YEREL ESNAF ZİNCİRİNDEN KIRTASİYELERİN SOSYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ (NİĞDE ÖRNEĞİ)

Esnaf, küçük çaplı ticaretle uğraşan kimselere verilen ad olarak tanımlanır. Küçük işletme sahibi esnaflar, Türkiye’nin yerel ekonomilerinde önemli roller oynamaktadır. Yerel esnaf zincirinde kırtasiyeciler de önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma, Niğde örneğinde kırtasiye dükkânlarını konu almaktadır. Üç kırtasiye üzerine odaklanan çalışma, nitel araştırma yöntemine dayalı gerçekleştirilmiştir. Kırtasiyecilerin mesleğe giriş süreçleri, kapitalistleşme sürecindeki değişimleri, müşterileri karşılama ve onlarla kurdukları etkileşim biçimleri gibi konular araştırmada irdelenmiştir. Kırtasiyecilerin bu mesleğe nasıl girdikleri, kapitalistleşme sürecindeki değişimleri, müşterileri ile olan etkileşim biçimleri gibi konular araştırmada irdelenmiştir. Kırtasiye malzemesi satan mağaza ve büyük marketlerin yaygınlaşmaya başlamasının kırtasiyeler üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Her kırtasiyenin müşteri profili, bulunduğu lokasyona ve sattığı ürünlere göre değişim gösterebilmektedir. Gündelik yaşam pratikleri açısından ise kırtasiyelerde benzerlikler söz konusudur. 

___

  • Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi. (Çev. Derya Fırat Şannan ve Ayşe Günce Berkkut). 1.Baskı. Ankara: Heretik.
  • Creswell, J. W. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri- Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (Çev. Ed. M. Bütün- S.B. Demir). Ankara: Siyasal.
  • Goffman, E. (Mart/2017). Etkileşim Ritüelleri: Yüz Yüze Davranış Üzerine Denemeler. (Türkçe söyleyen: Adem Bölükbaşı). 1.Baskı. Ankara: Heretik.
  • https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6102.pdf (erişim tarihi: 09.11. 2019)