5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmanın amacı; Biyoloji dersinde 5E öğrenme modeli ve işbirlikli öğrenme yöntemi kullanımının biyoloji dersi tutumuna etkilerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını değerlendirmektir. Ankara-Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde 2010-2011 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerini sürdüren 11. sınıftaki 93 fen grubu öğrencisi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. “Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji” ünitesi deney 1 grubunda 5E öğrenme modeli ile, deney 2 grubunda işbirlikli öğrenme yöntemi ile, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi ile işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Biyoloji Dersi Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Uygulama sonrasında 5E, işbirlikli öğrenme ve geleneksel öğrenme yöntemlerinin uygulandığı sınıflardaki öğrencilerin tutum puanlarının cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür.

ASSESSMENT OF THE INFLUENCE OF 5E LEARNING METHOD AND COOPERATIVE LEARNING METHOD ON BIOLOGY ATTITUDE IN TERMS OF GENDER

The aim of this study is toassessment of the influence of cooperative learning method and cooperative learning method on biology attitude in terms of gender. In 2010-2011 school year 93 students who were in 3nd grade science field at Ankara Çankaya Milli Piyango Anadolu High School constituted the work group of the study. “Heredity, Genetic Engineering and Biotechnology” unit were worked by 5E learning model at 1th experimenta group, by cooperative learning at 2th experimental group and by traditional teaching method at control group.Data were collected by applying biology attitude scale at the beginning and the end of the investigation.The following results were obtained from this study: No differences in the students’ attitudes towards the biology lessons has been observed according to student’s gender.

___

  • BAL Ş. ve KESKİN N. (2002). “Grup Tartışması Yoluyla Öğrencilerin Genetik Mühendisliği Uygulamaları ile İlgili Tutum ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 16-18 Eylül Ankara, ODTÜ.
  • BOZKURT O ve OLGUN Ö. S. (2005). “Fen ve Teknoloji Eğitiminde Bilimsel Süreç Becerileri”, İlköğretimde Fen ve Teknoloji Öğretimi, Ed.: M, Aydoğdu ve T. Kesercioğlu, Ankara: Anı Yayıncılık, s.34.
  • BULUT S. (1994). Farklı Öğretim Metotlarının ve Cinsiyetinin Olasılık Başarısına ve Olasılığa Karşı Tutumlarına Etkileri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, y.d.t., Ankara.
  • BULUT S., YETKİN İ. ve KAZAK S. (2002). “Matematik Öğretmen Adaylarının Olasılık Başarısı, Olasılık ve Matematiğe Yönelik Tutumlarının Cinsiyete Göre İncelenmesi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.22, s.21-28.
  • BÜLBÜL Y. (2007). Ortaöğretim Çevre ve İnsan Dersinde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Çevreye Yönelik Tutumlara ve Erişiye Etkisi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, y.y.l.t., Çanakkale.
  • CHUANG H. F. and CHENG Y. J. (2002). “The Relationships Between Attitudes Toward Science and Related Variables of Junior, High School Students (Article Written in Chinese)”, Chinese Journal of Science Education, 10(1), 1-20.
  • CÜREBAL F (2004). Farklı Sınıf Seviyelerindeki ve Cinsiyetteki Üstün Yetenekli Öğrencilerin Fen ve Öğrenme Ortamına Karşı Tutumlarının İncelenmesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, y.y.l.t., Ankara.
  • ÇİLENTİ K. ve ÖZÇELİK D. A. (1991). Biyoloji Öğretimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Yayın No: 182.
  • EKİCİ G. (1996). Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretimde Kullandıkları Yöntemler ve Karşılaştıkları Sorunlar, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, y.y.l.t., Ankara.
  • EKİCİ G. (2001). “Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretim Yöntemleri Konusundaki Teorik Bilgi Yeterliliklerinin İncelenmesi”, Çağdaş Eğitim Dergisi, S.274, s.40-46.
  • ENRIQUE B. and ENRIQUE A. (2000). “Teaching Genetics At Secondary School: A Strategy For Teaching About The Location Of İnheritance İnformation”, Science Education, 84, 3, 313-352.
  • ERGİN İ., KANLI U., ve TAN M. (2007). “Fizik Eğitiminde 5E Modelinin Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisinin İncelenmesi”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27/2, s.191-209.
  • KARASAR N. (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • LAZAROWITZ R. (1991). “Learning biology cooperatiely: An Israeli junior high school study”, Cooperative Learning, 11(3), 19-21.
  • SOYLU H. (2006). Cinsiyetin ve Mantıksal Düşünme Yeteneğinin Öğrencilerin Ekolojik Kavramları Anlama ve Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumlarına Etkisi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, y.y.l.t., Ankara.
  • TEMELLİ A. (2006). “Lise Öğrencilerinin Genetikle İlgili Konulardaki Kavram Yanılgılarının Saptanması”, Kastamonu Eğitim Dergisi, 14,1, 73-82.
  • TİRYAKİ S. (2009). Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı 5e Öğrenme Modeli ve İşbirlikli Öğrenme Yönteminin 8. Sınıf “Ses” Ünitesinin İşlenmesinde Başarıya ve Tutuma Etkisinin Araştırılması, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, y.y.l.t., Erzurum.
  • TURHAN E. A., KILIÇ E., BOĞAR Y. ve SARIKAYA M. (2008). Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Mıknatıs ve Özellikleri Konusunu Kavramalarına ve Fene Karşı Tutumlarına Çoklu Zeka Kuramına Dayalı Öğrenme Modeli ve Cinsiyetin Etkileri, VIII. Ulusal Fen Bilimleri Kongresi, 27- 29 Ağustos 2008, Bolu.
  • YAMAN M. ve SORAN H. (2000). “Türkiye’de Ortaöğretim Kurumlarında Biyoloji Öğretiminin Değerlendirilmesi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, s.229-237.
  • Yüksek Öğretim Kurumu/Dünya Bankası (1997). İlköğretimde Fen Öğretimi, Milli Eğitimi Geliştirme Projesi, http://egitek.meb.gov.tr/dersdesmer/son_deney/deneyler/deney20.ht m ET: 15 Mart 2005.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-302X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA MÜDÜRLERİN PAYLAŞILAN LİDERLİK ROLLERİ İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ

Barış USLU, Kadir BEYCİOĞLU

ÖĞRETİM ELEMANLARI VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ “TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI” DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Serdar ARCAGÖK, Çavuş ŞAHİN

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN (4. VE 5. SINIF) DÜNYASINDAKİ CANLI VE CANSIZ KAVRAMINA CİNSİYETİN ETKİSİ

Ünsal UMDU TOPSAKAL

İLKÖĞRETİM(6-8)MATEMATİKDERSİÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ YENİ ALT ÖĞRENME ALANLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Kürşat YENİLMEZ, Dilek GİRİT

MÜTERCİM-TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN YABANCI DİL DERSLERİNDE ÇEVİRİNİN KULLANILMASINA YÖNELİK TUTUMLARI

Selma DENEME, Kutay UZUN, Demirali ERGİN

5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Murat AKTAŞ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARI İLE MÜDÜRLERİN PAYLAŞILAN LİDERLİK ROLLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Kadir BEYCİOĞLU, Barış USLU

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS ALAN DERSLERİNDE KLASİK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ

Gökhan YALÇIN

ÖĞRETMENLERİN, OKULLARINA İLİŞKİN ÖRGÜTSEL İMAJ ALGILARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Celal Teyyar UĞURLU, Neslihan CEYLAN

İLKÖĞRETİM 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMINDAN YANSIMALAR ,ADANA İLİ ÖRNEĞİ

Fadime MENGİ US, Mehmet KARAKUŞ