YÜKSEK VE DÜŞÜK BAĞLAMLI İLETİŞİM TARZININ ÇALIŞMA HAYATINDA İZLENİM YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALMANYA VE AVUSTURYA’DAN TÜRKİYE’YE GÖÇ EDEN TÜRKLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA

Bu araştırma, Almanya ve Avusturya’dan Türkiye’ye dönmüş olan Türklerin izlenim yönetimi taktikleri davranışları üzerinde yüksek ve düşük bağlamlı iletişim tarzının etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma hipotezleri, Türkiye’de çalışan toplam 51 kişilik bir örneklem üzerinde test edilmiştir. Veriler çevrimiçi anket şeklinde toplanmıştır. Araştırmada güvenilirlik analizleri yapılmıştır ve ölçekler güvenilir bulunmuştur. İlişkiler pearson korelasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, iletişim tarzı ile izlenim yönetimi taktikleri arasında istatistikî olarak yüksek bağlam boyutunda pozitif ve düşük bağlam boyutunda negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışmanın diğer bir anlamlı bulgusu, yapılan fark analizinde ortaya çıkmıştır. Yurtdışından gelen Türklerin Almanya ve Avusturya’ya dönük algılarıyla Türkiye’de ki algıları izlenim yönetimi taktikleri kullanma seviyesi ile yüksek bağlam ve düşük bağlam iletişim özelliklerine dair algıları karşılaştırılmış ve sonuç olarak Almanya ve Avusturya’yı düşük bağlamlı algıladıkları ve izlenim yönetimini daha az kullanıldığını algıladıkları görülmüştür. Çalışmada ortaya çıkan sonuç göstermektedir ki, Almanya ve Avusturya’da düşük bağlamlı, Türkiye’de ise yüksek bağlamlı iletişim tercih edilmektedir. Aynı şekilde araştırmaya katılanların Almanya ve Avusturya’da Türkiye’ye kıyasla daha az izlenim yönetimi taktiklerine başvurdukları istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Bu bulgular önceki çalışmalarda Almanya ve Avusturya’nın kültürel olarak düşük bağlamlı iletişimi tercih ettiklerini ve nadiren izlenim yönetimi taktiklerine başvurduklarını, Türkiye’de insanların ise yüksek bağlamlı iletişim kurduklarını ve izlenim yönetimi taktiklerini sıkça kullandıklarını öne süren çalışmaları desteklemektedir.

THE IMPACT OF HIGH AND LOW CONTEXT COMMUNICATION STYLE ON IMPRESSION MANAGEMENT IN BUSINESS LIFE: A COMPARATIVE STUDY ON EMIGRATING TURKS FROM GERMANY AND AUSTRIA

This paper examines the influence of high and low context communication on the behavior of using impression management tactics of Turkish people who returned from Austria and Germany. The study’s hypothesis, has been tested on 51 employees working in Turkey. Data of the study was collected through an online survey. Reliability analyses have been performed and scales proved reliable. Statistical relationships have been tested with Pearson correlation analyses. Following the results of the study, it could be determined that there is a statistical relationship between communication style and impression management positively at the high context dimension and negatively at the low context dimension. Another meaningful finding of the study occurred by conducting the paired-samples t-test. Turkish employees who came from Austria and Germany on the one hand perceived Austria and Germany with low context and low impression management tactics, on the other hand, they detected Turkey with high context and much engagement in impression management tactics. The results of the study show that low-context communication is preferred in Germany and Austria and high context communication in Turkey.

___

  • Aziz, A. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Ve Teknikleri. İstanbul, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
  • Barrick, M. N., Shaffer J. A. & DeGrassi, S. W. (2009). What You See May Not Be What You Get: Relationships Among Self-Presentation Tactics and Ratings of Interview and Job Performance. Journal of Applied Psychology, (94) 6, 1394 –1411.
  • Basım, N., Şahin, H. N. & Tatar, İ. (2006). Çalışma Yaşamında İzlenim Yönetimi: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 18 (9), 1-17.
  • Crane, E., & Crane, F. G. (2004). Usage and effectiveness of impression management strategies in organizational settings. Journal of Group Psychotherapy Psychodrama and Sociometry, 25-34.
  • Doğan, S. & Kılıç, S. (2009). Örgütlerde “İzlenim Yönetimi Davranışı” Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, (23) 3, 53-83.
  • Erdem, F. S. (2008). Organizasyonlarda Lider-Üye Etkileşiminin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkilerinde, İzlenim Yönetimi Davranışının Rolü: Kayseri’de Hizmet Sektöründe Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Erdem, R. (2006). İletişim Eğilimlerinin Yüksek-Düşük Bağlam Ayırımı İle Ölçülmesi: Türkçe Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1 (2), 17-25.
  • Erdem, R. & Günlü, E. (2006). İletişim Eğilimlerinin Yüksek Bağlam-Düşük Bağlam Ayırımı İle İncelenmesi: Hastane Çalışanları Örneği. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, (9) 2, 177-195.
  • Gürbüz, S. & Sığrı, Ü. (2015). Örgütsel Davranış. İstanbul, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Hall, E. (1959). The Silent Language. Doubleday & Company, Inc., Garden City, New York. https://monoskop.org/images/5/57/Hall_Edward_T_The_Silent_Language.pdf (Erişim tarihi 1.4.2020).
  • Hall, E. (1976). Beyond Culture. Anchor Books/ Doubleday, New York. https://monoskop.org/images/6/60/Hall_Edward_T_Beyond_Culture.pdf (Erişim tarihi 1.4.2020).
  • Hoftsede Insights (2020). https://www.hofstede-insights.com/country-comparison/austria,germany,turkey/ (Erişim tarihi 13.05.2020).
  • Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemi. İstanbul, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
  • Schütz, A. (1998). Assertive, Offensive, Protective, and Defensive Styles of Self-Presentation: A Taxonomy. The Journal of Psychology, 132 (6), 611-628.
  • Türk Dil Kurumu. https://sozluk.gov.tr/ (Erişim tarihi 5.5.2020).
  • Yücel, İ. (2013): Örgütlerde İzlenim Yönetimi Ve Taktikleri Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Akademik Bakış Dergisi, 35, 1-20.
  • Wayne, S. J., & Ferris, G. R. (1990). Influence tactics, affect, and exchange quality in supervisor-subordinate interactions: A laboratory experiment and field study. Journal of Applied Psychology, 75 (5), 487–499.
  • Würtz E. (2006). A Cross-Cultural Analysis of Websites from High-Context Cultures and Low-Context Cultures. Journal of Computer-Mediated Communication 11, 274–299.
  • Zaidman, N. & Drory, A. (2001). Upward Impression Management In The Work Place Cross-Cultural Analysis. International Journal Of Intercultural Relations, 25 (6), 671-690.