2002-2021 Yılları Arasında Hastane Afet Planı Alanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi

Afet, etkilenen insanların normal yaşamını durduran ya da sekteye uğratan, fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, yerel yönetimlerin baş edemediği olaylara verilen genel bir isimdir. Afetlerin doğurduğu sonuçlara bakıldığında çok fazla can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Bundan dolayı oluşacak hasarları en aza indirmek için her ülkede etkin bir afet yönetimine ihtiyaç vardır. Hastaneler için etkin afet yönetimleri ise hastane afet planıdır. Hastane afet planı, hastanenin kaynaklarını, personelini ve yapılarını farklı afetlerde etkin bir performansa sahip olması için hazırlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı hastane afet planı ile ilgili 2002-2021 yıllarında yayınlanan 609 makaleyi yıllara, ülkelere, yazarlara, Web Of Science kategorileri ve anahtar kelimelerin analizlerini sunmaktır. Bu çalışmanın analizleri VOSviewer uygulaması kullanılarak görselleştirilmiştir. Bu bağlamda hastane afet planı konusunda bibliyometrik analiz yapılarak ilgili alana katkıda bulunmak ve fikir oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Yapılan çalışma ile son yıllarda hastane afet planı ile ilgili çalışmaların artış gösterdiği belirlenmiş, analizler sonucunda elde edilen veriler tablolar ve şekiller ile açıklanmıştır. Analiz sonuçlarına göre genel olarak her geçen yıl yapılan çalışmaların sayıca arttığı sonucu çıkarılmıştır. En fazla yayın yapan ülkenin Amerika Birleşik Devletleri olduğu, en çok yayın yapılan yılın 2021 olduğu ve en fazla yayın yapan yazarın Christian M.D. olduğu ve en çok kullanılan anahtar kelimenin afet olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak Türkiye ise listede yayın sayısı ve yoğunluğu olarak üst sıralarda yer almamıştır.

Bibliometric Analysis of Studies Conducted in the Field of Hospital Disaster Plan Between 2002-2021

Disaster is the general name given to events that stop or disrupt the normal life of the affected people, cause physical, economic and social losses and that local governments cannot cope. Considering the consequences of disasters, they cause a lot of loss of life and property. For this reason, an effective disaster management is needed in every country in order to minimize the damage. Effective disaster management for hospitals is a hospital disaster plan. The hospital disaster plan prepares the hospital's resources, staff and structures to perform effectively in different disasters. The aim of this study is to present the analyzes of 609 articles on hospital disaster plan published between 2002-2021 by years, countries, authors, Web of Science categories and keywords. The analysis of this study was visualized using the VOSviewer application. In this context, bibliometric analyzes were made on the hospital disaster plan, and it was prepared to contribute to the relevant field and to create ideas. With the study, it has been determined that studies on hospital disaster plan have increased in recent years, and the data obtained as a result of the analyzes are explained with tables and figures. According to the results of the analysis, it was concluded that the number of studies conducted in general increases every year. It was concluded that the country with the most publications is the United States, the year with the most publications is 2021, the author with the most publications is Christian M.D. and the most used keyword is disaster. In general, Turkey was not at the top of the list in terms of the number and density of publications.

___

  • AFAD, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, (Erişim Tarihi: 07.03.2022), http://www.afad.gov.tr.
  • Christian M.D., Kissoon N., Deveraux A.V., Dichter J.R., Einav S., Hick J.L., Kanter R.K.,(2014). Surge capacity logistics: care of the critically ill and injured during pandemics and disasters: CHEST consensus statement.
  • Demirhan, N. (2003). Türkiye’de 112: İlk ve acil Yardım Hizmetleri ve Afetlerdeki Rolü. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi.
  • Erkal, T., Değerliyurt, M. (2009). Türkiye'de afet yönetimi. Doğu Coğrafya Dergisi, 14(22), 149.
  • French, E.D., Sole M.L., Byers, J.F. (2002). A comparison of nurses’needs/concerns and hospital disaster plans following Florida’s Hurricane Floyd. Journal of Emergency Nursing, 28(2), 111.
  • Güleç, M. A. (2008). Hastane Afet Planı Neden Gereklidir Sunu Metni. Hastane Afet Planları Eğitim Paneli, Ankara.
  • Khan F., Amatya B., Sayed T.M., Butt A.W., Jamil K., Iqbal W., Elmalık A.,…(2017). World Health Organızatıon Global Dısabılıty Actıon Plan 2014-2021: Challenges And Perspectıves For Physıcal Medıcıne And Rehabılıtatıon In Pakıstan.
  • Norton, M. J. (2001). Introductory concepts in information science. Medford, NJ: Information Today, Inc.
  • Oktay, C. (2009). Hastanelerde Afet ve Acil Durum Yönetimi, HAMER Acil ve Afet Durumlarında Sağlık Yönetimi Kursu, Ankara.
  • Özüçelik, D. (2008). HAP Nedir? HAP İçeriği ve Avantajları Sunumu, Hastane Afet Planları Eğitim Panelleri, Ankara.
  • Rodoplu, Ü., Ersoy, G. (2002). Acil Tıp Derneği Ve Hastane Afet Planı. 11(9), 331.Savrun, B.,Mutlu, H.M. (2019). Kent Lojistiği Üzerine Bibliyometrik Analiz, Kent Akademisi, 12(2), 364-386.
  • Sofuoğlu, M.T. (2008), Hastane Afet Planlamasına Giriş. TATD Hastane Afet Planlaması Eğitimi kurs kitabı. İzmir.Sprung C.L., Zimmerman J.L., Joynt G.M., Taylor B., Sandrock C., Cohen R., Adini B.,…(2010). Recommendations for intensive care unit and hospital preparations for an influenza epidemic or mass disaster: summary report of the European Society of Intensive Care Medicine's Task Force for intensive care unit triage during an influenza epidemic or mass disaster.
  • T.C. Resmi Gazete. Hastane Afet Ve Acil Durum Planları (Hap) Uygulama Yönetmeliği. 18.03.2020. Sayı:31072, Başbakanlık Basımevi, Ankara.
  • TUBİTAK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (Erişim Tarihi: 20.04.2022), https://cabim.ulakbim.gov.tr/bibliyometrik-analiz/bibliyometrik-analiz-sikca-sorulan-sorular
  • Yılmaz, A. (2012). Türkiye'de afetlerde karşılaşılan sorunlar. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 62.
  • Zhang L., Kang P., Tang .B.H., Liu Y., Liu X. ve Liu Z.P. (2015). Medical Efforts and Injury Patterns of Military Hospital Patients Following the 2013 Lushan Earthquake in China: A Retrospective Study.
  • WHO, World Health Organization, (Erişim Tarihi: 07.03.2022), https://www.who.int.
Resilience-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Eskişehir Teknik Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

“The Day of After Tomorrow” Filminin Çevre Söylemleri Perspektifinden İzleyiciler Üzerinde Oluşturduğu İklim Değişikliği Algısı ve Bilinci

Çisem SEYHAN, Hayat ZENGİN ÇELİK

Dirençli Toplum Yaklaşımında “Bilinç” Olgusu ve Kent Planlama ile İlişkisi

Ayşe ÖZYETGİN ALTUN

2002-2021 Yılları Arasında Hastane Afet Planı Alanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi

Tuncay PALTEKİ, Emre AYDIN, Betül Zeynep SARAL

Büyükşehirlerde Yangın Risk Değerlendirmesi: Sakarya İli Örneği

Yavuz BALCI, Hüseyin ALTUNDAĞ

2010'dan 2019'a Lagos Devletindeki Acil Durumlarin Coğrafi Analizi

Adebola DARAMOLA, Oladimeji BELLO

Sosyo-Ekonomik ve Biyofiziksel Bileşenlerine Dayalı Geliştirilen Dirençlilik İndeksi ile Türkiye'de Kuraklığın İncelenmesi

Hıdır SERKENDİZ, Hasan TATLI

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar Uyarınca Riskli Yapı Tespiti Yapılan Binaların Sayısal Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Emrah BAHŞİ, Ahmet DADA, Erhan GÜMÜŞ, Serdar CENİKLİ

9 Ağustos 1912 Mürefte-Şarköy Depremi’nin Afet Yönetimi Açısından İncelenmesi

Bekir LAZ, Murat UTKUCU

İzmir'de kentleşmenin neden olduğu kent ekosistemi ve yerel iklim değişikliklerinin uzun süreli KIA oluşumu açısından STG yöntemiyle değerlendirilmesi

Özşen ÇORUMLUOĞLU

Covid-19 Pandemisinin İlk Ayı Sonrası Lisans ve Lisansüstü Öğrencilerde Akut Stresle İlişkili Faktörler: Kaygı Duyarlılığı, Covid-19 Korkusu, Cinsiyet

Sinem CANKARDAŞ, Ezgi ILDIRIM, Pınar TINAZ