Kıbrıs Türk toplumunda çocuğun adının verilişıne yönelik uygulamalar ve Türk Dünyasında görülen uygulamalarla mukayesesi

Bu makalede Kıbrıs Türk toplumunda mevcut bulunan çocuğa ad verme geleğine yönelik uygulamarın ve inanmaların diğer Türk topluluklarıyla mukayesesi edilmesi amaçlanmıştır. Dinlere, dillere, yörelere, tarihî şartlara, zevk ve duyuşlara zamana bağlı olarak ad verme uygulamaları karşımıza çıkmaktadır. Kıbrıs Türk toplumunda çocuğa aile büyüklerinin, tarihteki büyük insanların veya din yönünden önemli şahsiyetlerin adları, doğduğu günün anlam ve önemini belirten vb. adlar verilmektedir. Adlar çeşitli inanmaları ve uygulamaları da beraberinde getirmektedir. Bu geleneğin ilk kaynağının Orta Asya olduğunu mevcut destanlarımızdan anlayarak bunların mukayese yoluna gidilmiş ve ad belirlenirken Kıbrıs Türk toplumunda, Anadoluda ve Türk topluluklarında uygulanan pratikler ve inanmaların birbirleriyle benzerlik gösterdiği görülmüştür.

Traditions around naming children in the Turkish Cypriot society and its compariosn with those in the rest of the Turkic World

The purpose of this article is to show Turkish Cypriots beliefs and appliance to name a baby compared to other Turkish communities. To name a baby, language, culture, location, historical conditions, joy, feeling and bond to time are all particpating factors that we see in the Turkish Cypriot comunity. To name a baby it mostly includes to use a nameof the greatest person in history, a religious being or ıf the date the child ıs born has a special meanıng. The names bring diverse beliefs and appliance with them. We understand this custom firstly comes from Central Asa. If we compare this to the legends we have, when Turkish Cypriots decide on a name we can see the appliance, practice and beliefs are similar to each other.

___

  • Altun, Işıl. (2004). Kandıra Türklerinde Doğum, Evlenme ve Ölüm. Kocaeli: Yayıncı Yayınları.
  • Boratav, Pertev, Naili. (1973). 100 Soruda Türk Folkloru (İnanışlar, Töre ve Törenler, Oyunlar). İstanbul: Gerçek Yayınevi.
  • Ergin, Muharrem. (2004). Dede Korkut Kitabı. İstanbul: M.E.B. Devlet Kitapları 100 Temel Eser.
  • İnan, Abdülkadir. (1991). Makaleler ve İncelemeler. Ankara: Ankara Dil Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Kalafat, Yaşar. (1995). Doğu Anadolu’da Eski Türk İnanışlarının İzleri. Ankara: Dil Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
  • Köksal, Hasan. Yayınlanmamış Lefke ve Yöresi Derleme Projesi.
  • Mear, Hüray. (1992). Kıbrıs Türk Toplumunda Doğum, Evlenme ve Ölüm İle İlgili Âdet ve İnanışlar. Ankara: K.K.T.C. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Radloff, Wilhem. (1995). Manas Destanı. (E. G. Naskali, Çev.). Ankara: Türksoy Yayınları.
  • Saraçoğlu, Erdoğan. (1989). Kıbrıs Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru. K.K.T.C. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Ülkütaşır, M. Şakir. (1976). Türkiye Türklerinde Ad Verme İle İlgili Gelenek ve İnançlar. 1. Uluslararası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Kültür Bakanlığı Yayınları. Cilt4 (369-371).
  • Yorgancıoğlu, Oğuz. (1980). Kıbrıs Türk Folkloru. Magosa: Canbulat Basımevi.
  • Sözlü Kaynaklar
  • K.K.1: 1949 yılında Limasol Evdim’de dünyaya geldi. 1962’de ilkokulu bitirdikten sonra Fecriye Ebenin yanına gitmiş ve eğitim süresini onun yanında tamamlamıştır. Kendi başına ilk doğumunu 1965’te yaptırmıştır. 1974’te Girne’ye yerleştikten sonra Akçiçek Devlet Hastanesinde ebe olarak işe başlamıştır. 2000 yılında emekli olmuştur. Kişisel bilgilerinin yer almasını istememektedir.