Cahiliye Ve İslam İlk Döneminde Araplarda Evlilik Merasimi

Her hangi bir tpoluluk ilk çekirediği olarak aile, ve aile oluşturma ilk aşaması ise evliliktir. Bundan dolayı topluluklar evliliğe sıra dışı bir önem göstermişlerdir. Aynı şekilde evlilikle tpolumlar arasında kaynaşma, aileler bir birinden yaklaşma ve devletler gelişme yolarından biri evliliktir. Hahbuki evlilik isteyenlere bir şeref, aile hakkında giren bir cevap, soylar bilinmesi ve korunması bir sebep, bekarların isteklerini için bir şifa ve genç olan erkek ve kızlar arasındakı muhabbet artırma dayanığıdır. Bundan dolayı arap topluluğu iser cahiliyet ister Islam dönminde evlilik kutsal bir bağ kabuletmişler, ve evlilik merasimine önem göstermişler. Daha daha Islam dini olarak evlilik sadece bir erkek ve kız arasında bir bağ değil bir yeni dünyede başlayan ahırata kadar devam eden bir hayat ve bu hayatta gereken sorumluluklarımız vardır. Tabii bu değer ve merasim sadece arap topluluğnde bulunan bir şey değil ama o toplulukte bulunan adet ve merasim tanımak adıle ve cahiliyet ve islamdan sonra bulunan değişiklikler hadeflenmektedir. Bu merasimlerden nişanlama, kız isteme, düğün ve düğün melzemeleri, törenler ve haklar vb. konular elealınacaktır. Tabbi bu konular gibi tesbit edilmesni oldukça zor bir konu çünkü bahis edilen tarih kitablarde ya da siyer ile yeterli değil busebeple gereken edebiyat gerekse hadis fıkıh vb kaynaklardan yararlanmayı çalıştım. Bu çalışma giriş ve iki bölüm olmak üzere, girişte evlilik tanıtımı, anlamı, birinci bölümde ise gelin ve damat şartları ve hakları, ikinci bölümde evlilik merasimi ve törenleri ele alınacaktır.

___

  • Abdürrezzâk, Ebû Bekr Abdürrezzâk b. Hemmâm b. Nâfi‘el-Himyerî es-San‘ânî, el-musannef. Thk: Habîburrahman el-A‘zamî, 2. Baskı. Bayrut: el-Mektebül- islami, h. 1403.
  • Ahmed b. Hanbel, Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. El-müsned. Thk: Şu’ebü’l-Arnavut vs., 1. Baskı. Müssesetü’r-Risale, m. 2001.
  • Ali, Cevvad. El-mufessal fî Târîhi’l-ʿarab Kable’l-İslâm. 4. Baskı. Darü’s-sâki, m. 2001.
  • Âlûsî, Mahmûd Şükrî b. Mahmûd el-Bağdadi. Bulûġu’l-ereb fî maʿrifeti Ahvâli’l-ʿarab. Thk. Muhammed Behçet el-Eseri vs. 2. Baskı. Mısır: el-mektebetü’l-ehliyye, ts.
  • An Duzi, Rinhart Biter. Tekmiletü’l-me’acimi’l-‘arabiyye. Arapçeye çevri: Muhammed Selim Ann’emi–Cemal el-hayyat, 1. Baskı. el- cumhuriyyetü’l-‘erakiyye, vezaretüssekafeti ve’l-i’lam, m.1979 - 2000.
  • Aynî, Bedrüddîn Mahmûd b. Ahmed b. Mûsâ b. Ahmed. ʿumdetü’l-kārî fî Şerhi Sahîhi’l-buhârî. Beyrut: dar İhyaü’t-türasil-‘arabi, ts. Bacüri, ‘Abdüllah b. ‘afifi. El-meratü’l-‘arabiyye fi Cahiliyyetiha ve İslamiha. 2. Baskı. El-medine el-münevvere: mektebatü’s-sekafe, m. 1932.
  • Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî. El-Câmiʿu’s-’Sahîhu’l-muhtasar. Thk. D. Mustafa Dip el-buğa. 3. Baskı. Beyrut: dar İbnu Kesir, m. 1987.
  • Câhiz, Ebû Osmân Amr b. Bahr b. Mahbûb el-Kinânî. El-hayvan. 2. Baskı. Beyrut: darü’l kutubi’l-ilmiyye, h. 1424.