Çanakkale Muharebelerinde Şehit Olan Dinarlılar

Çanakkale Muharebeleri, malum olduğu üzere Türk ve Dünya tarihi açısından son derece büyük bir önemi haizdir. Bu muharebelerin en önemli özelliklerinden birisi hiç şüphesiz her iki taraftan da çok sayıda insanın hayatını kaybetmiş olmasıdır. Bu bağlamda Osmanlı Devleti’nin diğer pek çok yerinden olduğu gibi Dinar’dan da bu muharebelere çok sayıda genç iştirak etmiş ve bunların çoğu şehit olmuştur. Bu çalışmanın konusu, Çanakkale Muharebelerinde şehit olan Dinarlılar hakkında daha önceden tespit edilmiş bazı nicel ve nitel verilerden hareketle bir değerlendirme yapmaktır. Çalışmada ana kaynak olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından Askerlik Şubesi kayıtları esas alınarak 1998’de 5 cilt halinde yayımlanan Şehitlerimiz adlı eser kullanılmış olup, mezkur eserin 1. cildinde Afyonkarahisar vilayeti Dinar ilçesine ait şehit listeleri dikkate alınarak bunlarla ilgili bilgiler, tablo ve grafikler eşliğinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu vesile ile Çanakkale’yi geçilmez kılan Dinarlı kahraman şehitlerin nicel ve nitel hususiyetleri hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır

Martyred People From Dinar During The Çanakkale Wars

As it is known, The Çanakkale Wars have an extremely important place in the history of both Turkey and the World. Beyond any doubt, one of the most crucial characteristics of these wars is the large number of casualties both sides incurred. Particularly, many young people from Dinar fought in these wars, as in most parts of the Ottoman Empire, and most of these young people were martyred in the process. This report aims to evaluate and investigate the martyred people of Dinar who fought in Çanakkale Wars using predetermined quantitative and qualitative data. Published by the Ministry of Defence on the records of military entrance processing station in 1998 as 5 volumes, “Şehitlerimiz” was the main source for the report. In the 1st volume of the work, information related to Dinar martyrs in Afyonkarahisar was evaluated through tables and graphs considering the martyrs’ list. This work attempted to summarize the qualitative and quantitative properties of brave Dinar martyrs who defended Çanakkale with their life

___

  • Altıntaş, A. (1997). Belgelerle Çanakkale Savaşları, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Ün.
  • Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Yayınları.
  • Armaoğlu, F. (1992). 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi, C. I. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Bayur, Y. H. (1991). Türk İnkılabı Tarihi, C. III, Kısım II. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Belen, F. (1964). Birinci Cihan Harbinde Türk Harbi. Ankara: Genelkurmay Basımevi.
  • Birinci Dünya Harbinde Türk Harbi. (1993). V. Cilt, I. Kitap. Ankara: Genelkurmay Basımevi.
  • Birinci Dünya Harbinde Türk Harbi. (1976). VIII. Cilt. Ankara: Genelkurmay Basımevi.
  • Erdemir, L. (2012). Çanakkale Savaşı Sırasında İstanbul Hastanelerinde İlk Sağlık Hizmetleri ve Şehitlerin Defni. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, XVII (1), 51-73.
  • Eroğlu, H. (1982). Türk İnkılâp Tarihi, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Köstüklü, N. (2001). Çanakkale’de Şehid Olan Uşaklılar Üzerine Bir İnceleme. 21. Yüzyılın Eşiğinde Uşak Sempozyumu, C. I. İstanbul. ss. 285-307.
  • Köstüklü, N. (2003). Balkan Savaşlarından Millî Mücadele’ye Şehitler Üzerine Yapılacak Bilimsel Araştırmalarda Metod ve Kaynak Meselesine Dair Bazı Düşünceler, 9. Askerî Tarih Kongresi. İstanbul. ss. 205-219.
  • Köstüklü, N. (2004). Çanakkale’de Şehit Olan Yalvaçlılar, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, XX, (58), 299-322.
  • Şehitlerimiz, Osmanlı-Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarb, Balkan, I. Dünya, İstiklal, Kore, Kıbrıs, İç Güvenlik. (1988). C. I. Ankara: Milli Savunma Bak. Yayınları.