Akut iskemik inmede pentoksifilin etkisinin ardışık somatosensoriyel uyarılmış potansiyellerle incelenmesi

Bu çalışma kliniğimizde akut İskemik inme tanısı alan 54 hasta ile gerçekleştirildi. Hastalara önce sağlam, sonra da hemiplejik taraftan uyarı ile median SEP kayıtları yapıldı. İki taraf arasında N20 latansı, santral iletim zamanı (SİZ) ve N20-P27 pikten pike amplitüdü bakımından fark olmayan 18 hasta çalışmadan çıkarıldı. Geriye kalan 36 hastaya tedavi öncesi median SEP kaydından hemen sonra 100 mg. pentokstfîlin (PTX) IV verilip 30, 60 ve 90. dakikalarda hemiplejik taraftan uyarı ile kayıtlar tekrarlandı. Bu hastaların 11 'inde (%30) PTX uygulamasına rağmen kortikal potansiyellerin ortaya çıkmadığı görüldü, 1O hastada (%28) ise tedavi öncesi elde edilemeyen kortikal cevaplar, PTX uygulamasından sonra 30 ve 60. dakikalarda ortaya çıktı. Hemipleji bulunan taraftan uyan ile yapılan kayıtlarda kortikal cevaplar elde edilebilmesine rağmen, sağlam taraftan uyarı ile yapılan kayıtlara göre N20 latansı, SİZ ve N20-P27 pikten pike amplitüdü bakımından farklılık bulunan 15 hastada (%42) ise PTX uygulamasından sonra, median SEP paremetrelerinde anlamlı düzelmeler saptandı. Bu olumlu etkinin 30. dakikada başlayıp 60. dakikada maksimuma ulaştığı görüldü. Serebral biyoelektrik aktivitede görülen bu düzelmenin, PTX'in bilinen antioksidan, antiödem ve serebral vazodilatör etkilerinin yanında, kan reolojisi ve serebral oksijen tüketimi üzerine olan olumlu etkilerine bağlı olabileceği düşünüldü. Sonuçlar akut İskemik inme tedavisinde PTX'in faydalı olabileceğini telkin etmektedir.

The examination of the effects of pentoxifylline in acute ischemic stroke by serial somatosensorial evoked potentials

This study was performed in 54 patients with acute ischemic stroke in our clinic. Median SEPs were recorded with stimuli first from healthy, later from hemiplegic sides. 18 patients who had no differences between both sides related with latency of N20 wave. central conduction time and N20-P27 wave amplitudes, were excluded. in the remaining 36 patients, 100 mg. pentoxifylline (PTX) was injected intravenously after the first median SEP record.The records were repeated by stimulus of median nerve on hemiplegic side after 30, 60 and 90 minutes following PTX infusion. in 11 patients (%30) no cortical potentials were recorded neither before nor after PTX injection. in 10 patients (%28) whom no cortical responses were recorded before the injection, cortical responses were gained after 30 and-60 minutes following PTX infusion in the remaining 15 patients (%42) who had some differences in median SEP parameters such as the latency of N20 wave,central conduction time and N20-P27 wave amplitude between two sides, significant improvement was observed after injection. These positive effects were observed to begin within 30 minute and be maximum at the 60th minute. The recovery in cerebral bioelectrical activity may be due to the effects of PTX on cerebral oxygen consumption and hemorrheologia together with its anti-oxidant, anti-edema and vasodilatator effects. The results suggest that PTX may be a useful agent in the therapy of acute ischemic stroke.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Dergisi (. Journal of Experimental and Clinical Medicine)-Cover
  • ISSN: 1300-2996
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akut iskemik inmede pentoksifilin etkisinin ardışık somatosensoriyel uyarılmış potansiyellerle incelenmesi

Fetih KILIÇ, Gülten TUNALI

Zihinsel özürlüler okulu öğrenci ve personelinde hepatit A ve hepatit B virüsleri görülme sıklığının araştırılması

Yegane Selma TOSUN, Erhun KASIRGA, Beril ÖZBAKKALOĞLU

Rothmund-Thomson sendromlu bir olguda üst özofagus darlığı

İLYAS TUNCER, Ahmet METİN, Serdar UĞRAŞ, İsmail UYGAN

Farmakolojik ajanlarla olan intihar girişimlerinin değerlendirilmesi

Hatice GÜZ, Zahide DOĞANAY, Aysen ÖZKAN

Ortopedik cerrahi geçiren 261 hastada uygulanan kombine spinal epidural anestezinin retrospektif değerlendirilmesi

Ebru KELSAKA, Binnur SARIHASAN, Ayla TÜR

Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan gebelerde anemi prevalansı ve gebelerin anemi konusundaki bilgi, tutum ve davranışları

S. Aytaç POLAT, A. Tevfik OZAN, Yasemin AÇIK, Yüksel GÜNGÖR

Menstruel yaşın ultrasonografik olarak değerlendirilmesinde fetal sakrum uzunluğu ölçümünün değeri

Miğraci TOSUN, Ömer KANDEMİR, Metin KAPLAN, A. Akın SİVASLIOĞLU

Pemfigus vulgarisli bir hastanın dirençli skalp lezyonlarının intralezyonel kortikosteroid ile tedavisi

Tayyar CANTÜRK, RAFET KOCA, Göknur TARIM, Nilgün ŞENTÜRK, Ahmet Y. TURANLI

İnternal akustik kanal tümörlerinde bilgisayarlı tomografi' nin güvenilirliği

A. Veysel POLAT, Hüseyin AKAN, Burhan YAZICI, Ahmet ÖZTÜRK, Ümit BELET, Mehmet KOYUNCU

Henoch-Schönlein vaskülitli olguların değerlendirilmesi

Ali MUSLU, Faysal GÖK, CENGİZ DİLBER, AYHAN DAĞDEMİR, İsmail İŞLEK, Şükrü KÜÇÜKÖDÜK