Turizm Sektöründe Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık

Örgüt kültürü belirli bir amaç için bir araya gelmiş insanlar arasında paylaşılan, kendine has olan ve diğer örgütlerden ayrılmasını sağlayan bir olguyu ifade etmektedir. Örgütsel bağlılık kavramı ise çalışanların örgütü benimsemeleri ve örgüt için duygusal ya da fiili olarak bir şeyler yapmayı ifade eder. İki kısımdan oluşan bu araştırmanın ilk kısmında bu iki kavram üzerine ve bunların ilişkileri üzerine araştırmalar yapılmıştır. İkinci kısımda ise 5 adet dört ve beş yıldızlı otel çalışanları üzerine incelemeler yapılmıştır. Bu incelemelerde anket yöntemi kullanılmış ve il genelindeki 6 otelin 5’inde 109 katılımcı ile örneklem oluşturulmuştur. 109 katılımcının demografik verileri, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ölçeklerine verdikleri cevaplar frekans ve faktör analizleri ile incelenmiştir. İki kavram arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılan korelasyon analizi sonuçları bu iki kavram arasında pozitif yönlü ve kuvvetli bir ilişki olduğu sonucuna ulaştırmıştır

Organizational Culture and Organizational Commitment in Tourism Sector

Organizational culture refers to a phenomenon shared among people who come together for a specific purpose, which is unique and allows separation from other organizations. The concept of organizational commitment refers to the empowerment of the employees' organizations and to doing something emotionally or actively for the organization. In the first part of this two-part research, we have searched on these two concepts and about their relations. In the second part, the examinations were carried out on 5 four and five star hotel employees. In these examinations, the survey method was used and a sampling was made with 109 participants in 5 out of 6 hotels in the province. The responses of 109 participants to the demographic data, organizational culture and organizational commitment scales were examined by frequency and factor analysis. The results of the correlation analysis conducted to determine whether there is a relationship between the two concepts resulted in a positive and strong relationship between these two concepts

___

  • Aykanat, Z. (2010). Karizmatik Liderlik ve Örgüt Kültürü Üzerine Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman.
  • Balay, R. (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Barutçugil, İ. (2004). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. Kariyer Yayıncılık, İstanbul.
  • Brady, William H. (2013). Storytelling Defines Your Organizational Culture. Pej, January, s. 40- 43.
  • Brewer, Ann M. (1996). Developing Commitment Between Managers and Employees. Journal of Managerial Pscyhology, C: 11, No: 4, s. 24-34.
  • Demir, N. (2007). Örgüt Kültürü ve İş Tatmini, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Diker, O. (2014). Algılanan Liderlik Tarzları, Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık İlişkisinin Turizm Endüstrisinde İncelenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi, Eskişehir.
  • Erkmen, T.(2010). İşletmelerin Başarısındaki En Temel Paradigma Örgüt Kültürü. Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Garr, M.,C. (1997). Organizational Culture as A Predictor of Organizational Commitment. Saint Louis Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, St. Louis, ABD.
  • Ghorbanhosseini, M. (2013). The Effect of Organizational Culture, Teamwork and Organizational Development on Organizational Commitment: The Mediating Role of Human Capital. Tehnički Vjesnik, C: 20, No: 6, s. 1019-1025.
  • Gül, H. (2003). Karizmatik Liderlik Ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi Üzerine Aksaray Ve Karaman Emniyet Müdürlüklerinde Yapılan Bir Araştırma. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Doktora tezi, Gebze.
  • Gülova, Asena, Altın ve Demirsoy, Özge (2012). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki: Hizmet Sektörü Çalışanları Üzerinde Ampirik Bir Araştırma. Business and Economics Journal, C: 3, No: 3, s.49-76.
  • Hall T., Douglas; Schneider, Benjamin ve Harold T. Nygren (1970). Personal Factors in Organizational Identification. Administrative Science Quarterly, C: 15, No: 2, s. 176-190. İnce, M. ve Gül, H. (2005). Yönetimde Yeni Bir Paradigma Örgütsel Bağlılık. Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.
  • Kanter, M. (1968). Commitment and Social Organization: A Study of Commitment Mechanisms in Utopian Communities. American Sociological Review, C: 33, No: 4, s. 499-517.
  • Khatib, Taysir M. (1996). Organizational Culture, Subcultures and Organizational Commitment. Iowa State Üniversitesi, Basılmamış Doktora Üniversitesi, Iowa, ABD.
  • Köse, S., Tetik, S., Ercan, C. (2001). Örgüt Kültürünü Oluşturan Faktörler. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:7, Say :1, ss.219-242.
  • Lahiry, Sugato (1994). Building Commitment Through Organizational Culture. Training and Develoment, C: 48, No: 4, s. 50-52.
  • Mathew, J. ve Ogbonna, E. (2009). Organizational Culture and Commitment: A Study of An Indian Software Organisaiton. The International Journal of Human Resource Management, C: 20, No: 3, s. 654-675.
  • Meyer, J. ve Allen, N. (1984). Testing the Side Bet Theory of Organizational Commitment: Some Methodological Considerations. Journal of Applied Psychology, No: 69, s. 372-378.
  • Meyer, J. ve Allen, N. (1991). Development of Organizational Commitment During the First Year Employement: A Longitudinal Study of Pre- and Post-Entry Influences. Journal of Management, C: 17, s. 717-733.
  • Meyer, J. ve Allen, N. (1997). Commitment in The Workplace, Thousand Oaks. SAGE Publications, CA.
  • Özdevecioğlu, M. (2003). Algılanan Örgütsel Destek İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.Dergisi Cilt:18 Sayı:2, ss.113 -130.
  • Porter, L. W.; Crampon, W. J. ve Smith, F. L. (1974). Organizational Commitment and Managerial Turnover: A Longitudinal Study. Organizational Behavior and Human Perfomance, No: 15, s.87-98.
  • Schein, E. H. (1984). Coming To A New Awareness Of Organizational Culture. Sloan Management Review, Cilt:25 ,Sayı:2,ss.3-16.