Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Siyasî Başarısının Kaynakları Üzerine Kısa bir Not

ÖzetBu kısa yazı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin parlamento seçimlerinde üç dönem üst üstetek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde etme başarısının gizine ışık tutmak amacıyla ilerisürülen başlıca nedenlerin kısmî haklılıklarından yola çıkarak açıklayıcı genel bir çerçevenintaslağını sunmayı hedeflemektedir. Piyasa tahakkümünün insan toplumunda tesis edilmesisürecinin çok yönlülüğü bu açıklamanın temelini oluşturuyor. Ayrıca bu çerçeve içerisindeTürkiye’de tam bir faşist rejimin mümkün olup olmadığı sorgulanıyor.Anahtar Kelimeler: Çift yönlü hareket, neoliberalizm, Adalet ve Kalkınma Partisi, faşizm. AbstractThis brief note aims at presenting a sketch of an explanatory general framework that wouldshed some light on the success of the Justice and Development Party in gaining the majorityin parliamentary elections and coming to power without a partner, three times in a row. Themulti faceted movements in the process of establishing the market domination in a humansociety constitute the basis of this explanation. Furthermore, in line with this framework, thepossibility of the establishment of a properly fascist regime in Turkey is briefly questioned.Key Words: Double movement, neoliberalism, Justice and Development Party, fascism.

A Brief Note on the Sources of Justice and Development Party’s Political Success

___

  • Arestis, Phillip ve Malcolm Sawyer (2007). “Neoliberalizm ve Üçüncü Yol,” Alfredo Saad-Filho ve Deborah Johnston (der.) Neoliberalizm. Muhalif bir Seçki, çev. Şeyda Başlı ve Tuncel Öncel, İstanbul: Yordam Kitap, s. 293-302.
  • Boratav, Korkut (2009). “AKP’li Yıllarda Türkiye Ekonomisi,” İlhan Uzgel ve Bülent Duru (der.) AKP Kitabı. Bir Dönüşümün Bilançosu. Ankara: Phoenix Yayınevi, s.464.
  • Boratav, Korkut (2010). “Geçmişe Dönüşü Savunarak İleriye Gitmek,” Korkut Boratav Emperyalizm, Sosyalizm ve Türkiye, İstanbul: Yordam kitap içinde, s.307-16.
  • Buğra, Ayşe (2009). “Polanyi’nin Çifte Hareket Kavramı ve Günümüz Piyasa Toplumunda Siyaset,” Ayşe Buğra ve Kaan Ağartan (der.) 21. Yüzyılda Karl Polanyi’yi Okumak. Bir Siyasal Proje Olarak Piyasa Ekonomisi, çev. Azer Kılıç, İstanbul: İletişim yayınevi, s.237-59.
  • Buğra, Ayşe ve Kaan Ağartan (der.) (2009) 21. Yüzyılda Karl Polanyi’yi Okumak. Bir Siyasal Proje Olarak Piyasa Ekonomisi, çev. Azer Kılıç, İstanbul: İletişim yayınevi.
  • Ekzen, Nazif (2009). “AKP İktisat Politikaları: 2002-2007,” İlhan Uzgel ve Bülent Duru (der.) AKP Kitabı. Bir Dönüşümün Bilançosu. Ankara: Phoenix Yayınevi, s.473-91.
  • Köse, Ahmet H. ve Serdal Bahçe (2008). “Türkiye’de Yoksulluk ve Gelir Dağılımı,” Kongre tebliği, 10. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, ODTÜ, Ankara 28-30 Kasım.
  • Köse, Ahmet H. ve Serdal Bahçe (2009). “”Hayırsever” Devletin Yükselişi: AKP Yönetiminde Gelir Dağılımı ve Yoksulluk,” İlhan Uzgel ve Bülent Duru (der.) AKP Kitabı. Bir Dönüşümün Bilançosu. Ankara: Phoenix Yayınevi, s.492-509.
  • MacGregor, Suzanne (2007). “Refah Devleti ve Neoliberalizm,” Alfredo Saad-Filho ve Deborah Johnston (der.) Neoliberalizm. Muhalif bir Seçki, çev. Şeyda Başlı ve Tuncel Öncel, İstanbul: Yordam Kitap, s. 240.
  • Munck, Ronaldo (2007). “Neoliberalizm ve Siyaset, Neoliberalizmin Siyaseti,” Alfredo SaadFilho ve Deborah Johnston (der.) Neoliberalizm. Muhalif bir Seçki, çev. Şeyda Başlı ve Tuncel Öncel, İstanbul: Yordam Kitap, s. 106-22.
  • Paxton, Robert O. (2008). “The Five Stages of Fascism,” The Journal of Modern History, C.70, S.1, s.1-23.
  • Polanyi, Karl (2010[1946]). Büyük Dönüşüm. Çağımızın Sosyal ve Ekonomik Kökenleri, 9. Basım, çev. Ayşe Buğra, İstanbul: İletişim yayınevi.
  • Uzgel, İlhan ve Bülent Duru (der.)(2009). AKP Kitabı. Bir Dönüşümün Bilançosu. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Zinn, Howard (2005) Amerika Birleşik Devletleri Halklarının Tarihi. 1492’den günümüze, çev. Sevinç Sayan Özer, İstanbul: İmge Kitabevi.