Dünya ve Türkiye’de Otizmle İlgili Çalışan Kar Amacı Gütmeyen Örgütlerin Web Sitelerinin Halkla İlişkiler Perspektifinden Karşılaştırmalı İncelemesi

Çalışma kapsamında ilk olarak halkla ilişkiler alanında web sitesi kullanımına değinilmiştir. Daha sonra otizmle ilgili çalışan örgütlerin web sitelerinin halka ilişkiler perspektifinden nasıl kullanılması gerektiği ortaya konulmuş ve bu alandaki çalışmalara değinilmiştir. Araştırma kısmında ise dünyada otizm konusunda faaliyet gösteren World Autism Organisation’a resmi olarak üye olan Türkiye’de faaliyet gösteren Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED), WAO’nun ortaklarından Autism Society, ODFED’in destekçisi Tohum Otizm Vakfı belirlenmiştir. Ayrıca kıyas amaçlı olarak; Avrupa’da aktif olarak faaliyet gösteren merkezi Belçika’da yer alan Autism Euorope ve Türkiye’den ise Anadolu Otizm Vakfı web sitesi araştırılmıştır. Dünyada ve Türkiye’de otizmle ilgili aktif olarak çalışan altı örgütün tanıtım ve bilgilendirme misyonlarını, web siteleri aracılığıyla nasıl gerçekleştirdikleri, web sitelerinde görsel-işitsel ögeleri nasıl kullandıkları, kendileri hakkındaki bilgileri sitelerin hedef kitlesine nasıl yansıttıkları ve hedef kitlelerine internet ortamında ne tür imkânlar sundukları karşılaştırmalı bir şekilde araştırılmıştır. Kıyaslamalı olarak elde edilen verilerle, ülkemizde otizmle ilgili çalışan Tohum Otizm Vakfı, Otizm Dernekleri Federasyonu, Anadolu Otizm Vakfı’nın eğitimleri ve kamuoyunu bilinçlendirme amaçlı çalışmalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 

The Web Sites of Nonprofit Organizations That Deal with Autism in The World and Turkey: A Comparative Study from The Perspective of Public Relations

In the scope of the study, firstly the use of the website in the field of public relations is explained. After this, it shows how to autism organizations websites use perspective by public relations. In the part of literature, the study has focused on how organizations which work in autism can be more effective in their websites. In the research part of study Federation of Autism Associations which takes place in Turkey and the official member of World Autism Organization, Autism Society which the member of World Autism Organization, and Tohum Autism Association (the supporter of Federation of Autism Associations) has been examined as sample. However, Autism Europe’s which takes place in Belgium and Anatolian Foundation of Autism’s (ANOV- takes place in Turkey) websites have been chosen for comparing study and gathering different data.  In this study how six organization working hard about autism in the world and Turkey do it through web sites about promotion and information missions, how they use audiovisual elements on websites, how they reflect the information about themselves to their target audience and what kind of opportunities they offer to the target audiences on the internet have researched. And then compared this NGO’s. 
Keywords:

Internet, Website, NGO,

___

  • Anadolu Otizm Eğitim ve Mücadele Geydirici Vakfı, 06 Aralık 2017 tarihinde http://www.anadoluotizm.org/ adresinden alındı.
  • Autısm Europe, 06 Aralık 2017 tarihinde http://www.autismeurope.org / adresinden alındı.
  • Autısm Society, 06 Aralık 2017 tarhinde https://www.autism-society.org/ adresinden alındı.
  • Balay, B. (2002). İnternet’in halkla ilişkiler aracı olarak kullanımı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 12, 847-856
  • Başok, N. ve Değirmen, C. G. (2014). Proje yönetimi halkla ilişkilerde tutarlı, özgün, sürdürülebilir uygulamalar. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Gibson, K. R., Margolis, M., Resnick, D. ve Ward, S. (2001). Election Campaigning on the WWW in the US and UK:A Comparative Analysis. Party Politics. 9(1), 47-76.
  • Gölönü, S. (2006). Gelişen teknolojiler, öğrenen örgütler ve halkla ilişkiler. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 4(3), 73-81.
  • Güçdemir, Y. (2002). Halkla ilişkilerde yeni iletişim teknolojilerinden internetin kullanımı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 14, 387-396.
  • http://t24.com.tr / Erişim Tarihi:16.11.2017
  • Kaplan, G. (2009). İnternetin halkla ilişkiler ve tanıtım aracı olarak kullanımı: Tüketici örgütlerinin web sayfaları üzerine bir araştırma. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 11, 71-120.
  • Okay, A., Okay, A. (2001). Halkla ilişkiler kavram strateji ve uygulamaları. İstanbul: Der Yayınları.
  • Otizm Dernekler Federasyonu, 14 Kasım 2017 tarihinde http://www.odfed.org/ adresinden alındı.
  • Özel, P. A. ve Sert, Y. N. (2015). Dijital halkla ilişkiler kavram ve araçları. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Resmi Gazete, 15 Kasım 2017 tarihinde http://www.resmigazete.gov.tr/ adresinden alındı.
  • Sayımer, İ. (2012). Sanal ortamda halkla ilişkiler. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Tarhan, A. (2007). Halkla ilişkilerde tanıma ve tanıtma aracı olarak internet: Belediyelerin web sayfaları üzerine bir analiz. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 4, 77-95. Taş, E. ve Kestellioğlu, G. (2011). Halkla ilişkilerde internetin yeri ve önemi. KSÜ İİBF Dergisi, 1, 73-92.
  • Tohum Otizm Vakfı, 06 Aralık 2017 tarihinde https://www.tohumotizm.org.tr/ adresinden alındı.
  • Tübitak, 16 Kasım 2017 tarihinde http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/ adresinden alındı.
  • World Autısm Organısatıon, 06 Aralık 2017 tarihinde http://worldautismorganisation.com / adresinden alındı.
  • Yassıbaş, U. (2015). Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuğa Sahip Anne Babaların Yaşam Deneyimlerine Derinlemesine Bakış (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Eskişehir.
  • Yeygel, S. ve Temel, A. (2006). İşletmelerin kurumsal imajlarının hedef kitlelere iletilmesinde bir araç olarak kurum web siteleri. II. Ulusal Halkla İlişkiler Sempozyumu: 21. Yüzyılda Halkla İlişkilerde Yeni Yönetimler Sorunlar ve Çözümler. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi. Kocaeli.