Seyitömer ve Çayırhan uçucu küllerinin portland çimentosu-uçucu kül (PÇ-UK) hamurunun priz başlama ve sonu sürelerine etkisi

Bu araştırmada, Seyitömer ve Çayırhan termik santralleri uçucu küllerinin, çimentoda (PC 42,5) priz başlama ve sonu sürelerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla uçucu küller, çimentonun ağırlıkça % 5, % 10, % 15 ve % 20'si yerine ikame edilerek kullanılmıştır. Uçucu küllerin çimentoların priz başlama ve sonuna olan etkisi deneylerle tespit edilmiştir. Sonuç olarak uçucu küller, çimentoda priz başlama ve priz sonu sürelerini kontrol çimentosuna göre artırmıştır.

The effect of Seyitömer and Çayırhan thermal power plant fly ashes to initial and final setting time of PC-FA pastes

In this research, the effect of Seyitömer and Çayırhan thermal power plant fly ashes to initial and final setting time of the cement (PC42,5) was investigated. For this purpose, the fly ashes were used 5, 10, 15 and 20 % (by weight of cement) by replacing some of the cement. The effect of fly ashes to initial and final setting time of the cement was determined by tests. As a result, the fly ashes were increased initial and final setting time in cement according to control cement.

___

  • 1. Neville, A.M., Properties of Concrete, Longman Scientific&Technical, New York, 1981.
  • 2. Mehta, P.K., Concrete- Structure, Properties, and Materials, Prentice-Hall, New Jersey, 1986.
  • 3. Tokyay, M., Erdoğdu, K., Uçucu Küllerin Karakterizasyonu, TÇMB, Ankara, 1998.
  • 4. Erdoğan, T.Y., Atık Malzemelerin İnşaat Endüstrisinde Kullanımı, Uçucu Kül ve Yüksek Fırın Cürufu, Endüstriyel Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu Bildiriler Kitabı, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara, 1993.
  • 5. Aruntaş, H.Y., Tokyay, M., “Katkılı Çimento Üretiminde Diatomitin Puzolanik Malzeme Olarak Kullanılabilirliği”, Çimento ve Beton Dünyası, 1, 4, 33-41, Ankara, 1996.
  • 6. Ekinci, C.E., Antalya–Etibank Elektrometalurji İşletmesi Silis Dumanlarının Çimento ve Betonda Katkı Maddesi Olarak Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ, 1995.
  • 7. Wu, X., Zhu, H., Hou, X., Li, H., Study on Steel Slag and Fly Ash Composite Portland Cement, Cement and Concrete Research, 29, 7, 1103-1106, 1999.
  • 8. Eren, O., Brooks, J.J., Çelik, T., Setting Times of Fly Ash and Slag-Cement Concretes as Affected by Curing Temperature, Cement Concrete and Aggregates, 17, 1, 11-17, 1995.
  • 9. Alba, N., Vazquez, E., Gasso, S., Baldasano, J.M., Stabilization/Solidification of MSW incineration residues from Facilities with Different Air Pollution Control Systems. Durability of Matrices Versus Carbonation, Waste Management, 21, 313-323, 2001.
  • 10. Erdoğan, T.Y., Parla, B., Yüksek-Kireçli Uçucu Küllerin Beton Basınç Dayanımları, Endüstriyel Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu Bildiriler Kitabı, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara, 1993.
  • 11. Gökçe, A., Çiçekli, O.C., Uyan, M., Öztekin, E., Uçucu Küllü Betonların Mekanik Özellikleri Üzerine Bir Deneysel Çalışma, 4.Ulusal Beton Kongresi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul, 1996.
  • 12. Gökçe, A., Uyan, M., Öztekin, E., İnceliğe Bağlı Olarak Uçucu Küllü Betonların Su İhtiyacındaki Değişim, 4.Ulusal Beton Kongresi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul, 1996.
  • 13. Sümer, M., F-Tipi Bir Uçucu Külün Betonun Basınç Dayanımına ve Kılcal Su Emmesine Etkileri, Endüstriyel Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara, 1995.
  • 14. Yazıcı, Ş., Baradan, B., Uçucu Kül Katkılı Yüksek Dayanımlı Beton, Endüstriyel Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara, 1995.
  • 15. Yeğinobalı, A., Temiz, H., Uçucu Kül ile Silis Dumanı Katkılı Çimento Hamur ve Harçlarının Bazı Özellikleri, Endüstriyel Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara, 1995.
  • 16. Özcan, M., Tunçbilek ve Seyitömer Uçucu Küllerinin Beton Özelliklerine Etkisi ve Etkinlik Katsayılarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 1997.
  • 17. Karaer, K., Çayırhan Uçucu Külünün Portland Çimentosu-Uçucu Kül Hamur ve Harçlarının Özelliklerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1996.
  • 18. Yazıcı, Ş., Silika Dumanlı ve Uçucu Küllü Yüksek Dayanımlı Betonların Mekanik Özellikleri ve Durabilitesi, Doktora Tezi, D.E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir 1996.
  • 19. Şimşek, O., Yapı Malzemeleri, Cilt 2, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 2000.
  • 20. TS 19, Çimento-Portland Çimentoları, Türk Standartları Enstitüsü, 1992.
  • 21. TS 24, Çimentoların Fiziki ve Mekanik Deney Metotları, Türk Standartları Enstitüsü, 1985.
  • 22. Çelik, M.H., Deney Düzenleme ve Çözümleme Metotları, Yüksek Lisans Ders Notları, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yapı Eğitimi A.B.D., Ankara, 1996.
Politeknik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0900
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aynı yükü besleyen iki serbest uyartımlı DC motorun dinamik davranışının bond graf yöntemi yardımıyla incelenmesi

Mustafa POYRAZ, Mehmet ÖZDEMİR, ABDULNASIR YILDIZ

Seyitömer ve Çayırhan uçucu küllerinin portland çimentosu-uçucu kül (PÇ-UK) hamurunun priz başlama ve sonu sürelerine etkisi

M. Haluk ÇELİK, H. Yılmaz ARUNTAŞ, Yakup BARAN

Düzenli populasyonu (DP) yönteminin kaliteli populasyon üretme yeteneğinin olasılıksal analizi

ALİ KARCI, Ahmet ARSLAN

Buji ile ateşlemeli motorlarda tek nokta yakıt enjeksiyon ve karbüratör sistemlerinin performansa etkileri üzerine deneysel bir araştırma

Sahir SALMAN, Can ÇINAR, Yakup SEKMEN

Bilgisayar destekli uluslararası hastalık kod bulma sistemi

SERDAR MÜLDÜR

Hastane bünyesindeki cihazların bakım onarım takibine yönelik yazılım çalışması

Musa ŞAHİN, SERDAR MÜLDÜR, İNAN GÜLER

EEG işaretlerinde gürültü bastırılması için uyarlamalı Wiener süzgecinin gerçekleştirilmesi

M. Kemal KIYMIK

KESME PARAMETRELERİNİN FREZELEMEDE OLUŞAN KESME KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İHSAN KORKUT, MEHMET ALİ DÖNERTAŞ

Farklı geometrik yapıdaki kırmızı biberlerin PLC kontrollu güneş enerjili-gizli ısı depolamalı kurutucuda kurutulması

AYHAN ONAT, A. Talat İNAN, Zafer GÜL

Su, tuz ve ağır metal etkisindeki Bolu kaolininin; Likit limit, plastik limit ve hidrometri analizi yapılarak kaolinin aktivitesine etkisinin araştırılması

M. Haluk ÇELİK, Yücel GÜNEY, Hakan KOYUNCU, YILMAZ KOÇAK