Kutadgu Bilig'de Türk aile kültüründe bir babanın oğul imajı ya da süregiden bellek/kültür

Milli kültürün unutulan ve yabancılaşılan bir kavram olmaktan kurtulup yeniden canlanmasına dair teorik ve tarihi belgeler üzerinden yapılan pratik çalışmalar son derece önemlidir. Bu çalışmalar bir yönüyle felsefe, sosyoloji gibi normatif bilimlerle tarih ve halk bilimi gibi sahaların müşterek faaliyetlerini ifade eder. Milli hafızanın tazelenmesi geçmişteki bir varoluş durumunun bugün ve gelecek arasındaki ideal şimdiki zamanda yeniden ve bir daha hayatiyet bulması anlamını taşır. Buna dair pek çok kaynak bu noktada devreye girebilir. Kutadgu Bilig gibi tarihi bir zeminin ürünü ancak bir milletin varoluş özlerini muhtevi eserler bu noktada önem arz ederler. Kutadgu Bilig’de rastlanan bir babanın oğlundan beklentilerine dair yazdıkları şekil itibariyle tarihi bir görüntüde olsa da öz açısında genel bir varoluş durumunu temsil eder. Bu noktada ideal Türk ailesi adına bir takıp çıkarımlar yapmak da mümkündür. Bu noktada kabuktan öze doğru yapılacak bir anlamdaki hermenötik bir deşifre faaliyeti, üzerine zamanın niceliksel örtüsünün kaplandığı bir durumdan, öze dair niteliksel olan durumların yeninden canlanmasını sağlayabilecektir.

Son idea in the mind of a father in the Turkish family culture of Kutadgu Bilig or ongoing memory/culture

Practical studies based on theoretical and historical documents for the recovery of National culture from being almost forgotten and estranged concept are very important. These studies are related in a way with the cooperative activities of normative sciences like philosophy and sociology, together with the history and folklore. Refreshment of national memory means the renewal of a former existence situation at an ideal time between now and future. At this point lots of sources can be used. Sources like Kutadgu Bilig which are formed on historical fundamentals and contain an essence of a nation are important. The expectation of a father from his son (which is a coinciding situation written in Kutadgu Bilig) looks like not only a historical document but also represent a general existence situation in terms of essence. At this point with the aid hermeneutic deciphering from shell to core, essence can be reached form historical events.

___

  • Akarsu, Bedia. “Kant’ta Mekân ve Zaman Kavramları”, Felsefe Arşivi, S.14.
  • Akarsu, Bedia., Kişi kavramı ve İnsan Olma Sorunu, İstanbul. İnkılâp Yayınevi, 1998.
  • Bayraktar, Levent, “Bergson’da Ruhun ve Kişiliğin temeli: Hafıza”, Lapsus, /II, Galatasaray Ünv. Fen-Edebiyat Fak. Yayınları, 95, 99.
  • Bergson, Henri Madde ve Bellek, (Çev. Işık Ergüden), Ankara, Dost Kitabevi, 2007.
  • Bozkurt, Nejat. 20. Yüzyıl Düşünce Akımları, İstanbul. Morpa Yayınları, 1998.
  • Dindar, Bilâl, “Personalizm”, Felsefe Dünyası, S.5, Türk Felsefe Derneği Yayını.
  • Ergin, Muharrem. Orhun Abideleri. İstanbul: Boğaziçi Yayınları, 1988.
  • Güngör, Erol. Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik. İstanbul: Ötüken Yayınları, 1989.
  • Koca, Salim, “Türk Âile Kültürü”, Kardeş Kalemler, S.14, Avrasya Yazarlar Birliği Yayınları.
  • Platon. Devlet. Çev. Sabahattin Eyüboğlu-M. Ali Cimcoz, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2006.
  • Reçber, Mehmet Sait. “Ben’liğin Varlığı ve Bilgisi”, Felsefe Dünyası, S. 33, Türk Felsefe Derneği Yayını, 2001.
  • Sepetçioğlu, M. Necati. Dedem Korkut’un Kitabı. İstanbul, Akran Yayıncılık, 1990.
  • Yusuf Has Hacib. Kutadgu Bilig. (Çev. Reşit Rahmeti Arat), Ankara: TTK, 1998.