İŞYERİ YALNIZLIĞI VE SOSYAL FOBİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

İş yaşamında kişinin beklentilerinin karşılanmaması yaşadığı hayal kırıklıkları ve kendi kişiliği yalnızlık yaşamasına neden olabilmektedir. Günlük yaşamında oldukça doyurucu ve sağlıklı ilişkileri olan ve yalnızlık duyguları yaşamayan bir birey, iş ortamında sosyal ilişkiler kurmakta ve sosyal destek almada sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu durum da bireyin iş yaşamında yalnızlık yaşamasına neden olabilmektedir. İşyeri yalnızlığı normal yalnızlıktan farklı olarak sadece iş yaşamında gerçekleşen bir yalnızlıktır. Sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlarda rahat olmasını performans gerektiren durumlarda ya da genel olarak insan ilişkilerinde yaşanan doğal kaygının ötesinde yaşanan bir korku ve kaygı durumudur. Bu araştırmada işyeri yalnızlığı anlatılarak sosyal fobi ile ilişkisi irdelenecektir. İş yaşamında yalnızlığı ölçmeye yönelik olarak Wright, Burt ve Strongman tarafından geliştirilen İş Yaşamında Yalnızlık Ölçeği ve sosyal fobiyi belirlemek için Olumlu değerlendirilme korkusu ölçeği kullanılmıştır. Dumlupınar Üniversitesinde çalışan ve araştırma sırasında kendilerine ulaşılabilen akademisyen ve idari personelinden elde edilen verilere dayanarak yapılan araştırma sonucunda, düşük düzeyde işyeri yalnızlığı ve sosyal fobik davranışların olduğu görülmüştür. Araştırmada korelasyon analizi sonucunda işyeri yalnızlığı ve sosyal fobi arasında düşük düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır

İşyeri Yalnızlığı ve Sosyal Fobi Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma

Keywords:

-,

___

  • Alkan S. ve Sezgin A (1998). “Yetişkin Hastalarda Yalnızlık”, C.Ü. H.Y.O Dergisi, 2(1), 43- 51.
  • Altunışık, R. , Coşkun, R. , Bayraktaroğlu, S. , Yıldırım, E. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS uygulamalı (4. baskı). Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  • Arkar H, Sarı Ö, Fidaner H (2004). “Relationships Between Quality Of Life, Perceived Social Support, Social Network And Loneliness in a Turkish Sample” Yeni Symposıum 42(1):20-27.
  • Asunakutlu, T. (2002). Örgütsel Güvenin Oluşturulmasına İlişkin Unsurlar ve Bir Değerlendirme. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Güz, 9, 55-67
  • Aydın B. (2002). Genç Yetişkinlik İçin: Gelişim Psikolojisi. Ed: B. Aydın. Ankara: Televizyon Tanıtım Tasarım Yayıncılık Ltd. Şti.
  • Dilbaz, N. (2000). Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Tanı, Epidemiyoloji, Etiyoloji, Klinik Ve Ayırıcı Tanı. Klinik Psikiyatri Dergisi, 2, 3–21.
  • Doğan, T. Çetin, B. ve Sungur, M.Z. (2009). İş Yaşamında Yalnızlık Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlilik Ve Güvenilirlik Çalışması. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 10, 271-277. Doğan T. Totan T. (2010). Olumlu Değerlendirilme Korkusu Ölçeği Türkçe Formu’nun Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması, Akademik Bakış Dergisi Sayı 22.
  • Hamamcı Z.(2002). Bilişsel Davranışçı Yaklaşımla Bütünleştirilmiş Psikodrama Uygulamasının Kişilerarası İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ve Temel İnançlar Üzerine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kozaklı H. (2006). Üniversite Öğrencilerinde Yalnızlık ve Sosyal Destek Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Kılınç H. (2005). Ergenlerin Yalnızlık Düzeyleri ve Kişilerarası İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmaları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Özkürkçügil A Ç. (1998). “Cezaevinde Yalnızlık Ve Yalnızlığın Depresyonla İlişkisi” Kriz Dergisi 6:21-32.
  • Koçak E. (2008). Ergenlerde Yalnızlığın Yordayıcısı Olarak Benlik Saygısı Ve Sürekli Ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Kafetsios, K. (2002). “Attachment, Social Support And Well-Being Across The Life- Span: Independent And Combined Effects . XI. International Conference On Personel Relationships Poster, Halifax, Canada.
  • Öztürk H. , Sevindik N. , Yaman S. (2006). “Öğrencilerde Yalnızlık ve Sosyal Destek İle Bunlara Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 16, Sayı: 1 Sayfa: 383-394.
  • Kozaklı, H. (2006). Üniversite Öğrencilerinde Yalnızlık ve Sosyal Destek Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Şişman M. Turan S. (2004). Bazı Örgütsel Değişkenler Açısından Çalışanların İş Doyumu Ve Sosyal -Duygusal Yalnızlık Düzeyleri (Meb Şube Müdür Adayları Üzerinde Bir Araştırma), Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 5 Sayı: 1
  • Tavşancıl, E. (2002). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS İle Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi. Ankara, Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz, E. , Altınok, V. (2009). Okul yöneticilerinin yalnızlık ve yaşam doyum düzeylerinin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 15 (59), 451-469.
  • Weeks, J. W. Heimberg, R. G. ve Rodebaugh, T. L. (2008) The Fear Of Positive Evaluation Scale: Assessing A Proposed Cognitive Component Of Social Anxiety. Journal of Anxiety Disorders, 22, 44-55.
  • Wright S.L, Burt C.D.B., & Strongman, K.T. (2006). Loneliness in the workplace: Construct definition and scale development. New Zealand Journal of Psychology, 35 (2), 59-68.
  • Wright, S.L. (2005). Loneliness in the workplace. Unpublished doctoral dissertation, Christchurch (New Zealand) University of Canterbury.