Andragoji ve Yaşamboyu Öğrenme Bağlamında Yetişkinlerin Öğrenmesi

Yaşamda var olabilmek için temel gereksinimlerden biri öğrenmedir. Öğrenme çocukluk ve gençlik döneminde dünyayı tanıma ve anlamlandırmada önemli bir yere sahiptir. Yetişkinlik döneminde ise bireylerin yaşamın farklı zamanlarında ortaya çıkan görev ve sorumluluklarla etkili bir şekilde başetmelerine yardımcı olur. Bu anlamda yetişkinlerin öğrenmesi yaşamboyudur. Bu çalışmanın amacı yetişkinlerin öğrenmesini yaşamboyu öğrenme ve andragojik ilkeler kapsamında değerlendirmektir. Bu amaç kapsamında öncelikle yaşamboyu öğrenme kavramı, bu kavramın ortaya çıkışı ve kullanımı incelenmiştir. Ardından yetişkinlerin öğrenmesi, öğrenme özellikleri ve yetişkin öğrenmesi konusunda varsayımlar sunan andragoji kavramına yer verilmiştir. Son olarak da yetişkinlerin öğrenmesi yaşamboyu öğrenme bağlamında ele alınmış, yetişkinlerin yaşamboyu öğrenmesinde andragojik ilkelerin dikkate alınmasının önemi üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak andragojinin yetişkinlere yönelik yaşamboyu öğrenme etkinliklerinin planlanması ve yürütülmesinde ve bu etkinliklerin başarıya ulaşmasında kilit bir role sahip olduğu ileri sürülebilir. Buradan hareketle, özellikle planlı yetişkin eğitimi etkinliklerinde andragojinin vurguladığı öğrenme ilkelerinin dikkate alınması, yetişkinler için etkili bir öğrenme ortamının oluşmasına katkı sağlayacaktır

Learning of Adults in the Context of Andragogy and Lifelong Learning

Learning is one of the basic necessities of existence in life. Learning has an important place in recognizing and making sense of the world during childhood and youth. In adulthood, it helps individuals to cope effectively with tasks and responsibilities that occur at different times in life. In this sense, adult learning is life-long. The purpose of this study is to assess the learning of adults in the context of lifelong learning and andragogical principles. Within the scope of this aim, firstly the concept of lifelong learning, the emergence and use of this concept has been examined. Then the learning of adults, adult learning ability and the concept of andragogy, offering assumptions about adult learning, are given. Finally, learning of adults has been discussed with in the context of lifelong learning and the importance of considering the andragogical principals in lifelong learning of adults has been emphasized. As a result, it can be argued that andragogy has a key role in the planning and execution and the success of adult lifelong learning activities. From this point of view, to take into account the principles highlighted by andragogy, especially in planned adult education activities, will contribute to an effective learning environment for adults

___

  • Bosco, J. (2007). Lifelong learning: What? why? how?. http://homepages.wmich.edu/~bosco/docs/LifelongLearning-2.pdf adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 20.05.2017)
  • Cross-Durrant, A. (1984). Basil Yeaxlee and lifelong education: Caught in time. International Journal of Lifelong Education. 3(4), 279-291.
  • Cummins, P. ve Kunkel, S. (2015). A global examination of policies and practices for lifelong learning. New Horizons in Adult Education and Human Research Development. 27(3), 3-17.
  • Deveci, T. (2007). Andragogical and pedagogical orientations of adult learners learning english as a foreign language. New Horizons in Adult Education and Human Research Development. 21(3/4), 16-28.
  • Deveci, T. ve Tezcan, F. (2017). Andragogical, pedagogical and lifelong learning orientations of freshman engineering students in a project-based course. Yaşadıkça Eğitim Dergisi. 31(1), 69-88.
  • Duman, A. (2007). Yetişkinler eğitimi. (Genişletilmiş İkinci Baskı), Ankara: Ütopya Yayınları.
  • Ekoto, C. E. ve Gaikwad, P. (2015). The impact of andragogy on learning satisfaction of graduate students. American Journal of Educational Research. 3:11, 1378-1386.
  • Freire, P. (2015). Ezilenlerin pedagojisi. (D. Hattatoğlu ve E. Özbek, çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Gelpi, E. (1972). Some thoughts on lifelong education. A contribution to the Seminar “Implications of Lifelong Education for an Interdisciplinary Curriculum oriented towards International Education” organized by the Unesco Institute for Education, 4-8
  • December 1972. http://unesdoc.unesco.org/images/0000/000050/005033eb.pdf adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 22.02.2018)
  • Geray, C. (2002). Halk eğitimi. Ankara: İmaj Yayınevi.
  • Hake, B. (2005). AB politikaları ve bilgi ekonomisi: Yaşamboyu öğrenme için stratejik bir rol. F. Sayılan ve A. Yıldız (Edt.). Yaşamboyu öğrenme sempozyum bildirileri ve tartışmalar içinde (s. 15-30). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Jarvis, P. (2005). Adult education and lifelong learning theory and practice. London: RoutledgeFalmer.
  • Jarvis, P. (2014). From adult education to lifelong learning and beyond. Comparative Education. 50:1, 45-57.
  • Knowles, M. S. (1996). Yetişkin öğrenenler gözardı edilen bir kesim. (S. Ayhan, çev.). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Knowles, M. S. (2009). Andragoji: Yetişkinlerde öğrenme konusunda yeni bir teknoloji. (Çev: S. Ayhan). A. Yıldız ve M. Uysal (Edt.) Yetişkin eğitimi kuramdan uygulamaya içinde (s. 127-144). İstanbul: Kalkedon Yayınları.
  • Knowles, M. S. , Holton, E. F. ve Swanson, R. A. (2015). Yetişkin eğitimi. (Çev: O. Gündüz). İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Lee, W. O. (2014). Lifelong learning and learning to learn: An enabler of new voices for the new times. International Review of Education. 60, 463-479.
  • Lethbridge, J. (2013). Language learning begins in the womb. http://theconversation.com/language-learning-begins-in-the-womb-17450 adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 31.05.2017)
  • Lindeman, E. C. (1969). Halk eğitiminin anlamı. (C. Şentürk, çev.). Ankara: Halk Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • Lowe, L. (1985). Dünyada yetişkin eğitimine toplu bakış. (T. Oğuzkan, çev.). Ankara: Unesco Türkiye Milli Komisyonu.
  • Okçabol, R. (2014). “Yerel” ve “küresel” için yetişkinlerde öğrenme ve gelişme. Eleştirel Pedagoji. 6:34, 48-57.