FRIEDRICH SCHILLER: ÖZGÜRLÜK VE ALMAN İDEALİZMİ YAZARI

Friedrich von Schiller en ünlü Alman yazarlardan biri olup Goethe ile birlikte, önde gelen Alman yazarların ikilisini oluşturmaktadır. Ayrıca Schiller, dünya kültüründe önemli bir rol oynamaktadır. F. von Schiller (1759-1805), Almanya ve Avrupa için son derece dinamik bir siyasi ve kültürel dönemde doğmuş ve gelişmiş bir yaratımcıdır. İlaveten, Avrupa dinamizmini siyasi ve kültürel boyutta etkileyen önderlerden biri olarak nitelendirir. Schiller, şair, tarihçi ve filozof olarak tanınsa da öncelik onun oyun yazarı kimliğine verilir. Eserlerinin ilk dramlarından başlayarak, ana teması ve çalışmamızın da odak noktası, özgürlüktür. Gençliğinde yazmış olduğu dramlarında kalbin hakkını prenslerin şiddet politikasından korumasına rağmen, devamında gelen çalışmalarında, tarih uzmanı kimliğini ortaya çıkararak, tarihten karakterler seçmiştir. Bu nedenle, tarih, girişken insanın kader ile yüzleşmesini sahnelemeye çalışan Schiller'e yeterli malzeme sunmuştur. Ancak, çalışmamızda kanıtlayacağımız üzere, yaratıcılığı boyunca, motifine sadık kalır ve bu da özgürlük motifidir. Son tamamlanmış dramı ile özgürlük idealinin zirvesine ulaşmış ve Alman kültüründe öncü konumunu elde etmiştir.

FRIEDRICH SCHILLER: A WRITER OF FREEDOM AND GERMAN IDEALISM

Friedrich von Schiller is one of the most prominent German writers. Along withGoethe, they create the duo of the leading German writers. In addition to this, Schiller playsan important role in world culture. F. von Schiller (1759-1805) was born and developed as acreator in an exceptionally dynamic political and cultural period for Germany and Europe. Heeven qualifies as one of the protagonists who influenced European dynamism in the politicaland cultural dimensions.Schiller is known as a poet, historian, and philosopher, but priority is given to his identity ofa playwright. The main theme of his works, starting from his first play, which willconcurrently be the main subject of this paper, is freedom. Even though in his earlier plays,he protects the heart's rights from the violent policy of the princes, in his later works being agood connoisseur of history, he chooses characters from history.Therefore, history submitted sufficient material to the playwright Schiller who always strivesto present the confrontation of the man of action with fate, with an exemplary brilliance andtragedy. Nevertheless, as we will witness, throughout his creativity, he remains faithful to hismotive, and that is the motive of freedom. It is with his last completed play, where the idealof freedom reaches the culmination that ensures him the leading position in German culture.

___

  • ALT, Peter-André (2004). Schiller, Leben- Werk- Zeit, Eine Biographie. Munchen: CH. Beck Verlag.
  • BAUMANN/OBERLE (2000). Deutsche Literatur in Epochen, Ismaning: Max Hueber Verlag
  • DAMM, Sigrid (2004). Das Leben des FRIEDRICH SCHILLER Eine Wanderung. Frankfurt am Main und Leipzig: Insel Verlag.
  • GLASER/LEHMANN/ LUBOS (1985). Wege der deutschen Literatur, Frankfurt am M.- Berlin: Ullstein
  • GRAWE, Christian (2011). Erläuterungen und Dokumente, Friedrich Schiller- Die Räuber, Stuttgart: Philip Reclam jun.
  • KOOPMANN, Helmut (2000). Schillers Leben in Briefen. Weimar: Verlag Herman Böhlaus Nachfolger.
  • MARTINI, Fritz (2003). Deutsche Literaturgeschichte, Köln: Komet.
  • OELLERS, Norbert (2005). Schiller-Elend der Geschichte, Glanz der Kunst. Stuttgart: Philipp Reclam jun. GmbH& Co.
  • RICHTER, Thomas (2000). Die Dialoge über Literatur im Briefwechsel zwischen Goethe und Zelter. Stuttgart-Weimar: J&B Metzler Verlag.
  • SAFRANSKI, Rüdiger (2004). Schiller oder die Erfindung des Deutschen Idealismus. Wien- München: Hanser.
  • SCHILLER, Friedrich (1999). Wilhelm Tell. Stuttgart: Philipp Reclam jun. GmbH& Co.
  • SCHILLER, Friedrich (2009). Die Räuber. Stuttgart: Philipp Reclam jun. GmbH& Co.
  • SCHILLER, Friedrich (2016). Über die ästetische Erziehung des Menschen. Berlin: Hofenberg Sonderausgabe, Verlag des Contumax GmbH & Co., KG.
  • SCHILLER, JOHANN CHRISTOPH FRIEDRICH (2014). William Tell. (Çev.: Theodor Martin), retrieved from:
  • SHILER, Fridrih (2000). Dramat në prozë. (Çev.: Skender Luarasi), Tiranë: Mësonjtorja e parë.
  • SHILER, Fridrih (2004). Vilhelm Teli. (Çev.: Skender Luarasi), Tiranë: Onufri.
  • http://www.gutenberg.org/cache/epub/2782/pg2782-images.html
  • https://www.bookrix.com/book.html?bookID=bx.schiller_1211378307.01340603 83#8370,558,126756