İŞLETME ÖLÇEĞİNİ BELİRLEYEN KRİTERLER İLEKOBİ’LERDE MUHASEBE BİLGİ SİSTEMİNİN İŞLETME FONKSİYONLARI AÇISINDAN ÖNEMİNİN İNCELENMESİ: BURDUR ÖRNEĞİ

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) tüm dünyada ekonominin temel yapı taşını oluşturmaktadır. KOBİ’ler ülkelerin ekonomik kalkınmaları, istihdam sağlamaları ve ülkelerin gelişmeleri için önemli bir rol oynamaktadır. Ülkelerin ekonomik gelirleri için bu derece önem arz eden KOBİ’lerde muhasebe bilgi sisteminin yönetim, pazarlama, üretim, finans, AR-GE, ve insan kaynakları fonksiyonu açısından öneminin incelenmesinin Burdur ilinde faaliyet gösteren KOBİ yönetici ve çalışanlarının vermiş olduğu yanıtlar örnekleminde araştırılması çalışmanın amacı olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Burdur ilinde faaliyet gösteren316 KOBİ paydaşına anket uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilere güvenilirlik analizi, frekans ve yüzde dağılımları ile OneWayAnova testi uygulanmıştır. OneWayAnova testi sonucunda anlamlı bir farklılığın ortaya çıkmasında gruplar arasındaki farklılığı görebilmek adına Scheffe testinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda 18 hipotezden 10’u kabul edilmiştir. KOBİ’lerin işletme ölçeğini belirleyen kriterlerden üçü olan işletmelerin çalışan sayısı, yıllık net satış hasılatı ve yıllık mali bilanço toplamı kriterleri özelinde muhasebe bilgi sisteminin işletme fonksiyonları açısından önemi farklılık göstermektedir.

___

  • Akgün, İ.A. ve S.Kılıç. (2013). “Muhasebe Bilgi Sisteminin İşletme Yönetiminin Etkinliği Üzerindeki Etkisi”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 20(2), 22-36.
  • Alagöz, A., M. Zerenler ve B. Yılmaz. (2006).“Konya İlinde Faaliyet Gösteren Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Muhasebe-Finans Bilişim Sistemleri Kullanımının Örgütsel Verimliliğe Etkileri Üzerine Bir Araştırma”, Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6 (12), 273-291.
  • Alkış, H. ve Temizkan, V. (3012). KOBİ’lerin Yönetsel Sorunlarının Çözümünde Japon Yönetim Sisteminin Rolü, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1), 68-85.
  • Bayraç, A. (2008). İşletmelerde Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminde Eğitim Ve Geliştirme, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Çidem, İ. (2013). Muhasebe Bilgi Sisteminin Etkinliği: Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Demir, Ö. ve M. Gül. (2015). “Üretim Yapan KOBİ’lerde Karar Sürecine Muhasebe Bilgi Sisteminin Etkileri: Trb1 Bölgesinde Yapılan Bir Araştırma”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(2),171-191.
  • Devrez, G. (1970). “İşletmelerde Araştırma Ve Geliştirme Fonksiyonu”, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (4),236-286.
  • Ercan, C. (2017), “KOBİ’lerde Yöneticilerin Muhasebe Bilgi Düzeylerinin Araştırılması: Kilis Organize Sanayi Bölgesi Örneği”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2),310-328.
  • Ersoy, M. (2012). “Finansal Bilgilerin Yönetimi Sürecinde Muhasebe Bilgi Sistemi”, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 3(6), 10-21.
  • Esmeray, A. ve B.Ö. Dağlı. (2017). “Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde (Kobi) Muhasebe Bilgi Sistemi: Kayseri’de Faaliyet Gösteren İşletmeler Üzerine Bir Araştırma”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 9(4), 748-769.
  • Güney, A. (2013). “Yönetim Anlayışında Muhasebe Bilgi Sisteminin Yeri”, Eğitim Ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 276-280.
  • Hatunoğlu, Z.,Y. Akpınar ve A. Çelik. (2013). “KOBİ’lerin Yönetiminde Muhasebe Bilgi Sisteminin Önemi: Gaziantep Ve Kahramanmaraş Örneği”, Niğde Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 6(2), 307-322.
  • Işın, B.F. (2003). “KOBİlerin İhracata Yönelik Örgütlenme Biçimlerinden Sektörel Dış Ticaret Şirketleri Ve Sektörel Dış Ticaret Şirketlerin Sorunları Üzerine Bir Alan Araştırması”, Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3-4), 354-365.
  • Müslümov, A. (2002). 21.Yüzyılda Türkiye’de KOBİ’ler: Sorunlar, Fırsatlar Ve Çözüm Önerileri, (S.13-14), İstanbul, Literatür Yayıncılık.
  • Öz, Y. ve H. Yavuz. (2015). “İşletme Yönetiminin Aldığı Kararlarda Muhasebe Bilgi Sisteminin Etkisi Ve Önemi: Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Bir Araştırma”, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 16(1), 227-246.
  • Sayın, M. ve Fazlıoğlu, M.A. (1997). Avrupa Birliğinde KOBİ Destekleme Programları Ve Diğer Teşvik Araçları, Ankara: KOSGEB Avrupa Bilgi Merkezi.
  • Soydal, H. (2006). “Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde E-Ticaret”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 540-552.
  • Yavuz, H. (2014). Muhasebe Bilgi Sisteminin İşletme Yönetim Kararları Üzerinde Etkileri: Bartın İlindeki Kobi’ler Üzerinde Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bartın.
  • Yazıcı, N. (2010). “Bir Bilgi Sistemi Olarak Muhasebenin KOBİ’lerin Yönetim Kararlarına Etkisi: Erzurum Araştırması”, Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 47, 202-212.
  • Yılmazer, Ö. (2010). Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Yönetiminde Muhasebe Bilgi Sisteminin Yeri Ve Önemi (Ankara Tekstil İşletmeleri Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • (www.KOBİ.Org.Tr)
  • (www.Tosyov.Org.Tr/Tosyov-Hakkinda)
  • (www.Eximbank.Gov.Tr)
  • (Resmi Gazete, Sayı: 28457, Karar Sayısı: 2012/3834, 24.06.2018)
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞLETMELERDE KURUMSAL YÖNETİM VE İÇ DENETİM ALGISI: ISPARTA’DAKİ ANONİM ŞİRKETLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mehmet Akif ALTUNAY, Mustafa Mohammed Fahmi AL-OBAIDI

ÇALIŞANLARIN ALGILADIKLARI ÖRGÜTSEL DESTEĞİN; MOTİVASYON, İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLA İLİŞKİSİ: BİR TEKSTİL İŞLETMESİ ÖRNEĞİ

Gökhan KARADİREK

TÜRKİYE’DE İLKOKUL DÜZEYİNDE AKICI OKUMA İLE İLGİLİ YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Merve GÜRKANER, Sevim GÜVEN

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN DEMOGRAFİK DEĞİŞİM ANALİZİ VE GELECEK PROJEKSİYONLARI

Mehlika Özlem ULTAN

ÇEVİRİ VE TİYATRO: MOLİÉRE ÇEVİRİLERİNİN TÜRK TİYATROSUNA ETKİSİ (Translation and Theatre: The Impact of Translations of Moliére’s Literary Works on Turkish Theatre)

Abdullah ŞENGÜL

PAUL MAAR’IN SEÇİLMİŞ ESERLERİNDE GÖÇ, ÖZ VE YABANCI KAVRAMLARI ADI ALTINDA TÜRK VE ŞARK İZLERİ

İlker ÇÖLTÜ

İBN HALDUN, THOMAS HOBBES VE MICHAEL OAKESHOTT: MODERN AVRUPA DEVLETİNİN TARİHSEL ANALİZİNE ELEŞTİREL BAKIŞ

Burak KÜRKÇÜ

TURİZM SOSYOLOJİSİNDE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMEYEN KLASİK: “TURİST BAKIŞI”

Çağdaş Ümit YAZGAN

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ TASARRUF DEĞERİNE İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

Abdulkadir UZUNÖZ, Vedat AKTEPE, Zelal ÖZAĞAÇHANLI

“AYNA AYNA, SÖYLE BANA! VAR MI BENDEN GÜZELİ BU DÜNYADA?” ÖRGÜTLERDE NARSİST LİDERLER VE ONLARIN ÇALIŞANLARIN İŞ DAVRANIŞLARINDAKİ ÖNEMLİ ETKİLERİ

Can BİÇER