TMS 36; VARLIKLARDA DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ STANDARDI’NIN GENEL İLKELERİ VE MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ BİLGİ DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları’nın en önemli amaçlarından biri finansal tablolarda sunulan bilgilerin ihtiyaca ve gerçeğe uygun niteliğe sahip olmasını sağlamaktır. Bu kapsamda her raporlama döneminde yapılması gereken işlemlerden biri; işletme aktifinde kayıtlı bulunan varlıklarda değer düşüklüğü olup olmadığının tespiti ve bu durumun finansal tablolara yansıtılmasıdır. TMS 36 işletmelerin aktifinde kayıtlı olan varlıkların defter değerlerinin, geri kazanılabilir değerlerinden daha büyük bir tutar ile raporlanmamasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmanın kavramsal ve uygulamaya yönelik olmak üzere iki amacı bulunmaktadır. TMS 36 Standardı’nın temel ilkelerini açıklamak bu çalışmanın kavramsal amacını oluştururken; Gaziantep ilinde bağımsız olarak faaliyet gösteren meslek mensuplarının söz konusu standart hakkındaki bilgi düzeylerinin ve bu bilgi düzeylerinin meslek mensuplarının yaşlarına, deneyimlerine ve unvanlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek de çalışmanın uygulamaya yönelik amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın amaçları paralelinde yapılan analiz sonuçlarına göre, meslek mensuplarının TMS 36 Standardı’na ilişkin bilgi düzeylerinin yaşlarına, deneyimlerine ve unvanlarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir.

___

  • Akbulut, Y. ve Marşap, B. (2006). Maddi duran varlıklarda değer düşüklüğünün TMS 36 varlıklarda değer düşüklüğü standardı kapsamında incelenmesi ve İMKB’de işlem gören şirketlerdeki uygulamaların değerlendirilmesi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 8 (4), 85-116.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  • Ayçiçek, F. (2011). Değeri düşen maddi duran varlıkların ölçümlemesinde işletmeye özgü bir değer olarak kullanım değeri, Mali Çözüm Dergisi, 103, 121-131.
  • Dursun, N.N. (2007). Varlıklarda Değer Düşüklüğü Standardı Kapsamında Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını Uygulayan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunlar, Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Esen, Ö.M. ve Perek, A.A. (2009). Varlıklarda değer düşüklüğü standardının (TMS-36) nakit yaratan birim, şerefiye ve şirket varlıkları açısından incelenmesi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 11 (3), 143-170.
  • Gücenme, Ü. ve Poroy Arsoy, A. (2005). Muhasebe standartlarına göre maddi duran varlıklarda değer artış ve azalışların tespiti ve kaydı, Analiz Dergisi, 5 (14), 1-16.
  • International accounting standard 36 (IAS 36), ımpairment of assets, 2014 from the https://www.cgapdnet.org/Non_VerifiableProducts/ArticlePublication/IFRS_E/IAS_36.pdf.
  • Kaval, H. (2005). Muhasebe Denetimi, Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Krejcıe, R.V. and Morgan, D.V. (1970). Determining sample size for research activities, Educational and Psychological Measurement, 30, 607-610.
  • Örten, R., Kaval, H. ve Karapınar, A. (2012). Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları, Ankara: Gazi kitabevi.
  • Sipahi, B. ve Akarçay Öğüz, A. (2010). TMS 36 çerçevesinde maddi duran varlıklarda değer düşüklüğünün ölçülmesi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 45(1), 253-262.
  • Şahin, E. (2010). Uluslararası Muhasebe Standartları Çerçevesinde Oluşturulan TMS 16, TMS 36, TMS 38 Muhasebe Standartlarının Tekdüzen Muhasebe Sistemi ile Karşılaştırılması ve Çorum’da Bir Sanayi İşletmesi Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çorum.
  • Kamu Gözetim Kurumu, TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü Standardı.
  • Wiecek, I., Dunlop, M. and Bowen,J. Guide to ınternational financial reporting standards in Canada, IAS 36 ımpairment of assets, 2014 from the http://www.cica.ca/applying-the-standards/financial-reporting/international-financial-reporting-standards/item76371.pdf.