MUSANDIRALI EVİN TANIMINA DAİR NOTLAR

Bodrum Yarımadası’na özgü musandıralı ev tipinin tanımına dair çeşitli yorumlarda bulunulmuştur. Musandıra bir iç mekân elemanı olarak dikkat çekici niteliklere sahiptir. Evler, yarımadanın geleneksel mimarisinin bir parçası olmasıyla beraber günümüzde kaybolmaya yüz tutmuştur. Bu nedenle şimdiye kadar musandıralı evler ile ilgili yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Ayrıca yarımadada bulunan özgün nitelikteki bir ev de örnek verilerek çalışmaya dahil edilmiştir.

NOTES ON THE DESCRIPTION OF HOUSE WITH MUSANDIRA

There have been many interpretations about the description of type of house with musandıra in Bodrum peninsula. Musandıra, as an indoor element, has remarkable qualities. Although the houses are part of traditional architecture in Bodrum peninsula, they tend to disappear. For this reason, the previous researches on houses with musandıra are also included in the study. Besides, as an example, a unique house in the peninsula is also included in the study

___

  • [1] AKÇURA, N, AKÇURA T., “Bodrum Çevre Değerleri ve İmar Planı Hakkında Not”, Mimarlık Dergisi, 8, 66, 1972. [2] BEKTAŞ, C., Halk Yapı Sanatından bir Örnek: Bodrum Anadolu Evleri Dizisi- 1, Bileşim Yayınevi, İstanbul Yayınları, İstanbul, 1996. [3] ARAN, K., Barınaktan Öte: Anadolu Kır Yapıları, Tepe Mimarlık Kültür Merkezi, İstanbul, 2000. [4] AYSEL, N. R., Bodrum Müsgebi Ortakent Bir Mimari İnceleme, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2006. [5] HASOL, D., Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul, 1995. [6] http://www.tdk.gov.tr (erişim tarihi 05.06.2015). [7] ANONİM, Muğla Kültür Envanteri-III.2 Bodrum Yarımadası Arkeoloji ve Sanat Tarihi Kalıntıları, Proje yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Diler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi, Renk Matbaası, İstanbul, 2013.