Salgın Döneminde Arapça Dil Öğrenmeye Çalışanlara Uzaktan Eğitim Aracılığıyla Arapça Dil Öğretimi Alanında Yapılan Fikir Egzersizleri ve Uygulamaları

İnsanlık tarihinin daha önce karşılaşmadığı oranda büyük bir kriz olan salgın döneminde bulunmaktayız. Bu kriz dünyadaki güç dengelerini ekonomik ve eğitim alanında değiştirmiştir. Buradan yola çıkarak ilgili alanlarda özellikle toplumların ilerleyip gerilemesini sağlayan ve hayatın ana damarı olan eğitimde boşlukların doldurulması gerekmektedir. Bu krizle iç içe bulunduğumuz şu günlerde ve yakın bir gelecekte internet var oldukça uzaktan eğitim alanında örnek ve niteliksel bir sıçramaya tanık olacağız. Eğitim teknolojisi alanındaki yüksek gelişmelerden biri de korona salgınının öncesi ve sonrasında alanında üstün başarı sağlamış olan birçok elektronik eğitim sistem bulunmaktadır. Eğitim Yönetim Sistemi (LMS)-(Learning Management System) ve Kitlesel Açık Çevrimiçi Kurslar Sistemi (MOOCs)-(Massive Open Online Course) bunlardan bir kaçıdır. Bu araştırmamızda Arap dilini öğrenmeye çalışanların Arapça dil eğitimlerinin Uluslararası Açık Arapça Dil Platformu alanındaki tecrübelerimizden bahsedeceğiz. İlk kez nasıl bir teknik ve yenilikçi yöntemle Arapçayı kullandığımızı, genel anlamıyla Arapça dil öğretimi krizden nasıl etkilendiğini, elektronik ve uzaktan eğitimin evrensel anlamda korona krizine karşın nasıl yegâne ve başarılı bir yöntem olduğunu göstermeye çalışacağız. Kriz boyunca bu alanda dış gerçeklerin incelenme ve yorumlanmasında deneysel ve analitik yöntemi yaklaşımı kullanmaya çalıştık.

E-learning in light of epidemics, ideas, and experiences in teaching Arabic to non-native speakers

Today, we live through the Corona pandemic in a major crisis that humanity has not witnessed before, a crisis that may upset the balance of power and the world in the economy, education, and other fields. Hence we had to seek to bridge all the gaps that affect these scales, especially education, as it is the lifeblood of life. And with it, the nation's progress or fall behind, and the coming days will witness a qualitative leap in e-learning and distance education because it is the best way these days to confront this crisis in the presence of the Internet. With the rapid development of the world of educational technology, there were many systems in e-learning that achieved great success before and after the Corona crisis, such as the Learning Management System (LMS) - (MOOCs - Massive Open Online Course), Which we will talk about in this research through our experience in establishing an open global Arab platform in teaching Arabic to non-natıve speakers, and how we used these techniques for the first time in the Arabic language and in an innovative way !, and how the crisis affected the teaching of the Arabic language in general !, And how was e-learning and distance education is the only and successful way to face the global crisis of Corona !. We used the experimental method to study and explain external facts, and the analytical approach to present some experiences in front of crises.

___

  • Abdul Majeed, Hudhaifa Mazen, Shaaban, Mezher, İnteraktif E-Learning, 1. baskı, Amman: Akademik Kitap Merkezi, 2015.
  • Al-Atribi, Şerif, E-Learning ve Bilgi Hizmetleri, Kahire: Dar Al-Arabi Yayınları, 2015.
  • Amer, Tariq Abdel-Raouf, E-Learning ve Sanal Eğitim Çağdaş Küresel Eğilimler, Kahire: Arap Grubu Yayınevi, 2015.
  • Bir grup yazar, Anadili Arapça Olmayanlara Arapça Dil Öğretimi, Temelleri ve Yöntemleri, Suudi Arabistan: Umm Al-Qura Üniversitesi, Arapça Enstitüsü, 1985.
  • Clark, R. C. and Mayer, R. E . eLearning and the Science of Instruction. 4th edition. San Francisco: Pfeiffer, 2016.
  • Crews, T. B., Sheth, S. N., and Horne, T. M. Understanding the Learning Personalities of Successful Online Students. Educause Review. Jan/Feb 2014. Retrieved. from http://www.educause.edu/ero/article/understanding-learning-personalities-successful-online-students.
  • Harasim, Linda. Learning Theory and Online Technologies. 2nd edition. New York: Routledge, 2017.
  • Kafi, Mostafa Youssef, E-Learning ve Bilgi Ekonomisi, Suriye: Raslan Yayınevi , 2009.
  • Muezzin, Ahmet Derviş, “Anadili Arapça Olmayanlara Arapça Öğretiminde Başarili Yöntem ve Stratejiler” Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14/28, (Temmuz 2016).
  • UNESCO'nun resmi web sitesi, www.unesco.org/covid19/educationresponse