Elit sporcularda doping bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik bir araştırma (güreş örneği)

Bu çalışmanın amacı milli güreşçilerin doping bilgi düzeylerini belirlemektir. Çalışmanın örneklemini 2008-2009 döneminde güreş milli takımında mücadele eden ve tesadüfi yöntemle seçilmiş olan 76 erkek sporcu oluşturmuştur. ÖZET Veri toplama aracı olarak uzman görüşü alınarak hazırlanan anket kullanılmıştır. Anket öncelikle 35 kişilik bir sporcu grubuna uygulanmış, doldurulan anketlere göre sorulardaki eksiklikler giderilerek yeniden düzenlenmiş ve anketin geçerlik-güvenirlik çalışması yapılmıştır. Cronbach Alpha, iç tutarlılık yöntemi ile güvenirlik çalışması yapılarak, cronbach alpha değeri 0.82 bulunmuştur. Çalışma için ilgili literatür taranarak, tarihi süreç içerisinde dopingin gelişimi incelenmiştir. SPSS 10.0 paket programı kullanılarak yapılan yüzde (%), frekans (f), t-testi ve Anova sonuçlarına göre katılımcıların %63.2’sinin “20-24” yaş grubunda olduğu ve %51.3’ünün spor yaşının “11-15” yıl olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca Sonuç olarak, antrenörlerin ve yöneticilerin doping konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı ayrıca, katılımcıların spor yaşlarına ve doping kullanımının sporcu sağlığı üzerine olumsuz etki yaratıp yaratmama durumuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir (p

A research for determine the intelligence level of national sportsman for doping (wrestline sample)

The purpose of this study is to determine the intelligence level of wrestler as a national sportsman for doping. Sample of this study is 76 male wrestler competitor in national team in 2008-2009 season. Wrestlers have been randomly selected. A tool used for data collection is prepared based on expert opinion. The survey is conducted to a population of 35 wrestler. The survey is reassessed depending on the survey results by eliminating the defects in survey questions. Furthermore a validity-reliability study is conducted for the survey. A reliability study is conducted by using Cronbach Alpha internal consistency method and the value obtained is 0.82. Throughout the study a literature survey is conducted the historical evolution of doping is examined. SPSS 10.0 statistical package program using for percent (%), frequency (f), independent sample t-test and One way Anova analysis, result of analysis 63.2% of participants age were between &#8220;20-24&#8221;, 51.3% of participants sport age were &#8220;11-15&#8221; year. As a result of the study, trainers and clap managers has not enough knowledge about doping also, finding shows meaningful differences between sport age and the effect of using doping for health (p<0.05).

___

  • 1. Akgün, N. Doping (Steroidlere Karşı Mücadele Sürüyor). No:96, Ankara: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, 1991, s.10.
  • 2. Akgün, N. Egzersiz Fizyolojisi. II. Cilt, No:114, İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi, 1993, s.121.
  • 3. Barroso, O., Mazzoni, I., Rabin, O. Hormone Abuse In Sport:The Antidoping Perspective. Asian Journal Of Andrology. 2008: 10(3):391-402.
  • 4. Başkaya, C. Doping: Kazanmak Uğruna Ölmek. Özgür Üniversite Forumu, Sayı:25, Ankara, Ocak-Mart 2004, 610.
  • 5. Bayatlı, T. Hakca Yarışma ve Doping. Doping ve Futbolda Performans Arttırma Yöntemleri. Atasü, T. (Ed). İstanbul: Form Reklam Hizmetleri, 2004, s.13.
  • 6. Baysaling, Ö. Spor’da Her Yönüyle Doping Zararları, Doping ve Kürler, Dopingle Mücadele. İstanbul: İlpress Basım ve Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti., 2000, s.56.
  • 7. Bozkurt, İ., Pepe, K., Eröz, F., M. Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Bölümlerinde Okuyan Öğrencilerin İlaç (Doping) Hakkında Bilgi Düzeyleri ve Düşüncelerinin Araştırılması. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Muğla, 2006, s.490.
  • 8. Çetinkaya, G., Ağyar, E., Dilbaz, K., Ö. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarındaki Öğrencilerin Doping Konusundaki Bilgi Düzeyleri ve Tutumlarının İncelenmesi (Akdeniz Üniversitesi Örneği). 4. Akdeniz Spor Bilimleri Kongresi, Antalya, 9-11 Kasım2007.
  • 9. Eröz, M., F. Milli Düzeyde, Atletizm, Güreş, Judo ve Halter Yapan Sporcuların Doping ve Ergojenik Yardım Hakkındaki Görüşlerinin ve Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Kütahya, 2007.
  • 10. Ertaş, Ş., Petek, H. Spor Hukuku. Ankara:Yetkim Yayınları, 2005, s.167.
  • 11. Güler, D., Gökdemir, K., Günay, M. Türkiye’de Üniversitelerarası Spor Oyunlarına Katılan Futbolcuların Ergojenik Yardımcılar Hakkındaki Bilgileri ve Kullanma Düzeyleri, Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt:9, Sayı:3, Ankara, 2004, s.37-78.
  • 12. Lippi, G., Franchini, M., Guidi, C., G. Doping In Competition or Doping In Sport. British Medical Bulletin, 2008;86:95-107.
  • 13. Öztürk, G., E. Türkiye’de Doping, Sporcuların Doping Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi (Hentbol Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Ankara, 2009, s.103.
  • 14. Şenel, Ö., Güler, D., Kaya, İ., Ersoy, A., Kürkçü, R. Farklı Ferdi Branşlardaki Üst Düzey Türk Sporcuların Ergojenik Yardımcılara Yönelik Bilgi ve Yararlanma Düzeyleri. Spormetre, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt:II, Sayı:2, Ankara, 2004, s.41.
  • 15. TÜBİTAK. Doping. Bilim ve Teknik Dergisi (Yıldız Takımı). Sayı:4, Ankara, Eylül 2008, s.18.
  • 16. Yalnız, İ., Gündüz, N. Ankara İlinde Vücut Geliştirme Branşında Faaliyet Gösteren Sporcuların Ergojenin Yardımcılar Konusunda Bilgi ve Uygulama Düzeyleri. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt:9, Sayı:2, Ankara, 2004, s.21-23.
  • 17. Yücesir, İ. Doping Suçu; Doping Madde ve Yöntemleri. Doping ve Futbolda Performans Arttırma Yöntemleri. Atasü, T. (Ed.). İstanbul:Form Reklam Hizmetleri, 2004, s.41-42.
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6477
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören öğretmen adaylarının çeşitli değişkenlere göre demokratik tutum düzeylerinin incelenmesi

Murat TEKİN, MUSTAFA YILDIZ, SEFA LÖK, ÖZDEN TAŞĞIN

Spor lisesi öğrencileri ile genel lise öğrencilerinin çoklu zeka alanlarının karşılaştırılması

Mehmet GÜLLÜ, Murat TEKİN

İlköğretim okullarındaki beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanan öğretim yöntemleri ve ölçme - değerlendirme kriterlerinin araştırılması

AHMET ŞİRİNKAN, SERTAÇ ERCİŞ

Voleybolda servis becerisi öğretimine motivasyonel bir yaklaşım

Levent İLHAN

Elit sporcularda doping bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik bir araştırma (güreş örneği)

Gözde GENÇTÜRK, TEKİN ÇOLAKOĞLU, MEHMET DEMİREL

Beden eğitimi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Ahi Evran ve Gazi Üniversiteleri örneği)

EBRU OLCAY KARABULUT, Emin KURU, Atilla PULUR

Ortaöğretim kurumlarında beden eğitimi dersinin amaçlarının gerçekleşme düzeyi

MEHMET ÖÇALAN, MURAT ERDOĞDU

12 haftalık düzenli aerobik ve direnç egzersizlerinin orta yaş erkek ve kadınların vücut kompozisyonları üzerine etkisi

M. Emin KAFKAS, MAHMUT AÇAK, TAMER KARADEMİR

Kreatin yüklemesinin sporcuların izokinetik performansına etkisi

ERKAN FARUK ŞİRİN, Suzan YALÇIN

Beden eğitimi ve spor öğretmenlik bölümü son sınıf öğrencilerinin benlik tasrımı ve kendini gerçekleştirme düzeylerinin incelenmesi (Kafkas Üniversitesi Örneği)

Pınar SUNGUR, SELAMİ YÜKSEK