Hastane bünyesindeki cihazların bakım onarım takibine yönelik yazılım çalışması

Son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gelişen tıp teknolojisinin sonucu olarak sağlık birimlerinde kullanılan elektronik tıbbi cihaz sayısında hızlı artış olduğu bir gerçektir. Diğer bir gerçek ise alınan bu cihazların verimli bir şekilde kullanılmamasından dolayı epeyce bir miktar maddi kaybın meydana gelmesidir. Bir cihaza sahip olmak kadar cihazın sürekli çalışır durumda tutulması ve bu amaçla cihazın periyodik bakımının yapılması da aynı derecede öneme sahiptir. Tıbbi cihazların önemli bir kısmı periyodik bakım ve kalibrasyon gerektirmektedir. Konu sağlık olunca bu cihazların bakım takibi daha da önem kazanmaktadır. Bu amaçla Türkiye'nin ilk klinik mühendislik birimi olan ve Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi(TYİH)' nde kurulu TABOM'da (Tıbbi Aygıtlar Bakım Onarım Merkezi), bir yazılım çalışması yapılmıştır. Burada bir hastanede belli zaman diliminde bakım ve kalibrasyon gerektiren tıbbı cihazların takibini sağlayan ve yapılan bakım ve onarımların dökümünü istatiksel olarak verebilen yazılım çalışması hakkında bilgi verilmektedir. Alanında Türkiye' de ilk uygulaması olan bu çalışmayla TYİH bünyesindeki yaklaşık 1200 adet cihazın bakım-onarım ve kalibrasyon takibi amaçlanmıştır.

A software study to follow-up repairing and maintenance of medical in the hospital

In recent years, it is a fact that the number of medical devices which are used in health centres increase in Turkey quickly as a result of developed biomédical techonology like all of the world. It also a fact that It can be loss of money because of not using these devices effectively. It is not only important to have a equipment but also important to keep working this equipment all the time and for this to maintain it periodically. Most of biomedical devices need maintenance and calibration. From the point of health care it is much more important to do this. For this purpose it was studied a software by using developed software techonology in TABOM (The Medical Instruments Maintenance and Repair Centre,) which is the first founded institution of clinical engineering in TYIH ( Turkish Advanced Specialization Hospital) in Turkey. In this study, it is given brief information about the software, which can provide followup for maintenance and repair of biomedical devices and can give breakdown of doing repair and maintenance statistically. This study .which is the first application of its field in Turkey, was intended to followup the maintenance and repair of approximately 1200 devices in TYIH.

___

  • 1. Schwan H.P., Organizational Development of Biomedical Engineering, IEEE Eng. in Med. Of Bio. Eng.,BME, 25-33,Semp.1991.
  • 2. İder, Y.Z., Köymen, H., A Pioneering Clinical Engineering Service in Turkey, 1745-1747,1986.
  • 3. Cruz, A.M. Denis, E.R., Sanchez, M.C., Senra,J.A., Cristo, E.B., Technology management system aided by computers in a Hospital Information System, 2000. proceedings of the 22nd Ann. Inter. Conference of the IEEE,610 – 615 vol.1, 2000.
  • 4. Elder, S., Corrin,N., Biomedical Engineering’s role in hospital health techonology assesment,IEEE 17th Annual Conference, p.711 – 712 vol. 1,1995.
Politeknik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0900
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aynı yükü besleyen iki serbest uyartımlı DC motorun dinamik davranışının bond graf yöntemi yardımıyla incelenmesi

Mustafa POYRAZ, Mehmet ÖZDEMİR, ABDULNASIR YILDIZ

Hastane bünyesindeki cihazların bakım onarım takibine yönelik yazılım çalışması

Musa ŞAHİN, SERDAR MÜLDÜR, İNAN GÜLER

Düzenli populasyonu (DP) yönteminin kaliteli populasyon üretme yeteneğinin olasılıksal analizi

ALİ KARCI, Ahmet ARSLAN

KESME PARAMETRELERİNİN FREZELEMEDE OLUŞAN KESME KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İHSAN KORKUT, MEHMET ALİ DÖNERTAŞ

Su, tuz ve ağır metal etkisindeki Bolu kaolininin; Likit limit, plastik limit ve hidrometri analizi yapılarak kaolinin aktivitesine etkisinin araştırılması

M. Haluk ÇELİK, Yücel GÜNEY, Hakan KOYUNCU, YILMAZ KOÇAK

Seyitömer ve Çayırhan uçucu küllerinin portland çimentosu-uçucu kül (PÇ-UK) hamurunun priz başlama ve sonu sürelerine etkisi

M. Haluk ÇELİK, H. Yılmaz ARUNTAŞ, Yakup BARAN

Bilgisayar destekli uluslararası hastalık kod bulma sistemi

SERDAR MÜLDÜR

EEG işaretlerinde gürültü bastırılması için uyarlamalı Wiener süzgecinin gerçekleştirilmesi

M. Kemal KIYMIK

Buji ile ateşlemeli motorlarda tek nokta yakıt enjeksiyon ve karbüratör sistemlerinin performansa etkileri üzerine deneysel bir araştırma

Sahir SALMAN, Can ÇINAR, Yakup SEKMEN

Farklı geometrik yapıdaki kırmızı biberlerin PLC kontrollu güneş enerjili-gizli ısı depolamalı kurutucuda kurutulması

AYHAN ONAT, A. Talat İNAN, Zafer GÜL