METİN ODAKLI DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİNİN 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MORFOLOJİK FARKINDALIK BİLGİ VE BECERİLERİNE ETKİSİ

Dil bilgisinin bir alt dalı olan morfolojinin, doğrudan ezbere dayalı yöntemlerle değil metinlerde geçen kelimelerden yola çıkarak öğrencilere sezgisel yollarla kavratılması günümüz dil bilgisi öğretiminin temel anlayışlarından biridir. Bu araştırmada metin odaklı dil bilgisi öğretiminin 6. sınıf öğrencilerinin morfolojik farkındalık bilgi ve becerilerine etkisi incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden tek gruplu öntest sontest deneysel desenin kullanıldığı araştırmada, çoğul eki, hâl ekleri ve iyelik eklerinden oluşan boşluk doldurmalı ve çoktan seçmeli soruların olduğu bir başarı testi geliştirilmiştir. Başarı testi araştırmanın başında öntest, dört hafta süren metin odaklı dil bilgisi etkinliklerinin ardından sontest olarak uygulanmıştır. Araştırmada, öntest ve sontest puan ortalamaları arasındaki farkı gösteren ilişkili örneklemler için t- testi analizlerine göre, öğrencilerin metin odaklı dil bilgisi öğretimi sonrası morfolojik farkındalık bilgi ve becerilerinde sontest lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür. Böylelikle, araştırmada, metin odaklı dil bilgisi öğretiminin 6. sınıf öğrencilerinin morfolojik farkındalık bilgi ve becerilerine anlamlı ve pozitif yönde etki ettiği tespit edilmiştir.

THE EFFECT of TEXT-ORIENTED GRAMMAR TEACHING on MORPHOLOGICAL AWARENESS KNOWLEDGE and SKILLS of 6th GRADE STUDENTS

It is one of the basic understandings of today's grammar teaching that morphology, which is a sub-branch of grammar, is made intuitively based on the words in the texts, not by rote-based methods. In the research, the effect of text-oriented grammar teaching on the morphological awareness knowledge and skills of 6th grade students were examined. In the study, in which one-group pretest-posttest experimental design, one of the quantitative research methods, was used, an achievement test consisting of plural suffix, case suffixes and possessive suffixes and filled in the blanks and multiple-choice questions was developed. The achievement test was applied as a pre-test at the beginning of the research and as a post-test after four weeks of text-oriented grammar activities. In the study, according to the t-test analyses for the related samples showing the difference between the pretest and posttest mean scores, there was a significant difference in favor of the posttest in the morphological awareness knowledge and skills of the students after the text-oriented grammar teaching. Thus, in the study, it was determined that text-oriented grammar teaching had a significant and positive effect on students' morphological awareness knowledge and skills.

___

  • Alyılmaz, S. ve Şengül, K. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dil öğrenme stratejilerine dayalı etkinliklerin dilbilgisine yönelik başarıya ve kalıcılığa etkisi. Dil Dergisi, 169(1), 67-110.
  • Arslan, S. (2020). Türkçe eğitiminde metin temelli işlevsel dil bilgisi öğretimi: Bir eylem araştırması [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Aslan, C. (2017). Örnek eğitim durumlarıyla Türkçe Türk dili ve edebiyat öğretimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Aytaş, G. ve Çeçen, M. A. (2010). Ana dili eğitiminde dil bilgisi öğretiminin yeri ve önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları, 27, 77-89.