MISIR AİN SHAMS ÜNİVERSİTESİ ARAP DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜNDE HAZIRLANAN LİSANSÜSTÜ TEZLER (1954-2014)-I

Bu çalışma, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında doktora araştırmalarım için Mısır’da bulunduğum süre zarfında hazırlanmıştır. Kahire ve İskenderiye üniversitelerinin ardından Mısır’ın en eski üçüncü devlet üniversitesi olan Ain Shams Üniversitesi, 1950 yılında İsmail Paşa Üniversitesi adıyla kurulmuştur. 1954 yılında ilk olarak Heliopolis Üniversitesi, hemen ardından da bugünkü adı olan Ain Shams Üniversitesi olarak resmiyet kazanır. Kurulduğu yıl sekiz fakültesi bulunan üniversite, bugün bünyesinde 15 fakülte ve 3 enstitü barındırmaktadır. Üniversitenin kurulduğu yıldan bu yana Edebiyat Fakültesi çatısı altında açık olan Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü, lisans ve lisansüstü faaliyetlerine günümüzde de devam etmektedir. Ain Shams Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde 1954-2014 yılları arasında hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin kronolojik bir listesini sunacak olan bu çalışma, iki ayrı bölümden oluşmaktadır. İlk çalışma yüksek lisans tezleri ile bunlarla ilgili istatistiki bilgileri, ikinci çalışma ise doktora tezleri ve ilgili istatistikleri içerecektir. Üniversite kütüphanesinin ilgili bölümlerinde tutulan bu tezler, kütüphane görevlilerince kayıt defterine yer numarası belirtilerek kaydedilmektedir. Üniversitenin iyi bir elektronik altyapıya sahip olmayışı yanı sıra kütüphanesinin de elektronik bir veri tabanının bulunmayışı, araştırmacıların ilgili alanda ne tür çalışmalar yapıldığına dair bilgi edinişini kısıtlamaktadır. Bu sebeple çalışmanın amacı, özellikle Türkiye’deki Arap dili ve edebiyatı alanı araştırmacıları için ilgili üniversitenin ilgili bölümü hususunda bir tür veri tabanı oluşturmaktır. Bu sayede araştırmacılar, alanlarıyla ilgili ne tür çalışmalar kaleme alındığını, hangi öğretim üyelerinin hangi alanlara ilgi duyduğunu verilen istatistiki bilgilerle ayrıntılı olarak görebilecek, yapmak istedikleri çalışmalara dair önceden bilgi sahibi olabileceklerdir.

Graduate Theses Prepareed in the Department of Arabic Language and Literature at Ain Shams University Egypt (1954-2014)-I

This study was prepared in Egypt during my doctoral research in the 2014-2015 academic year. Ain Shams University, which is the third oldest state university in Egypt after Cairo and Alexandria universities, was founded in 1950 under the name Ismail Pasha University. It was first named Heliopolis University in 1954, and soon after that it was renamed Ain Shams University, which is today. In the year the university was founded, it had only eight faculties. Today, there are 15 faculties and 3 institutes within the university. The Department of Arabic Language and Literature, which has been open under the roof of the Faculty of Letters since the university was founded, continues its undergraduate and graduate activities today. This study will present a chronological list of master’s and doctoral theses prepared between 1954-2014 at the Department of Arabic Language and Literature at Ain Shams University and will consist of two separate sections. The first one will contain master’s theses and related statistical information, and the second will include doctoral theses and related statistics. These theses, which are kept in the relevant sections of the university library, are recorded in the registry by the library staff by specifying the place number. The fact that the university does not have a good electronic infrastructure and that its library does not have an electronic database restricts the researchers’ access to information about what kind of studies are carried out in the relevant field. For this reason, the aim of the study is to create a kind of database on the relevant department of the relevant university, especially for researchers in the field of Arabic language and literature in Turkey. In this way, researchers will be able to see in detail what kind of studies have been written about their fields, which faculty members are interested in which fields, and they will have prior knowledge of the studies they want to do.

___

  • Düzgün, O. (2011). “Suriye’de Arap Dili Alanında Yapılan Lisansüstü Tezler-I (1980-2007) (Yükseklisans)”, Nüsha Şarkiyat Araştırmaları Dergisi. (Yıl: XI, Sayı: 32, s.7-40), Ankara.
  • Düzgün, O. (2011) “Suriye’de Arap Dili Alanında Yapılan Lisansüstü Tezler-II (1980-2007) (Doktora)”, Nüsha Şarkiyat Araştırmaları Dergisi. (Yıl: XI, Sayı: 33, s.7-26), Ankara.