Büyükşehirlerde Yangın Risk Değerlendirmesi: Sakarya İli Örneği

İnsanlığın hizmetine sunulan ateş, icat edildiği günden itibaren kontrol altında tutulması gereken bir süreci de beraberinde getirmiştir. Özellikle insan etkisi ya da doğal sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkan yangınların, can ve mal kayıpları üzerindeki etkileri çok fazladır. Bu bağlamda bakıldığında ise ateşin kontrol altında tutulmasının ne denli önemli olduğu daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ateşin kontrol altına alınabilmesi için ise sürekli olarak değişim ve dönüşüm içerisinde olan bir itfaiyecilik anlayışı ortaya çıkmıştır. Roma imparatorluğu dönemiyle başlayan bu süreç ise giderek teşkilatlı bir yapı haline gelmiştir. Günümüzde her ülkenin ve bölgenin kendine özgü geliştirmiş olduğu bir itfaiyecilik teşkilatı vardır. Türkiye üzerinde gerçekleşen yangınların ortadan kaldırılması ya da hiç oluşmaması için ise yerel belediyelerin bünyesinde farklı departmanlar kurulmuştur. Büyükşehir belediyelerin kontrol ve denetimi altında hizmet hayatına devam eden itfaiye teşkilatlanmaları sayesinde, kişilerin can ve mal kayıpları ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışma kapsamında ise genel olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi incelenerek, ortaya çıkan yangınların denetim altına alınması için yapmış olduğu hizmetleri incelenmiştir. 2015-2022 yılları baz alınarak Sakarya Büyükşehir Belediyesinin, itfaiye teşkilatlanması değerlendirilmiştir.

Fire Risk Assesment in Metropolitan Cities: Sample of Sakarya Province

Fire, which was put into the service of humanity, brought along a process that had to be kept under control since the day it was invented. The effects of fires, especially caused by human effects or natural causes, on loss of life and property are very high. In this context, it becomes clearer how important it is to keep the fire under control. In order to control the fire, an understanding of firefighting, which is constantly changing and transforming, has emerged. This process, which started with the Roman Empire period, gradually became an organized structure. Today, every country and region has its own firefighting organization. Different departments have been established within the local municipalities in order to eliminate the fires in Turkey or to prevent them from occurring at all. Thanks to the fire brigades, which continue their service life under the control and supervision of metropolitan municipalities, the loss of life and property of people is tried to be eliminated. Within the scope of this study, Sakarya Metropolitan Municipality was examined in general, and its services for controlling the fires that occurred were examined. Based on the years 2015-2022, the fire department of Sakarya Metropolitan Municipality was evaluated.

___

  • Baş, R. (2014). Türkiye’de orman yangınları nedenleri, zararları ve yangınlara karşı alınacak önlemler. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 27(2), 52-73.
  • Bekdemir, C. (2012) İtfaiye Teşkilatlarının Yangınla Mücadelesinde Stratejik Yönetim (Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü).
  • Canalp, B. (2012). İtfaiye Teşkilatlarının Yangınla Mücadelesinde Stratejik Yönetim (Doctoral dissertation, Okan Üniversitesi TEZ (Thesis)).
  • Erkal, T., & Değerliyurt, M. (2009). Türkiye’de afet yönetimi. Doğu Coğrafya Dergisi, 14(22), 147-164.
  • Hanifi, K. Türkiye’de Yangınlar (1923-1960). Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2(1), 28-39.
  • Kirtaş, H. A. (2019). Yangınlar ile mücadelede itfaiyecilerin organizasyon yapılanması ve müdahale biçimlerinin araştırılması (Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Oduncu, O. (2018). Şehir ölçeğinde yangın master planının hazırlanması: Sakarya örneği (Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi).
  • Pekşen, M. F., Uyaroğlu, Y., & Soyhan, H. S. (2020). İstanbul, Ankara ve Sakarya İllerinin 2018 Yılı İtfaiye Olaylarının Karşılaştırılması. Uluslararası Yakıtlar Yanma ve Yangın Dergisi, (8), 1-19.
  • Türker, S. (2009). Temel İtfaiyecilik ve yangından korunma 1. Adana: Altın Koza Yayın Evi.
  • Uygun, M., & Ebru, İ.N.A.L. (2019). Türkiye’nin itfaiye hizmetlerinin acil durum ve afet yönetimi süreçlerine göre değerlendirilmesi. Hastane Öncesi Dergisi, 4(1), 13-22.
  • Yavuz, Ö., & Bozatay, Ş. A. (2015). Türkiye’de itfaiye hizmetlerinin örgütlenmesi ve etkinliği sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 785-804.