XIX. yüzyıdan günümüze Maraş'taki ekonomik ve sosyal değişikliklerin şehirdeki bazı geleneksel meslekler üzerindeki olumsuz etkileri

Maraş, 1866 yılında aşiretlerin yerleşik hayata geçirilmesinden sonra çok önemli sosyal ve ekonomik değişime uğradı. Şehirde tarım ve hayvancılık ile bunlara bağlı olan zanaat ve sanatlar en önemli geçim kaynaklarıydı. Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’de sanayileşme ekonomik kalkınmanın en büyük hedefi olmuşsa da Maraş’ta bu 1980’li yılların başlarından itibaren önem kazandı. Şehirde tekstil, çelik eşya gibi sektörlerde fabrikalar açılması ve Türkiye’nin sosyal durumundaki gelişmelerin Maraş’a yansımasıyla saraçlık, semercilik, keçecilik gibi bazı geleneksel meslekler önemini kaybetti.
Anahtar Kelimeler:

Kahramanmaraş

The economical and social changes' negative effects on some traditional occupations in marash from 19th century to now

Marash experienced a great economic change after the inhabitation of nomadic tribes. Once, the city’s economy relied mainly on agriculture and stock raising, arts and hand crafts. After the declaration of republic, although industrialization became the greatest target of development, industrialization became important in Marash during the 1980’s. With the foundation of factories in sectors like steel, textile etc. and the reflection of social changes, in Marash some traditional occupations like saddlery, pack saddling and felt making have lost their importance.
Keywords:

Kahramanmaras,

___

Doğan, Ayhan. XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Maraş, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı Yayımlanmamış Doktora Tezi, Konya, 1999.

Bayazıt, Bekir Sami. 1865-1866 Kürtdağı, Cebel-i Bereket, Kozanoğulları İsyanı ve Güneydeki Aşiretlerin İskânları, Kahramanmaraş, Ukde, 2008.

Atalay, Besim. Maraş Tarihi ve Coğrafyası, Haz. İlyas Gökhan- Mehmet Karataş, Kahramanmaraş, Ukde, 2008.

Cevdet Paşa. Tezâkir, Yay. Cavit Baysun, Ankara, TTK Yay., 1991.

Solak, İbrahim, XVI. Asırda Maraş Kazası (1526-1563), Ankara: Akçağ Yay., 2004.

Kahramanmaraş’ta Kültürel Çeşitlilik Kahramanmaraş’ta Yaşayan Etnik Grupların Kültürel Mirası Projesi (2007), Ankara.

Yavuz, Nuri, Fırka-i Islahiye, Ankara: Gündüz Yay., 2004.

Günay, Nejla. Maraş’ta Ermeniler ve Zeytun İsyanları, İstanbul, IQ Yay., 2007.

Salname-i Vilayet-i Haleb, 1286 (1869). Şemseddin Sami, Kâmusu’l Â’lam, cilt VI, İstanbul, 1316.

Görücü, Veysel, “Bölgesel Kalkınmada Kahramanmaraş’ın İktisadî Potansiyeli ve Gelişme Stratejileri”, I. Kahramanmaraş Sempozyumu, cilt III, Kahramanmaraş, 2005.

Cuinet, Vital, La Turquie ‘asie, İstanbul: Isis, 2001.