Doğal Yıkım Olaylarının Zararlarının Azaltılmasında Yerel Halkın ve Yöneticilerin Duyarlılığının Önemi: Şili ve Haiti Örnekleri

ÖzetDünyamız kurulduğundan bu yana sürekli olarak doğal yıkımlarla karşılaşmaktadır.Başta depremler olmak üzere, her gün dünyanın herhangi bir yerinden doğal yıkım haberleriizliyoruz. Her yıl öldürücü depremler meydana gelmekte. Yalnızca 1990 yılında, depremlerde100.000’in üzerinde insan yaşamını yitirdi. Bunun yanında, yüz binlerce insan yaralandı ve devboyutlu ekonomik kayıplar oluştu. Ölümlerin çoğu dayanıksız ev ve yapıların göçmesindenkaynaklandı. Doğal yıkım olaylarının bir kısmı temelde insan kökenlidir ve önlenebilir. Depremve benzeri yıkımlar ise doğrudan doğruya doğal kaynaklıdır. Bu bağlamda, doğa kaynaklıdoğal yıkımları önlemek olanaksızdır. Ancak, alınacak kimi önlemlerle, can ve mal kayıplarıen aza indirgenebilir. 2010 yılının Ocak ve Şubat aylarında zamanlarda yaşanan Haiti ve ŞiliDepremleri bu duruma güzel bir örnektir. Bu çalışma, Türkiye’de yaşanan 1999 MarmaraDepremi’ni de değerlendirerek, doğal yıkımların zararlarının azaltılmasında, yönetsel düzeydeönlemler almanın ve duyarlılığın önemini vurgulamaktadır.Anahtar Kelimeler: Deprem, Doğal Yıkım, Duyarlılık, Yerel Halk, Zarar Azaltma. The Significance of Awareness of The Administrators and Local CommunityIn The Mitigation of The Damage of The Natural Disaster Events: The Casesof Chili and Haiti.AbstractOur world has been exposed to natural disasters continuously since its establihment.Especially as earthquakes, we are watching the natural disasters news anywhere in the worldin every day. Every year there are killer earthqakes. In the 1990s alone, over 100,000 peoplewere killed by earthquakes. In addition, hundreds of thousands were injured, and earthquakescaused enormous economic losses. Most casualities were directly caused by the collapse ofweak houses and buildings. It can be further reduced if we increase protective measures.Some of the disasters are basicly man-made. It originates from human activities. It can beprevent easily if we take some measures. Some of the natural disasters, like earthquakes aremainly originate from nature itself. In this context, this type of natural disasters can not beprevent. On the other hand by the some protective measures loss of life and property can bereduced. Last Chili(February,2010) and Haiti(January,2010) Earthquakes are good examplesfor their situations. This study emphasize the significance of precautions and awareness atthe administrative level in the mitigation of natural disasters by evaluating the 1999 MarmaraEarthquake.Key Words: Earthquake, Natural Disaster, Awareness, Local Community, Mitigation.
Anahtar Kelimeler:

Deprem, Doğal Yıkım

Doğal Yıkım Olaylarının Zararlarının Azaltılmasında Yerel Halkın ve Yöneticilerin Duyarlılığının Önemi: Şili ve Haiti Örnekleri

___

  • Balamir, Murat (2006). “Türkiye’de ve Dış Dünyada Deprem Riski Azaltma(Sakınım) Yaklaşımları, İstanbul’da Deprem:Hazır mıyız?, (Yayına haz, Ayşe (Ataman) Taylan, Eymir Kültür Vakfı Yayınları:3, Bilimsel Toplantı Notları Dizisi:2, EKV Yayıncılık, İstanbul.
  • Beck, Ulrich (2001). World Risk Society, Blackwell Publishers Inc. USA.
  • Birkland, Thomas A. (1997). After Disaster, Georgetown University Press, Washington.
  • Bolt, Bruce A. (2004). Eartquakes, Fifth Edition, W.H. Freeman and Company, New York. Gülkan Polat, Murat Balamir ve Ahmet Yakut (2005). “Afet Yönetiminin Stratejik İlkeleri:Türkiye ve Dünyadaki Durum”, Afet Yönetiminin Temel İlkeleri, ( Ed. Kadıoğlu, M-Özdamar, E) JICA Türkiye Ofisi Yayın No:1, Ankara.
  • Kadıoğlu M. (2005). “Afetler Konusunda Kamuoyunun Bilinçlendirilmesi ve Eğitim”, Afet Yönetiminin Temel İlkeleri, ( Ed. Kadıoğlu, M-Özdamar, E) JICA Türkiye Ofisi Yayın No:1, Ankara.
  • Kasapoğlu A. ve Mehmet Ecevit (2001). Doğu Marmara Depreminin Sosyolojik Araştırması:Hasarları Azaltma ve Toplumu Depreme Hazırlıklı Kılma, Sosyoloji Derneği Yayınları No:8, Ankara.
  • Keleş, Ruşen (2008). Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • Keleş, Ruşen (2010). Kentleşme Politikası, Güncellenmiş 11.Baskı. İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • Keleş, Ruşen (1993). “Increasing Efficency in Disaster Management, Interregional Seminar on Disaster Management, Unidet Nations, Jakarta, Endonezya.
  • Shimoyoma, Satoru (2002). “Basic Characteristics of Disasters”, Natural Disasters and Cultural Change, London.
  • Özey, Ramazan (2000). Depremle Uyanmak, Ekev Yayınları, Erzurum.
  • UDK (2002), Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi, Tübitak Matbaası, Ankara. Wisner, Benjamin (2004). At Risk: Natural Hazards, People’s Vulnerability and Disasters, Routledge, New York.
  • Yakut, İnci (2004). Toplumun Deprem Tehlikesine Hazırlıklı Olması, Kocaeli Üniversitesi Yayınları Yayın No:150, Kocaeli.
  • Yılmaz, Abdullah (2003). Türk Kamu Yönetiminin Sorun Alanlarından Biri Olarak Afet Yönetimi, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmazer, İlyas (2002). Deprem Sorununa Kalıcı Çözüm, Analiz Basım Yayın, İstanbul.