Türkiye'nin rüzgar enerji potansiyeli ve AB ülkeleri içindeki yeri

Enerji tüketim seviyesi, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmalarını gösteren en önemli parametrelerden biridir. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeline göre, en çok klasik biyokütle enerjisi ve hidrolik enerji kullanılmaktadır. Jeotermal enerjiden yararlanma üçüncü sırada yer almakla birlikte, kullanımı sınırlıdır. Güneş enerjisi kullanımı düşük düzeyde iken, rüzgar enerjisi kullanımı giderek artış göstermektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları, Türkiye'de hem enerji probleminin çözümüne hem de yaşanabilir temiz bir çevreye sahip olunmasına katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte, çeşitli sektörlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik uygulanabilirliği ve uygulama yöntemi, bölgesel koşullara bağlı olarak değişir. Bu sektörlerde etkin olarak yararlanılabilecek başlıca yenilenebilir enerji kaynakları; güneş enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi ve rüzgar enerjisidir. Bu çalışmada; Türkiye'deki alternatif enerji kaynaklarının en önemlilerinden birisi olan rüzgar enerjisinin potansiyeli araştırılmış, rüzgar santrallerinin en son durumu irdelenmiş ve AB ülkeleri ile karşılaştırılmıştır.

Wind energy potential of Turkey and its place in EU countries

The energy consumption level is one of the most important parameters indicating the economical and social developments of the countries. According to the potency of the renewable energy resources of Turkey, classical biomass energy and hydraulic energy are used most. Although the employment of the geothermal energy is ranked as the third, its use is limited. While the use of solar power is in a low level, the utilization of wind power gradually increases. The renewable energy resources will contribute both to the solution of the energy problem, and attaining a livable clean environment in our country. Nevertheless, the economic usability of the renewable energy resources in various sectors and the application method differ depending on the regional conditions. The main renewable energy resources which will be utilized efficiently are: solar energy, geothermal energy, biomass energy, and wind energy. In this study, the potency of the wind energy, which is one of the most important of the alternative energy resources has been researched, the last status of the wind power stations has been examined, and has been compared with the EU countries.

___

  • 1.Tübitak, " Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu vizyon 2023 ön rapor", Teknoloji Öngörüsü Projesi Enerji ve Doğal Kaynaklar Paneli, Ankara, Ocak, 2003.
  • 2.N. Öztürel, R. Zilan ve A. Ecevit, Türkiye 'de Yenilenebilir Enerji Kaynakları İçin İzlenmesi Gereken Strateji, Planlama Politikaları ve Bunların Sosyal ve Siyasi Etkileri. Yenilenebilir Enerji Kay-, nakları Sempozyumu, 28-32, İzmir, 2001.
  • 3.Dünya ve Türkiye Enerji İstatistikleri, World Energy Council and Turkish National Committee, Kasım, 2006, Turkey.
  • 4.Türkiye Enerji Üretimi; Kaynak: http://www.enerji.gov.tr/enerjiuretimi.htm,
  • 5.Yılmaz Ö., "Hidroelektrik Enerji Üretiminin Çevresel Boyutları", Çevre Enerji Kongresi Bildiriler Kitabı, s.421 -4216, Haziran 1997
  • 6.Güneş ve Rüzgar Enerjisi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları.http:/ /www.meteor.gov.tr/webler/arge/argealt25 .htm.
  • 7.Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Verileri, 2001.
  • 8.A. Özdamar ve M. Çolak, İzmir 'de Yapılan Dört Yıllık Rüzgar Ölçümlerine Dayanan Bir Enerji Değerlendirmesi. IlI.Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, 309-321, İstanbul, 2000.
  • 9.Alaçakır F. B., "Ülkemizde elektrik üretimini destekleyen bir çözüm: Güneş pilleri", Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, s. 182-185, İzmir, 2001.
  • 10.Tavman,İ. H. ve Önder,T.K., "Türkiye 'de rüzgar enerjisi potansiyeli ve kullanımı". Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, s. 316-323, İzmir, 2001.
  • 11.Drahor,M. G, Kumlutaş D., Göktürkler G., "Dünya'da ve Türkiye'de jeotermal enerji ve kullanımı", Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu Bildiriler Kitabı, s. 61-68, İzmir, 2001.
  • 12.Deniz, Y., "Türkiye'de biyogaz potansiyeli ve biyogazın sağlayacağı yararlar", Köy Hizmetleri Ankara Araştırma Enstitüsü, Ankara, 1987.
  • 13.M. Acaroğlu ve M.Ö, Ültanır, Türkiye 'de Biyokütle (Biomas) Enerji Potansiyeli ve Değerlendirilmesi İçin Öneriler. Türkiye 8.Enerji Kongresi, 2, 161-171,Ankara, 2000.
  • 14.Kadıoğlu S., Tellioğlu Z., "Enerji kaynaklarının kullanımı ve çevreye etkileri",
  • 15.Durak M.," 2009 Yılı Sonu İtibari İle Dünya'da ve Ülkemizde Rüzgar Elektrik Santral Projelerinin Son Durumu" ,Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yayınları, s. 2-7, Ankara, 2009
  • 16.Türkiye'de Enerji Dinamikleri, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK- TMK), Aralık2004,Ankara.
  • 17.Türkiye'de Güneş Enerjisi,http://w ww .e ie. gov.tr/turkce/YEK/gunes/tgunes.htm I, 26.05.2009.
  • 18.Turan,I., Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektörünün Durumu, Rüzgar Türbinleri ve Ekipmanlarının Yerli Kaynaklar Kullanılarak Tasarımı ve Üretim Paneli,7 Mayıs 2008, İstanbul, Türkiye.
  • 19.T.V. Ramachandra,K.J. Rajeev, S. Vamsee Krishna, B.V.Shruthi, Wind energy potential assessment spatial decision support system, Energy Education Science and Technology ,Vol. 14, No 2, 61-80,2005,
  • 20.(20). Üretim Lisansı Verilen Tüzel Kişiler, http://www.epdk.org.tr/lisaas/elektrik/lisansdatab ase/verilenuretim.asp, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 01.06.2009
  • 21.AKGÜN, N., "Rüzgar Enerjisi", Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, s.36 38,'2Ö06, Ankara
  • 22.Dünya ve Türkiye Enerji İstatistikleri, World Energy Council and Turkish National Committee, Kasım,2006,Turkey.
  • 23.Fosil Yakıtlar - Genel Bilgi, (http://www.enerj.gov.tr/index.ph p?sf=webpages &b=fosilyakitlar), 22.08.2009