KUR’AN’IN SUNDUĞU ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE KARŞI BİR DİRENİŞ ÖRNEĞİ OLARAK KALIP YARGI VE ÖN YARGILAR

Tarihsel süreç incelendiğinde insanoğlunun her yönüyle sürekli bir değişim içerisinde olduğu görülmektedir. Ancak değişimle birlikte değişime karşı direnç de ortaya çıkmaktadır. Bireysel ve sosyal alandaki değişime karşı direnci ortaya çıkaran kavramlardan ikisi, sosyal psikolojinin de konusu olan, kalıp yargı ve ön yargı kavramlarıdır. İnsanı bireysel ve sosyal anlamda etkileyen din alanındaki değişim ve bu değişime karşı direnç söz konusu olduğunda da yine kalıp yargı ve ön yargı kavramları karşımıza çıkmaktadır. Bu makalede, genel olarak dinin, özel olarak ise İslam dininin sunduğu değişime karşı direnci oluşturan kalıp yargı ve ön yargı kavramları, bunların dine etkileri ve sonuçları ele alınacaktır

The Holy Qur'an has to Offer as an Example of Resistance Against the Mentality Change Stereotypes and Prejudices

When historical process is examined, it is observed that human beings are in a constant change in every aspect. However, with the change, the resistance against change occurs. Two of the concepts that bring out the resistance against chance in the individual and social areas are prejudices and stereotypes that are subjects of social psycology. When the change in the religious field that affects human being in individual and social sense and the resistance against this change occurs, we come across stereotypes and prejudices concepts again. In this article, the stereotypes and prejudices concepts against generally to religion privately to Islamic religion, their effects on religion and their results will be discussed

___

  • Apalı, Yasemin. “Sosyolojik Açıdan Kadınlarla  İlgili Kalıpyargılar”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. Sayı: 26, Yıl: 2011/1, ss. 49‐ 64.
  • Ateş, Süleyman. “Önyargı ve  İslam”, http://sufizmveinsan.com/aksam/ onyargi.html,  (21. 09. 2014).
  • Aydın, Mehmet S. Din Felsefesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir 1987.
  • Biçer, Ramazan. “Matüridi’ye Göre Hidayete Engel Olan Beşerî Zaaflar ve Tezahürleri”, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. Yıl: 2004, Cilt: VIII / 1, ss. 41‐59.
  • Cirhinlioğlu, Fatma Gül. “Dini Yönelimler ve Önyargı”, Uluslararası  İnsan Bilimleri Dergisi. Cilt: 7, Sayı: 1, Yıl: 2010, ss. 1367‐1384.
  • Coşgun,  Şengül. Kültürlerarası  İletişim Sürecinde Kalıp Düşüncelerin ve Önyargıların Rolü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2004.
  • Demirel, Pınar. Annesi Çalışan ve Çalışmayan Öğrencilerde Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargılarının Yetkinlik ve Sevecenlik Algısı Temelinde  İncelenmesi,
  • Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2009.
  • Göregenli, Melek. “Temel Kavramlar: Önyargı, Kalıpyargı ve Ayrımcılık”, Ayrımcılık Çok Boyutlu Yaklaşımlar içinde, (ed. Kenan Çayır, Müge Ayan Ceyhan), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2012, ss. 17‐27.
  • Gürses, İbrahim. “Önyargının Nedenleri”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. Cilt: 14, Sayı: 1, Yıl: 2005, ss. 143‐161.
  • Işık,  Şehnaz. “Kültürlerarası  İletişim Bağlamında Cumhuriyet Üniversitesindeki Gençlerin Almanlara Yönelik Kalıp Yargıları”, CÜ Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt: 36, Sayı: 2, Yıl: 2012, ss. 159‐191.
  • Kağıtçıbaşı, Çiğdem. Yeni İnsan ve İnsanlar. Evrim Yayınları, (10. basım), İstanbul 1999.
  • Karabayev, Baki ve Tutkun, Ömer F. “Türk Cumhuriyetlerinden Gelen Öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına Karşı Taşıdıkları Kalıp Yargılar”, Bilig. Sayı: 18, Yıl: 2001, ss. 1‐26.    Okumuş, Ejder. Toplumsal Değişme ve Din. İnsan Yayınları, İstanbul 2003. Sarıçam,  İbrahim. Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı. Diyanet  İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2007.
  • Sürgevil, Olca. “Farklılık Kavramına ve Farklılıkların Yönetimine Temel Oluşturan Sosyo‐psikolojik Kuramlar ve Yaklaşımlar”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt: 11, Sayı: 20, Yıl: 2008, ss. 111‐124.