Gözün Görme İşlevi ve Sanal İç Mimari Ürün

Mekân tasarım yöntemleri gelişen teknoloji ürünleriyle birlikte çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Eskiden üç ve iki boyutlu el çizimi sunum yöntemleriyle kişide mekân algısı oluşturulmaya çalışılırken, günümüz teknolojisiyle sonuç ürünü olan iç mimari ürünü sanal bir mekân olarak kişiye deneyimletmek mümkündür. Bu deneyim mekân oluşumu için gerekli unsurların gerçeğe eş olarak seçilip, sonucun gözler önüne serildiği iki boyutlu fotoğrafik çıktı ürünleriyle sağlanabileceği gibi, çeşitli teknolojik unsurlar yardımıyla kişide mekân ölçeğinde algı yaratacak biçimde ve üç boyutlu olarak gerçekleştirilebilmektedir. İç mekân yaratım sürecinde gelinen bu noktanın doğru olarak değerlendirilebilmesi için öncelikli olarak sonuç ürünüyle birey arasındaki bağlantıyı sağlayan duyuyu iyi tanımlamak gerekmektedir. Bu yolla sanal bir sonuç ürünü olarak iç mimari mekânın nasıl algılandığı ve nasıl daha doğru algılanabileceği ortaya konularak geleceğe dair tavsiyelerde bulunulabilinecektir. Bu çalışmada konunun açıklanmasında öncelikle gözün görme işlevini nasıl gerçekleştirdiğine değinilerek, göz ve sanal mekân ilişkisi açıklanmış, daha sonra iç mimari sonuç ürünü olarak sanal mekanlar ele alınarak değerlendirmeler yapılmıştır. 

Eye Function and Virtual Product of Interior Architecture

Space design methods have started to show diversity with developing technology products. It is possible to experience the interior design product which is the result product with today's technology as a virtual space while three and two dimensional hand drawing presentation methods to create a sense of space. This experience can be provided with two-dimensional photographic output products in which the necessary elements for space formation are selected as the real and the result is revealed, and it can be realized in three dimensions with the help of various technological elements in a way that creates perception in the space scale. In order to be able to evaluate this point in the interior creation process correctly, it is necessary to define the sound that provides the connection between the result product and the individual. In this way, it will be possible to make recommendations as to how the interior architectural space is perceived as a virtual outcome product and how it can be perceived more accurately. In this study, first of all, the relationship between eye and space perception, the relationship between eye and virtual space are explained. The eye performs and the visual function is researched. Two and three dimensional virtual spaces and experienced virtual spaces are examined with examples. This study is intended to serve as a written resource for all researchers investigating the connection between technology and interior architecture-space perception.

___

  • Berger, John, Görme Biçimleri, 24.B., Metis Yayınları, İstanbul 2018, 7.Cevizci, Ahmet, Paradigma Felsefe Sözlüğü, 3.B., Paradigma Yayınları, İstanbul 1999, 583.Erarslan Özdağ, Sena, Mekan Tasarımında Kavramsal Tema (Konsept) Tasarımı, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli 2018, 2.İlter, Tevfik, Mekan Tasarımında İç Mekan-Taşıyıcı Sistem Geometrisi Etkileşiminin Dini Yapılarda İrdelenmesi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli 2004, 34.Kayapa, Nihal, Gerçek ve Sanal Gerçeklik Ortamları Arasındaki Algısal Farklılıklarda Görselleştirmeye İlişkin Özelliklerin Araştırılması, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul 2010, 38-39.Kuruüzümcü, Rıza, “Bir Dijital Ortam ve Sanat Formu Olarak Sanal Gerçeklik”, SanatDergisi, 2010, s.93-96
  • M. Groh, Jennifer, Mekan Yaratmak, 2. B., Metis Yayınları, İstanbul 2017, 21-24, 46-51.Togay, Nuray, Mimarlık ve Sanallık, 1.B., Boyut Yayın Grubu, İstanbul 2002, 7.Pallasmaa, Juhani, Tenin Gözleri, 4. B., YEM Yayın, İstanbul 2018, 17.