilen sonuçlar şu şekildedir: Akademisyenlerin en çok tanıdığı bireysel yatırım araçları sırayla “altın”, “döviz”, “gayrimenkul”, “otomobil” ve “bireysel emeklilik” sistemidir. En çok yatırım yapılan bireysel yatırım araçları ise “bireysel emeklilik sistemi”, “gayrimenkul”, “altın”, “otomobil” ve “döviz” olarak bulunmuştur.  Mann Whitney U ve Kruskal Wallis Testi sonuçlarına göre “cinsiyet”, “çalışma alanı”, “gelir düzeyi” ve “tasarruf” değişkenleriyle yatırım araçlarını tanıma ve bu yatırım araçlarına yatırım yapma konusunda istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gözlemlenmiştir.

Investigating to which Extend the Academics Know the Investment Instruments and Their Investments in These Instruments: Turkey Application

___

  • Anbar, A. ve Alper, D. (2014). Yatırım Projeleri Analizi, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa.
  • Hayta, A. B. (2012). Ailelerin Tasarruf ve Yatırım Eğilimlerinin İncelenmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, 16 (2), ss. 345-358.
  • Küden, M. (2004). Davranışsal Finans Açısından Bireylerin Yatırım Tercihlerinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi), Gediz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Sancak, E, demirci, N. (2012). Ulusal Tasarruflar ve Türkiye’de Sürdürülebilir Büyüme İçin Tasarrufların Önemi, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz 2012, Cilt:8, Yıl:8, Sayı:2, 8:159-198.
  • Sancak, E. (2016). Bireysel Finans, Scala Yayıncılık, İstanbul.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2015. Tasarruf-Yatırım Dinamikleri ve Cari İşlemler Dengesi Gelişmeleri, Ankara.
  • Yalçıner, K. ve Aksoy, E. E. (2011). Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi, Detay Yayınaılık, Ankara.
  • Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004a). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara. Detay Yayıncılık.
  • Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004b). Aile Ekonomisi, (Editör: Levent Kılıç), Eskişehir, Eylül.