SEÇMENLERİN SİYASAL DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER: X-Y-Z KUŞAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Günümüzde farklı kuşaklara ait seçmenlerin siyasal davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi siyasi partiler ve adaylar için büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda çalışmada X-Y-Z kuşaklarına ait seçmenlerin siyasal tutum ve davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmanın evreni Türkiye genelinde X-Y-Z kuşaklarına ait 412 seçmen oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında rastgele örneklem tekniklerinden kolayda örnekleme vasıtasıyla katılımcılardan anket aracılığıyla veriler toplanmış ve toplanan veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, katılımcıların siyasal konulara ulaşırken kullandıkları kitle iletişim araçlarında ve seçimlerde lidere/kişiye bağlılık derecelerinde kuşak gruplarına göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların siyasal katılım düzeylerinde ve katılımlarında etkili olan önem düzeylerine yönelik faktörlerde kuşak gruplarına göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilen diğer bir önemli bulgudur.

FACTORS AFFECTING THE POLITICAL BEHAVIORS OF VOTERS: A RESEARCH ON GENERATIONS X-Y-Z

Nowadays, determining the factors that affect the political behavior of voters belonging to different generations is of great importance for political parties and candidates. In this context, the main purpose of the study is to determine the factors that affect the political attitudes and behaviors of the voters belonging to the X-Y-Z generations. The universe of this study consists of 412 voters belonging to the X-Y-Z generations. Within the scope of the study, data were collected from the participants using the questionnaire method and the collected data were analyzed with the SPSS statistical program. The results of the analysis according to the generation groups of participants, it has been determined that there is a significant difference in the mass media they use when reaching political issues and the degree of loyalty to the leader/person. However, another important finding within the scope of the study is that there is a significant difference in the level of political participation of the participants and the factors related to the level of importance that are effective in their political participation, according to generational groups.

___

  • Armutcu, B. ve Ahmet, T. (2021). The Effect Of Economic Voting Theory On Voter Preference Within İn The Scope Of Political Marketing. International Journal Of Business And Economic Studies, 3(1), ss. 55-64.
  • Ay, P. H. ve Çağlar, N. (2019). Seçmenin Siyasal Reklamlara Yaklaşımı: Şüphecilik Bakımından Kuşaklar Arası Bir İnceleme. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 18(70), ss. 943-963.
  • Aydın, K. ve Özbek, V. (2004). Ailenin Seçmen Davranışları Üzerindeki Etkisi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (8), ss. 144-167.
  • Bayraktaroğlu, G. (2002). Geleneksel Pazarlamada Politik Pazarlamanın Yeri. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2002, Cilt 4, Sayı 3, http://www.sbe.deu.edu.tr, ss.58-82.
  • Bilgilier, H. A. ve Çetin, B. (2020). Siyasi Liderlerden Beklenen Liderlik Özellikleri: X ve Y Kuşağı Bağlamında Nitel Bir Araştırma. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), ss. 135-151.
  • Çağlar, N. ve Asığbulmuş, H. (2017), “X ve Y Kuşaklarının Siyasal Davranışında Sosyal Medyanın Etkisi: Gaziosmanpaşa İlçesinde Bir Araştırma”. Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences, 29(4).
  • Çakmak, F. ve Çelik, M. Y. (2017). Türkiye’de İstihdamın Kuşaklara Göre Analizi. Sayıştay Dergisi, 104, ss. 65-76.
  • Devran, Y. (2003). Siyasal Kampanya Yönetimi: Mesaj, Strateji ve Taktikler. And Yayınları, İstanbul.
  • Dilber, F. (2019). Siyasi Lider İmajı İle Seçmenlerin Oy Verme Davranışı Arasındaki İlişkinin Demografik Değişkenler Üzerinden Karşılaştırılması: Karaman İli Seçmenleri Üzerine Bir Araştırma. Middle Black Sea Journal of Communication Studies, 4(2), ss. 60-75.
  • Erdoğan, M. (2019). X-Y-Z Kuşakları ve Siyasal Katılımda Rol Oynayan Faktörler [Yüksek lisans tezi]. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Gaziantep.
  • Göktaş, P. ve Çarıkçı, İ. H. (2015). Kuşakların Siyasal İletişim Kültür ve Liderlik Açısından Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), ss. 7-33.
  • İnal, M.E. (1998). Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlarda Pazarlama Planlaması ve Üniversiteler Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, SBE, İstanbul.
  • Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın.
  • Kışlalı, A. T. (1994). Siyaset Bilimi, İmge Yayınları, Ankara.
  • Mücevher, M. H. (2015). X ve Y Kuşağının Birbirlerine Karşı Özellik ve Etkileşim Algıları: SDÜ Örneği [Doktora tezi]. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Niemi, R. G., Ross D. and J. Alexander (2001). The Similarity of Political Values of Parents and College: Age Youths. Public Opinion Quarterly, Elsevier North.
  • Okumuş, A. (2007). Pazarlama Anlayışında Siyasal Pazarlamanın Yeri ve Pazar Konumlarına Göre Siyasi Partilerin Stratejik Analizi. Dumlupınar Üniversitesi S.B.E. Dergisi, Sayı.17.
  • Orel D.F. ve Nakıboğlu, B. (2010). Genç Seçmenlerin Oy Tercihlerinde Politik Pazarlama Faaliyetlerinden Etkilenme Düzeyleri. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, Cilt 47, Sayı 543, ss. 65-78.
  • Öztürk, O. (2020). Aile Kurumunun Z Kuşağının Siyasal Katılım Davranışına Etkisi [Yüksek lisans tezi] . T.C. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi.
  • Sitembölükbaşı, Ş. (2001). Parti Seçmenlerinin Siyasal Yönelimlerine Etki Eden Sosyo-Ekonomik Faktörler Isparta Örnek Olay Araştırması 1995- 1999. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Surveysystem. (2021, 10 Kasım). Erişim adresi: https://www.surveysystem.com/sscalc.html.
  • Tan, A. (1998). Politik Pazarlama ve Kahramanmaraş Örneği (Doktora Tezi). Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Tan. A. ve Armutcu, B. (2020). Türkiye'de Dijital Politik Pazarlama. Uluslararası İşletme ve Ekonomi Çalışmaları Dergisi, 2(1), ss. 1-14.
  • Tokgöz, O. (1978). Siyasal Toplumsallaşmada Kitle Haberleşme Araçlarının Rolü ve Önemi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, S:3, C:33, Ankara, ss. 79-92.
  • Ventura, R. (2001). Family Political Socialization in Multiparty Systems. Comparative Political Studies, Volume 34 Number.6, August 2001.