Spor lisesi öğrencileri ile genel lise öğrencilerinin çoklu zeka alanlarının karşılaştırılması

Bu çalışmanın amacı spor lisesi öğrencileri ile genel lise öğrencilerinin çoklu zekâ alanlarını karşılaştırmaktır. Araştırma grubunu Malatya, Eskişehir, Trabzon ve Erzurum illerinde rastgele yöntemle seçilmiş 321’i spor lisesi öğrencisi ve 346’sı genel lise öğrencisi olmak üzere toplam 658 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Saban (2002) tarafından geliştirilen “Eğitimciler için Çoklu Zekâ alanları Envanteri” kullanılmıştır. Veri analizlerinde ikili karşılaştırmalar için independent-samples T Testi ve çoklu karşılaştırmalar için one-way Anova Testi ve LSD Testi kullanılmış ve anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak seçilmiştir. Ayrıca sosyo-demografik özellikleri belirlemek için frekans ve yüzde analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin cinsiyetlerine göre sözel, görsel, müziksel, sosyal ve içsel zekâ alanları arasında kızlar lehine anlamlı düzeyde farklılık (p

___

Akboy, R. (2005). Eğitim Psikolojisi ve Çoklu Zekâ. İzmir: Dinozor Kitabevi.

Altınok, E. (2008). Beden Eğitimi öğrencilerinin Bazı Değişkenlere Göre Çoklu Zekâ Alanlarının İncelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Armstrong T. (1994) Multiple Intelligences in the Classroom. Virginia: Association for Supervision and Curriculum Development Alexandria.

Azar, A. (2006). Lisede Seçilen Alan ve ÖSS Alan Puanları İle Çoklu Zekâ Profilleri Arasındaki İlişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 46. ss.:157-174.

Bayrak, Ç., Çeliksoy, M.A. ve Çeliksoy, S. (2005). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarındaki öğrencilerin Çoklu Zekâ Kuramına İlişkin Zekâ Profilleri ve Uygulanan Yetenek Giriş Sınavları İle İlişkisi, 10-11 Haziran, Bursa: 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu.

Bümen, N. T. (2004). Okulda Çoklu Zekâ Kuramı. (2.Baskı) Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Cengiz, Ş.Ş. ve Pulur, A. (2008). 12 Haftalık Futbol Eğitiminin 8-10 Yaş Grubu Çocukların Bedensel-Kinestetik ve Müzik Zekâ Gelişimi Üzerine Etkisi, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi,2 (3).

Cengiz, Ş.Ş. (2008). 8-10 Yaş Çocukların Çoklu Zekâ Türlerindeki Dağılımını ve Futbol Eğitiminin Çoklu Zekâ Düzeylerine Etkisi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Çamurcu, S.N. (2007). İlköğretim İkinci Kademe öğrencilerin Çoklu Zekâ Alanlarına Yönelik Dağılım Düzeylerinin Tespit Edilmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Çelen, A. (2006). İlköğretim Beden Eğitimi Dersinde Çoklu Zekâ Kuramı Doğrultusunda Yapılan Etkinliklerin Öğrencilerin Bilişsel, Duyuşsal ve Devinişsel Erişi Düzeylerine Etkisi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Demirel, Ö., Başbay, A., Erdem, E. (2006). Eğitimde Çoklu Zekâ Kuram ve Uygulama. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Erkuş, A. (1998). Goleman’ın Duygusal Zekâ Görüşünün Psikometrik Açıdan Eleştirisi ve Dinamik Etkileşimsel Model Önerisi, Türk Psikoloji Yazıları Dergisi, 1 (1), s.: 31-40.

Erman, A. (2003). İlköğretim IV. sınıf öğrencilerinin çoklu zekâ türlerindeki dağılım ve Düzey ölçümlerinin müziksel zekâ Düzeyleriyle karşılaştırmalı incelenmesi. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Gardner, H. (1993). Multiple Intelligences: The Theory in Practice. New York: Basic Books.

Gardner, H. (1999). Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century. New York: Basic Books.

Gottfredson, L.S. (1997). Mainstream Sience on İntelligence: An Editorial With 52 signatories, History, and Bibliography, İntelligence Journal 24 (1) p.: 13-23.

Göde, O., Mavioğlu, Ç. ve Erturan, G. (2007). Futbol Oynayan Çocukların Asist Pas Tercihleri İle Çoklu Zekâ Alanları Arasındaki İlişki, 09-11 Kasım, Antalya: IV. Uluslararası Akdeniz Spor Bilimleri Kongresi.

Hoşgörür, V. ve Katrancı, M. (2007) Sınıf ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Öğrencilerinin Baskın Zekâ Alanları (Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, ss.: 33-42.

İlhan, A., Mirzeoğlu, D.E., Aktaş, İ. ve V., Demir (2005). Çoklu Zekâ Uygulamaları Doğrultusunda İşlenen Jimnastik ve Voleybol Ünitelerinin Öğrencilerin Bilişsel ve Devinişsel Yönden Gelişimlerine Olan Etkisi, SPORMETRE Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, III (1), ss.:5-10.

Kuru, E. (2001). Kinestetik Zekâ ve Beden Eğitimi, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 21 ( 2), ss.:217-229.

Kuzgun, Y. (2004). Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş. (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayınları.

MEB, (2003a). İlköğretimde Yöneltme Yönergesi, Tebliğler Dergisi, 66 (2552), ss.483-594.

MEB, (2003b). Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge, Tebliğler Dergisi, 66 (2551), ss.403-482.

MEB, (2006). Spor Liseleri Haftalık Ders Çizelgesi. Tebliğler Dergisi, 69 (2588), ss.:1073-1074.

Müftüler, M. (2008). Muğla Üniversitesi’nde Okuyan Öğrencilerin Çoklu Zekâ Alanlarına Göre Rekreasyon Tercihlerinin Belirlenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Muğla: Muğla Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Müftüler, M. (2009). Üniversite Öğrencilerinin Çoklu zekâ Alanlarına Göre Serbest Zaman Tercihlerinin Belirlenmesi, Türkiye Kick Boks Federasyonu Spor Bilimleri Dergisi, 1 (2), ss.:1-9

Saban, A. (2002). Çoklu Zekâ Teorisi ve Eğitim. (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Selçuk, Z., Kayılı, H. ve Okut, L. (2003). Çoklu Zekâ Uygulamaları. (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Onay, C. (2006). Çoklu Zekâ Kuramına Göre Oyunla Eğitim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Özgüven, İ.E. (1994). Psikolojik Testler. Ankara: Yeni Doğuş Matbaası.

Öztürkmen, B. (2006). Ortaöğretim Öğrencilerinin Çoklu Zekâ Kuramına Göre Zekâ Alanlarıyla Öğrenme Stratejileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Gaziantep Örneği), (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tekin, M. (2007). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Çeşitli Değişkenlere Göre Çoklu Zekâ alanlarının İncelenmesi, 02-03 Kasım. Adana: 5. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu.

Tekin, M. (2008). Orta Öğretimde Öğrenim Gören Öğrencilerden Spor Yapan ve Yapmayanlar Arasındaki Yaratıcılık ve Çoklu Zekâ Alanlarının Araştırılması, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Tekin, M. ve Taşğın, Ö. (2008). Orta Öğretimde Öğrenim Gören Spor Yapan ve Yapmayan Öğrencilerin Yaratıcılık ve Çoklu Zekâ Alanları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2 (3).

Temiz, N. (2007). Çoklu Zekâ Kuramı Okulda ve Sınıfta. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6477
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ortaöğretim kurumlarında beden eğitimi dersinin amaçlarının gerçekleşme düzeyi

MEHMET ÖÇALAN, MURAT ERDOĞDU

Beden eğitimi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Ahi Evran ve Gazi Üniversiteleri örneği)

EBRU OLCAY KARABULUT, Emin KURU, Atilla PULUR

Spor lisesi öğrencileri ile genel lise öğrencilerinin çoklu zeka alanlarının karşılaştırılması

Mehmet GÜLLÜ, Murat TEKİN

İlköğretim okullarındaki beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanan öğretim yöntemleri ve ölçme - değerlendirme kriterlerinin araştırılması

AHMET ŞİRİNKAN, SERTAÇ ERCİŞ

Beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin çeşitli faktörler açısından incelenmesi

FİKRET SOYER

Sporcularda ve sedanterlerde gliserol takviyesinin epinefrin ve kortizol üzerine etkileri

Oktay ÇAKMAKÇI, TUFAN KEÇECİ, SÜLEYMAN PATLAR

Elit sporcularda doping bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik bir araştırma (güreş örneği)

Gözde GENÇTÜRK, TEKİN ÇOLAKOĞLU, MEHMET DEMİREL

Beden eğitimi ve spor yüksek okulu öğrencilerinin spora başlama, bölümü seçme nedenleri ve geleceğe yönelik beklentilerinin incelenmesi

ÖZHAN BAVLI

Voleybol antrenör adaylarının empatik becerileri ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi

GÜLSÜM BAŞTUĞ

Kreatin yüklemesinin sporcuların izokinetik performansına etkisi

ERKAN FARUK ŞİRİN, Suzan YALÇIN