MAKÜ Bünyesindeki Muhasebe Öğretim Üyelerinin En Fazla Tercih Ettiği Akademik Dergilerde Muhasebe Meslek Mensuplarını Konu Edinen Makaleler Üzerine İçerik Analizi 2010-2016 Yılları

Günümüzde yürütülebilmesi açısından önemli bir yere sahip olan muhasebe meslek mensupları; ekonomik koşullardan kanunlardaki değişikliklere kadar birçok dış etkene uyum sağlayabilmek için oldukça yıpratıcı bir baskı altında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu kapsamda meslek mensupları anket ve mülakat yoluyla birçok akademik çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu çalışmada ise belirlenen dergilerde meslek mensuplarının konu edildiği, kendilerine anket ve mülakat yoluyla ulaşılan makaleler incelenmiştir. Bazı çalışmalar meslek mensuplarının sorunları ve beklentilerini içermekteyken bazı çalışmalarda etik davranış üzerinde standartlarıyla ilgili algı düzeyleri ölçülmeye çalışılmış ve standartları değerlendirmeleri istenmiştir

Content Analysis on The Articles That Have Taken The Subject of Accounting Professionals in The Academic Journals Preferred By The Accounting Lecturers in MAKU 2010-2016 Years

Accounting professionals who have an important place in the way that today's financial transactions can be carried out as they should be; they continue to operate under very tiring pressure to adapt to many external influences from economic conditions to changes in the law. In this context, members of the profession were included in many academic studies through questionnaires and interviews. In this study, the magazines were discussed in the selected magazines and the articles they were reached through questionnaires and interviews were examined. While some studies include problems and expectations of members of the profession, ethical behavior has been emphasized in some studies; but often they have been tried to measure perceptions related to accounting standards and are asked to evaluate the standards.

___

  • Akbulut, H., Pekkaya, M. & Aksakaloğlu, H. (2014), “Meslek Mensuplarının Bakış Açısıyla Ticaret Meslek Liselerindeki Muhasebe Eğitimi: Bursa İli Üzerine Bir Uygulama”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 62, Nisan, 73-92.
  • Akın, O. & Onat, O.K. (2016), “Modern Maliyet Yönetimi Teknikleri ve 2000-2014 Döneminde Bu Teknikleri Ele Alan Lisansüstü Tezlere Dair Bir Değerlendirme”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(5), Bahar, 6-15.
  • Akın, O. & Özdaşlı K. (2014), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerinde Uymaları Gereken Etik İlkelere Uyma Düzeyine Yönelik Meslek Mensupları İle Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Algıları”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 63 Temmuz, 59-74.
  • Arsoy, A.P. & Bora, T. (2012), “KOBİ Muhasebe Standartlarının Gelişimi ve Türkiye Uygulaması Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 56, Ekim, 17-28.
  • Boyar, E. & Güngörmüş, A.H. (2016), “ Muhasebe Meslek Mensuplarının Proaktif Kişilik Özelliklerinin, Kariyer Memnuniyeti İle UFRS’ ye Bakış Açıları ve Bilgi Düzeyleri Üzerine Etkisi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 70, Nisan, 55-66.
  • Dalğar, H. (2012), “İşletmelerin Muhasebe Departmanlarında Hata ve Hileleri Önlemeye Yönelik İç Kontrol Sisteminin Oluşturulması: Bir Vaka Çalışması”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 14(3), 129-155.
  • Erdoğan, S., Solak, B. & Gönen, S. (2016), “Türkiye’de KOBİ’lerin Kazanç Yönetim Uygulamalarına Yönelik Muhasebe Meslek Mensuplarının Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 71, Temmuz, 49-66.
  • Gürel, E.B.B. & Gürel, E. (2015), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Tükenmişlik Düzeyinin Yaşam Doyumu Üzerine Etkisi: Aydın İli Örneği”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 14(44), Ocak, 37-47. Hacıhasanoğlu, T. & Karaca, N. (2014), “Bağımsız Çalışan Muhasebe Meslek Mensuplarının ve Muhasebe Çalışanlarının Tükenmişlik, İş Tatmini ve Stres Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 19(4), 153-170.
  • Heybeli, B., Kayıhan, B. & Tepeli, Y. (2014), “ Muhasebe Meslek Mensuplarının İş Tatmin Düzeylerinin Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi: Muğla İli Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 16(2), Aralık, 155- 165.
  • İbicioğlu, H., Özdaşlı, K., Dalğar, H. & Yılmaz, T. (2013), “Muhasebe Meslek Mensuplarının İçsel ve Dışsal Motivasyon Düzeylerinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), Güz, S. 93-105.
  • Kaplanoğlu, E. (2014), “Mesleki Stresin Temel Nedenleri Ve Muhtemel Sonuçları: Manisa İlindeki SMMM’ler Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 64, Ekim, 131-150.
  • Karcıoğlu, R. & Yazarkan, H. (2011), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Faaliyetleri Sırasında Kamu Kurumlarında Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Ampirik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 11(34), Nisan, 1-12.
  • Otlu, F. & Durmuş, F. (2010), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Muhasebe Mesleğine Bakış Açılarının Değerlendirilmesi ve Elazığ İli Uygulaması”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 10(31), Mayıs, 77-92. Özulucan, A., Bengü, H. & Özdemir, F.S. (2010), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Güncel Sorunları, Uygulamada Karşılaştıkları Yetersizlikler ve Meslek Odalarından Beklentilerinin Unvanları ve Mesleki Deneyim Süreleri Yönüyle İncelenmesi: Türkiye Genelinde Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 10(31), Mayıs, 41-64.
  • Tekşen, Ö., Coşkun, A. & Dalğar, H. (2011), “Muhasebe Bilgi Sisteminde Bilgi Güvenilirliğinin İncelenmesi Göller Bölgesinde Faaliyette Bulunan Muhasebe Meslek Mensupları Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 10(33), Ocak, 99-118.
  • Ulusan, H., Eren, E. & Köylü, Ç. (2012), “6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun Muhasebe ve Denetim Uygulamalarına Getirdiği Yenilikler Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 55, Temmuz, 11-34.
  • Yıldırım, S. & Güney, S. (2012), Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Genel Sorunları: Erzurum İli Örneği”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 12(36), Nisan, 35-48.
  • Yürekli, E. & Uyar, S. (2016), “Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik Açısından Mesleki Yargı”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 18 (Özel Sayı-1), 781-812.