Türkiye'de Darbeler ve Siyaset İmkanı

Özet:Bu yazı, Türkiye toplumunun siyasal olanla ikircikli ilişkisini özellikle darbeler vedarbelerin söylemleri üzerinden anlama çabasıdır. Yazı, daha çok farklı düzeylerde metinleriçine sızmış bir militarizmi, siyasal olana ve siyasete dair kolektif imgelemimizi oluşturanörtük kalmış dinamikleri ortaya çıkarmak amacına yönelmiştir; Türkiye’de periyodik darbelerlekesintiye uğrayan siyasetin dinamiklerini kavramada bir anahtar olarak Mouffe’un yaklaşımınıkullanmayı önermektedir. Siyasete, toplumsal olanı siyasi olarak kavramaktan kaçınarak“olması gereken” bir nitelik atfetmek ve kabul edilmiş siyaset tarzlarına aykırı olanı siyasiarenadan tüm “kirletici” etkileriyle birlikte ayıklamak, Türkiye’de siyaset yapma tarzlarınınneredeyse tamamına sirayet etmiş olan, siyasetin sterilizasyonu denebilecek bir semptomdur.Yazı, bu semptom üzerinden Türkiye’de sorunların siyasi olarak tahayyül edilemeyişininsonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.Anahtar kelimeler: Darbe, askeri rejim, 1960 darbesi, 1980 darbesi, 28 Şubat süreci,darbe söylemi, siyasal olan, siyaset, siyasetin sterilizasyonu, demokrasi, Türkiye’de siyaset vedemokratikleşme Abstract:This study is an attempt to understand Turkey’s ambivalent relationship with the politicalby focusing on military interventions and their discourses. Its goal is to uncover a militarismthat is permeated a variety of texts, and also to display the latent dynamics that form ourcollective imaginary of the political and the politics. The study suggests Chantal Mouffe’sagonistic approach as key to understand politics in Turkey that has been seized by periodicmilitary interventions in history. Sterilization of politics –that is, attributing politics a normativecharacter, avoiding political imaginations of the social, and eliminating all counter imaginarieswith their ‘polluting’ effects from political arena- is a symptom which have been permeatingalmost all forms of political activity. This study, finally, aims to reconsider the consequences ofthe lack of a political imagination of the social by tracing this symptom.Key words: Military intervention, military regime, 1960 coup, 1980 coup, February 28process, discourse of the coup, the political, sterilization of politics, democracy, politics anddemocratization in Turkey

Coup d’Etat’s in Turkey and the Possibility of Politics

___

  • Batur, Muhsin (1985). Anılar ve Görüşler: Üç Dönemin Perde Arkası, İstanbul: Milliyet Yayınları.
  • Evren, Kenan (1994). Zorlu Yıllarım I, İstanbul: Milliyet Yayınları.
  • Heper, Metin (1988). “State and Society in Turkish Political Experience”, Metin Heper ve Ahmet Evin (der.), State, Democracy and the Military: Turkey in the 1980s, Berlin ve New York: Walter de Gruyter. Karpat, Kemal (1988). “Military Interventions: Army-Civilian Relations in Turkey Before and After 1980”, Metin Heper ve Ahmet Evin (der.), State, Democracy and the Military: Turkey in the 1980s, Berlin ve New York: Walter de Gruyter.
  • Mardin, Şerif (1973). “Center-Periphery Relations: A Key to Turkish Politics”, Daedalus, Winter.
  • Mouffe, Chantal (2010). Siyasal Üzerine, çev. Mehmet Ratif, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Özipek, Bekir Berat (2005). “28 Şubat ve İslâmcılar”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce, Cilt 6: İslâmcılık, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Sunar, İlkay ve Sabri Sayarı (1986). “Democracy in Turkey: Problems and Prospects”, Guillermo O’Donnell, Phillippe C. Schmitter ve Laurence Whitehead (der.), Transition from Authoritarian Rule: Southern Europe, derleyenler, , Baltimore; Londra: The Johns Hopkins University Pres.
  • Şaylan, Gencay (1987). İslamiyet ve Siyaset, Ankara: Verso.
  • Yılmaz, Murat (2005). “Darbeler ve İslâmcılık”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce, Cilt 6: İslâmcılık, İstanbul: İletişim Yayınları