Amerika'daki Mısır Diasporasının 2011 Mısır Devrimi Sırasındaki ve Sonrasındaki Rolü

Diaspora grupları kendilerini anavatan toplumunun bir parçası sayar ve anavatanlarının geleceği için kaygılanırlar. Bu nedenden dolayı da anavatanla ilgili konulara müdahil olmayı arzularlar. Diasporanın anavatan üzerindeki muhtemel etkisi üç ana etkence şekillenir: diaspora grubunun birliği ve örgütsel kapasitesi, anavatanın ve göç edilen ülkenin siyasi fırsat yapıları. Amerika'da yaşayan Mısır diasporası da anavatanlarıyla ilgili konularla her zaman kaygı duymuştur. Ancak Mübarek rejimi bu diaspora grubunun anavatandaki etkinlğini büyük ölçüde kontrol altında tutmuştur. 2011 Mısır Devrimi bu anlamda Amerika'da yaşayan Mısırlılar için tarihi bir fırsat sunmuştur. Bu makale Amerikalı Mısırlıların Mısır devrimi ve sonrasında anavatanın geleceğini şekillendirme çabalarını analize etmektedir.

The Egyptian American Diaspora During and in the Aftermath of the Egyptian Revolution of 2011

Diasporic communities identify themselves as part of their homeland’snational community and feel responsibility for the well-being of their homelands, which may result in a desire to engage in homeland affairs.= ¥ 4 ' tors: the diasporan community´s unity and organizational capacity and the homeland´s and host state´s political opportunity structures. The Egyptian American diaspora in the US is one such diaspora group thathas always yearned to partake in homeland affairs. Under the Mubarakregime, these types of attempts were curtailed to a large extent. The Egyptian Revolution of 2011 presented a historical opportunity for the Egyptian American diaspora to contribute to the shaping of homeland`sfuture. This article seeks to analyze the role of Egyptian Americans dur-rring and in the aftermath of the Egyptian revolution

___

  • A Study on the Dynamics of the Egyptian Diaspora: Strengthening Development Linkages” IOM, July 2010 http://www.egypt.iom.int/Doc/A%20 Study%20on%20the%20Dynamics%20of%20the%20Egyptian%20Diaspora%20%28English%29.pdf (Accessed on 13 May 2012)