Mühendislik öğrencilerine TRIZ ile yenilikçi problem çözme tekniklerinin öğretilmesi

Teknolojiye ve çağımız teknolojisinin kaynağı olan bilime egemen ülkeler, sanayi başta olmak üzere, bütün ekonomik etkinlik alanlarında mutlak bir üstünlük elde etme yolundadırlar. Gümrük duvarlarının ve geleneksel korumacılığın giderek kalktığı bir dünyada rekabet edebilmek için belirleyici olan bazı faktörler öncelik kazanmıştır. Pazarlanabilir yeni ürün ve üretim yöntemleri, yeni yönetim teknikleri ve yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik bütünsel bir yeteneğin mühendislik öğrencilerine kazandırılması gerekmektedir. Özellikle ABET kriterlerinin sağlanmasına yönelik olarak da bu içerikte bir dersin olması gerekliliği nedeniyle önerilen ders önem arz etmektedir. Bu amaca yönelik olarak "Mühendislik Tasarımlarında Yaratıcı Sorun Çözme" Dersi 2005-2006 öğretim yılında Gaziantep Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümünde önerilmiş ve 2006-2007 yılı birinci döneminde açılmıştır. Bu çalışmada adı geçen dersin özellikleri ve dönem sonunda elde edilen kazanımlar anlatılmaktadır.

Countries owning or creating the technology and the science do try to get the power in all areas of the economic life in particular the industry. Within the new world where custom borders and conventional economic conservative attitudes disappear, some factors gain more importance from the point of view of competitiveness. In this new system of the global world, it is important that engineering students are equipped with talents of providing new marketable products and production methods, new management techniques and new applicable technologies to compete with his/her rivals. Based on the fact that ABET criteria requires a similar course (innovation, creativeness), the course "INVENTIVE PROBLEM SOLVING IN ENGINEERING DESIGN" has been offered in 2006 and was first time lectured in fall term of the year 2006-2007.. In this article, features of the course and the achievements gained at the end of the term are presented.

___

1.Roni Horowitz ve Oded Maimon "Creative Design Methodology and the Sit Method", Proceedings of DETC'97, 1997 ASME Design Engineering Technical Conference, paper no: DETC97/DTM-3865 September 14-17,1997, Sacramento, California.

2.Managing Creativity for Project Success, Ellen Domb, The PQR Group, Upland, CA USA http://www.trizjournal.com.

3.http://www.osaka-gu.ac.jp/php/nakagawa/TRIZ/ eTRIZ/index.html

4.Eugene Rivin, Victor Fey, Use of TRIZ in the Design Curriculum, Innovations in Engineering Education, ABET Annual Meeting Proceedings, pp. 161 -164,1996.

5.J. Terninko, A. Zusman, and B. Zlotin, "Systematic Innovation: An Introduction to TRIZ", St. Lucie Press, 1998.

6.Chen-Chu Tasi and Ching-Huan Tseng, Using TRIZ for an Engineering Design Methodology Course at NCTU in Taiwan, http://www.triz-journal.eom/archives/2000/03/b/.

7.Kemal İnan, "Mühendislik Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar ve Türkiye" Elektrik, Elektronik, Bilgisayar Mühendislikleri Eğitimi I. Ulusal Sempozyumu ve Sergisi, http://www.emo.org.tr/resimler/etkinlikbildirileri/4492cb e90fbdbf8_ek.doc

8.Gül E. Okudan ve Sarah E Rzasa, "A project-Based Approach to Entrepreneurial Leadership Education" Technovation, Volume 26, Issue 2, February 2006, Pages 195-210