AVRUPA KİMLİĞİNİN OLUŞUMU VE EVRİMİ

Her oluşumun kendini ait hissettiği formasyonlar geçmişten bugüne kadar var olmuştur. Bu formasyonlardan biri de bugün Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde önemli bir yer edinen Avrupalı kimliğidir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması adına vermiş olduğu mücadelede Türkiye’ye engel olan en büyük nedenlerden birisi Türkiye’nin “Avrupalı Kimliğine” aidiyet hissetmemesidir. Aynı şekilde Avrupa’nın da Türkiye’yi Avrupalı olarak değerlendirmemesidir. Dolayısıyla bu makale, “Avrupalı” kimliğinin oluşumunu ve evrimini değerlendirecektir. Değerlendirmeye öncelikle Avrupa’nın kökeni analiz edilerek başlanacak ve Türkiye-AB ilişkilerinin değerlendirmesi bu makalenin amacı olmadığı için sadece Avrupa’nın ötekisi bağlamında Türkiye’ye ve Müslümanlara olan bakış açısı değerlendirilecektir.

FORMATION AND EVOLUTION OF EUROPEAN IDENTITY

The formations that each formation feels belong to have existed from the past to the present. One of these formations is the European identity, which has taken an important place in the relations between Turkey and the European Uniontoday. One of the main reasons that hinders Turkey in its struggle to become a member of the European Union is that it does not feel belongingto “Europeanidentity”. In the same way, Europe does not consider Turkey as a European. Therefore, this article will evaluate the formation and evolution of the “European identity”. The evaluation will be ginby analyzing the origin of Europe and, since the evaluation of Turkey-EU relations is not the purpose of this article, only the perspective of Turkey and Muslims in the context of the other European countries will be evaluated.

___

Akdemir, E. (2013). Avrupa Birliği’nde Kimlik, Kültür Tartışmaları ve Türkiye (1. Basım). Ekin Basım ve Yayıncılık, Bursa.

Aslan, C. (2009). Avrupa Kimliği Oluşumuna Türk Kimliğinin Etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atılım Üniversitesi, Ankara.

Birekul, M. (2009). Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliğine Karşı Avrupa’da Yükselen Kültürcü Söylem ve Din Faktörü: Avrupa Basınından Okumalar. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 28(28).

Çakmak, H. (2014). Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri (4 Basım). Barış Kitap, Ankara.

Çoban, F. (2008). Avrupa Kimliğinde Türkiye’nin Yeri: Avrupa’daki Türk İmgesinin Avrupa Birliği Üyeliğine Etkileri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.

Delanty, G. (1995). Inventing Europe, Idea, Identity, Reality. Macmillan, London.

Erdenir, F. H. B. (2010). Avrupa Kimliği, Avrupa Birliği’nin Yarım Kalan Hikâyesi (1. Basım). Alfa Basım ve Yayıncılık, İstanbul.

Geary, P. J. (2003). The Myth of Nations: The Medieval Origins of Europe. Princeton University Press.

İnanç, H. (2016). Avrupa Birliği'ne Entegrasyon Sürecinde Türkiye'nin Kimlik Problemleri (3. Basım). Adres Yayınları, Ankara.

Karakuş, C. (2007). Avrupa Birliği'nde Kimlik: "Avrupa Birliği Kimlik Tanımlama Mekanizmasının İncelenmesi". (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Başkent Üniversitesi, Ankara.

Öncü, A. S., ve Cevizliler, E. (2015). Avrupa Bütünleşmesi İçin Önemli Bir Adım: ‘‘Avrupa Konseyi'' ve Türkiye'nin Konseye Üyeliği Meselesi. Gazi Akademik Bakış, 13(7).

Övet, T. (2007). Avrupa 'Öteki'si. Stratejik Araştırmalar Dergisi, 11.

Özgöker, U., ve Musaoğlu, N. (2016). Avrupa Kimliği Kurgusu (3. Basım). Paradigma Akademi Yayınları, İstanbul.

Renger, A.-B. (2014). Tracing the Line of Europa: Migration, Genealogy, and the Power of Holy Origins in Ancient Greek Narrative Knowledge and Cultural Memory. History and Anthropology, 25(3):356-374.

Şen, S. (2004). Avrupa Birliği’nde Kimlik Sorunu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi, Ankara.

Yurdigül, Y. (2007). Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecinde Ulusal Kimlik Olgusu ve Ulusal Kimliğin Televizyon Haberlerinde Sunumu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Yurdusev, A. N. (1997). Avrupa Kimliğinin Oluşumu ve Türk Kimliği. Türkiye ve Avrupa, A. Eralp (Ed.). İmge Kitabevi, Ankara.