Kolona metastaz yapan tümörlerde integrin (VLA-a6) ekspresyonu ve primer adenokarsinomlarındaki ekspresyonu ile karşılaştırması

Adezyon molekülleri metastatik tümörlerin gelişme ve büyümesinde önemli rol oynamaktadırlar. Bu çalışmada 5 primer kolon adenokarsinomu ve kolona metastaz yapan 16 farklı karsinom olgusunda immunohistokimyasal yöntemle integrin(VLA-a6) ekspresyonu ve dokudaki dağılımı araştırıldı. Ek olarak 12 normal kolon mukozası aynı yöntemle boyandı. Normal kolon mukozasında VLA-a6 ile %42 oranında epitel hücrelerinde bazal polarizasyon gösteren pozitiflik saptanırken primer ve sekonder kolon tümörlerinin hiç birinde bazal polarizasyon saptanmadı. Kolon tümörleri kendi aralarında karşılaştırıldığında sekonder tümörler primerlerden daha kuvvetli stromal ve tümöral pozitiflik gösterdi. Metastatik skuamöz hücreli karsinomalarda ise stromal pozitiflik saptanırken, tümör adacıkları negatif boyandı. Özet olarak VLA-a6 ekspresyonunun invaziv fenotip ve histolojik tiple ilişkili olarak farklı topografik dağılım ve şiddette olabileceği sonucuna varıldı.

Integrin expression (VLA-a6) in metastatic to the colon and comparison with primary adenocarcinomas

Adhesion molecules play an important role in the development and growth of metastatic tumors. In our study, 5 primary colon adenocarcinoma and 16 metastatic tumors to the colon are investigated in terms of integrin (VLA-A6) expression and tissue distribution by immunohistochemical methods. In addition, 12 normal colon mucosa are stained with the same method. In normal colon mucosa, VLA-A6 showed positivity with basal polarization in the epithelial cells (% 42), however in neither of the primary or secondary colon tumors basal polarization are observed. Colon tumors when compared among each other secondary tumors have more stronger stromal and tumoral positivity than the primary tumors. Stromal positivity are found in the metastatic squamous cell carcinomas where as tumoral islands are stained negatively. In summary VLA-A6 expression showed different topographical distribution and intensity related with the invasive phenotype and histological type of the tumor.

___