Integrating Culture into EFL Texts and Classrooms: Suggested Lesson Plans

Kültürün ve öğretiminin yabancı dil eğitimindeki önemi sayısız çalışmada irdelenmiştir. Buna rağmen yabancı dil kitapları ve sınıfları bu çalışmaların ortaya koyduğu sonuçları ve önerileri göz ardı ederek öğrencilerin kültürel doygunluk ve bakış açısı kazanmasına ve edindikleri dilbilgisini pekiştirmelerine yardımcı olacak kültürü ve kültürün önemli bileşenlerini çoğu zaman dışlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye’yi baz alarak, bu soruna dikkat çekmeyi ve öğrenilen dilin kültürünün dil eğitiminden soyutlanması durumunda bir şeylerin eksik kalacağını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu nedenle yazarlar, dil öğretmenleri için kültürü sınıflarında nasıl işleyebileceklerinin ve bu amaçla ders kitaplarını nasıl geliştirebileceklerinin örneklerini vermekte ve bunlardan birini somutlaştırmak amacıyla hazırladıkları Amerikan kutlamalarını öğreten ve üç dersten oluşan bir ünite planını paylaşmaktadırlar.

___

Alptekin, C. (2002). Towards intercultural communicative competence. ELT Journal, 56(1), 57-64.

Al-Quarishi, K.D., Watson, M., Hafseth, J., & Hickman, D. (1999). English for Saudi Arabia. Riyadh: Ministry of Education.

Brooks, N. (1975). The analysis of language and familiar cultures. In R. Lafayette (Ed.), The cultural revolution in foreign language teaching (pp. 19-31). Reports of the Northeast Conference on the Teaching of Foreign Languages. Lincolnwood, IL: National Textbook.

Burchfield, R. (1985). The English language. Oxford: Oxford University Press.

Byram, M. (1991). Teaching culture and language: Towards an integrated model. In Buttjes, D., & Byram, M. S. (Eds.), Mediating languages and cultures: Towards an intercultural theory of foreign language education (pp. 17-32). Clevedon, UK: Multilingual Matters.

Çelik, S. (2005). “Get your face out of mine:” Culture-oriented distance in EFL Context. A helpful guide for Turkish EFL teachers. TÖMER Language Journal, 128, 37-50.

Dede, M., & Emre, M. (1988). Spotlight on English. Ankara: Hitit Product.

Halliday, M. A. K. (1975). Learning how to mean: Explorations in the development of language. New York: Elsevier.

Hinkel, E. (1999). Culture in second language teaching and learning. Cambridge: Cambridge University Press.

Kramsch, C. (1993). Context and culture in language teaching. Oxford: Oxford University Press.

Meyer, M. (1991). Developing transcultural competence: Case studies of advanced foreign language learners. In Buttjes, D., & Byram, M. S. (Eds.), Mediating languages and cultures: Towards an intercultural theory of foreign language education (pp. 136-158). Clevedon, UK: Multilingual Matters.

Núñez, D. (1988). El libro de inglés. Caracas: Maracay.

Phillipson, R. (1992). Linguistic imperialism. Oxford: Oxford University Press.

Risager, K. (1991). Cultural references in European textbooks: An evaluation of recent tendencies. In Buttjes, D., & Byram, M. (Eds.), Mediating languages and cultures: Towards an intercultural theory of foreign language education (pp. 181-192). Clevedon, UK: Multilingual Matters.

Seelye, H. N. (1974). Teaching culture: Strategies for foreign language educators. Skokie, IL: National Textbook Company.

Seelye, H. N. (1984). Teaching culture: Strategies for intercultural communication (Rev. ed.). Lincolnwood, IL: National Textbook Company.

Seelye, H. (1993). Teaching culture strategies for intercultural communication (3rd ed.). Lincolnwood, IL: National Textbook Company.

Volosinov, V. N. (1973). Marxism and the philosophy of language. Cambridge: Harvard University Press.