Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Melikşah’ın Diğer Selçuklu Devletlerini Kontrol Altında Tutma Gayreti Üzerine Genel Bir Değerlendirme

Kirman, Suriye ve Türkiye Selçuklu devletleri Büyük Selçuklu Devleti’nin birer kolu olarak kuruldular. Bu devletlerden Kirman Selçuklu Devleti Büyük Selçuklu Devleti’nin ilk sultanı Tuğrul Bey döneminde tarih sahnesine çıkarken diğer ikisi Melikşâh döneminde kuruldular. Büyük Selçuklu Devleti’nin üçüncü sultanı Melikşâh, tahta geçtiği andan itibaren bu diğer Selçuklu devletleri üzerinde kontrol sağlayabilmek için mücadeleye başladı. Bu mücadeleyi yeri geldiğinde askeri, yeri geldiğinde de siyasi ve diplomatik alanda yaptı. Kirman ve Suriye Selçuklu devletleri üzerinde kontrolü sağlamakta çok da zorlanmayan Melikşâh, bu hususta en önemli mücadeleyi ise Türkiye Selçuklu Devleti’ne karşı verdi. Biz de bu çalışmamızda Sultan Melikşâh’ın diğer Selçuklu devletleri üzerinde kontrolü sağlamak için ne gibi faaliyetlerde bulunduğunu ifade etmeye çalışacağız.

A General Assesment of the Great Seljuk Sultan Meliksah’s Efforts to Keep other Seljuk States under Control

Kirman, Syria and Turkey Seljuk States were established as a branch of Great Seljuk State. Among these states, the Kirman Seljuk State was established during the period of, Tugrul Bey the first sultan of the Great Seljuk State. The other two states were established in the time of Meliksah, who was the third sultan of the Great Seljuk State. Meliksah ascended the throne and struggle with other Seljuk state.From the moment Meliksah took the throne, he started a struggle to gain control over the other Seljuk states. The sultan made this struggle both in the military and political field. The sultan had nodifficulty in controlling the Kirman and Syria Seljuk State. But the sultan made the most important fight against Turkey Seljuk State. In our study we will try to explain what kind of activities the Sultan Meliksah did to control other Seljuk state.

___

  • Ahmed b. Mahmud, Selçuknâme, Cilt I, (Haz. Erdoğan Merçil), Tercüman 1001 Temel Eser, İstanbul, 1977
  • Aksarayî, Kerîmüddin Mahmud-i, Müsâmeretü’l-Ahbâr, Çev. Mürsel Öztürk, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2000
  • Anna Kommena, Alexiad, (Çev. Bilge Umar), İnkılâp Yayınevi, İstanbul, 2010