Türk Halk Kültürü Araştırmalarında Dün, Bugün ve Yarın

Bu makalede Türk halk kültürü çalışmalarının dünü, bugünü ve yarını sorgulanmıştır. İ l k olarak dün olarak adlandırılan 21 . yüzyıla kadar Türk halk kültürü alanında yapılan çalışmalar değerlendirilmiş ve bu çalışmaların yapılmasındaki temel düşünceler tartışılmıştır. İkinci, kısımda günümüzde, "halk" ve "halk bilimi", "halk kültürü" kavramlarının tanımları ve özellikleri açıklanmıştır. Üçüncü kısımda, günümüz halk kültürü çalışmalarının hangi amaçlara yönelik olarak yapılması gerektiği konusundaki düşüncelerimize yer verilmiş ve bu amaçlara yönelik bir sonuçla makale tamamlanmıştır

Yesterday, Today and Tomorrow in Turkish Folk Culture Researches

In this article, the pası, presenl and.fiıture o/Tıırkish folk cııltııre stııdies and their aims and aspects are qııestioned. First, I dwell ııpon the pası stııdies and their perspectives on Tıırkish folk cu/tııre. The secoml, the present definition and ıınderstanding <?f ':folk". ''.folklore" and '/ôlk cıılture" are discussed and alsa the mpects of contempormy understanding are provided. in ıhe third par/ of the article, what shoııld he the aims of contemporary Turkish folk cııltııre stııdies are pointed oııt. and according ıo those aims a conclıısion is added.

___

  • ATALAY, Hamit. (1999). İngilizce-Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • BEN-AMOS, Dan. (2003 ) . "Şartlar ve Çevre İçinde Folklorun Yeni Bir Tanımına Doğru". Çev. Metin Ekici. Halk Biliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar. Ankara: Milli Folklor Yayınları, ss. 31-55.
  • DUNDES, Alan. (2003a). "Halk Kimdir?" Çev. Metin Ekici. Halk Biliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar. Ankara: Milli Folklor Yayınları, ss. 1 -25.
  • EKİCİ, Metin. (1999). "Halk, Halk B i lgisi ve Halk Bil imi Üzerine Bir Deneme." E. Ü. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, S. 4, ss. 183- 191.
  • LEVEND, Agah Sırrı. (1968). "Halk ve Tasavvufi Halk Edebiyatı". Türk Dili (Türk Halk Edebiyatı Özel Sayısı), S. 207, ss. 171 - 185.