DAN BROWN'UN MELEKLER VE ŞEYTANLAR'I İLE RON HOWARD'IN AYNI ADLI FİLMİNDE GÖSTERGELERARASILIK VE MEDYALARARASILIK

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, özellikle postmodernizmle birlikte geleneksel yazın anlayışının değişime uğramasıyla hem disiplinlerarası çalışmaların önü açılarak bu alana ivme kazandırılmakta hem de yazınsal eleştiri alanında yapıtlara yönelik yeni yaklaşım türleri ortaya çıkmaktadır. Disiplinlerarası çalışmalara zemin hazırlayan ve imkân sunan, yan disiplinlerle beslenip gelişen Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, bu anlamda bu tür çalışmaların yapılmasını da olanaklı kılmaktadır. Böylece yazın ve sinema, tiyatro, resim, müzik, dans, heykel, karikatür gibi güzel sanatların önemli dalları buluşturulup zenginleştirilebilmekte, çok farklı ve çeşitli bakış açıları geliştirilebilmekte, ayrıca toplumbilim, felsefe, psikoloji, antropoloji, mitoloji, çeviribilim, etnoloji, etnopsikoloji, sanat tarihi, imgebilim vb. alanlarla da yazın buluşturulabilmektedir. Yazınsal yapıtların hem kendi içinde hem de diğer yapıtlarla etkileşime girdiği metinlerarasılık, değişik sanatsal biçimlerin aralarındaki alışverişler göstergelerarasılık, geleneksel medya ve tür anlayışlarının silinerek, yapıttaki içeriğin bir medya örgüsü dolayımında ya da anlatım türlerinin bir karışımı olarak sunulması ile medyalararasılık bu yaklaşım türleri içerisinde oldukça önemlidir. Disiplinlerarası çalışmalar sayesinde edebiyat farklı sanat dalları ve disiplinler ile etkileşime girmekte ve söz konusu etkileşim, edebiyatı alanlar arası bir bakış açısıyla yorumlama olanağı sunmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Amerikan yazar Dan Brown'un Melekler ve Şeytanlar adlı romanı ile Ron Howard tarafından aynı adlı film uyarlanmasının göstergelerarasılık ve medyalararasılık çerçevesinde incelenmesi söz konusu olacaktır. Çalışmaya konu olan yapıt bağlamında, tarih ve Hristiyanlıkla bütünleşen Vatikan, Katolik Kilisesi ve kilise-bilim düşmanlığının ortaya çıkardığı sonuçlar ve aynı zamanda bilimin yolunu aydınlatan dört element, simgesel düzlemde yazılı ve görsel betimlemeler aracılığıyla biçim ve içerik açısından adı geçen yöntemler dâhilinde irdelenmeye çalışılacaktır.

In Dan Brown's Angels and Demons and Ron Howard's the Same Called Film Intersemiotic and Intermedia

Since the second half of the 20th century, especially with postmodernism, the traditional literary understanding undergoes a change. Both paving the way for the interdisciplinary studies, literature gets accelerated and in the field of literary criticism types of new approaches to literary works show up. In this sense, comparative literature, provides a basis for interdisciplinary studies and offers opportunities, to make criticisms possible for interdisciplenary studies. In this way, as important branches of the fine arts, literature and cinema, theater, painting, music, dance, sculpture and caricature can be brought together and enriched to develop a variety of very different perspectives, the literature can be brought together also with sociology, philosophy, psychology, anthropology, mythology, translation studies, ethnology, ethnopsychology, art history, etc... Intertextuality, in which literary works both in their own and as well as with other literary works interact, intersemiotic, in which exchanges take place between various artistic forms and intermedia, in which by deleting the understanding,of the traditional media and types of art, with the presenting the content of the literary work in the context of a media system or as a mixture of narration types are in these approaches quite important. Thanks to the interdisciplinary studies, literature interacts with different art forms and disciplines and this interaction offers the opportunity to interpret literature with an interdisciplinary perspective. The aim of this study is to analyze Dan Brown's Angels and Demons and Ron Howard's the same called film adaptation in the frame of intersemiotic and intermedia. In the context of the subject in this study, Vatikan, coalesced with history and Christianity, Catholic Church and the outcomes of church-science hostility and also four elements, illuminate the path of science will be tried to analyzed with the above named approaches on the symbolic dimension through written and visual descriptions.

___

  • Aktulum. Kubilay. Metinlerarası İlişkiler. Anka- ra: Öteki Matbaası, 1999.
  • Aktulum. Kubilay. Metinlerarasılık//Göstergelerarasılık. Anka- ra: Kanguru Yayınları, 2011.
  • Bazin. André. Çağdaş Sinemanın Sorunları. Çev. Nijat Özön. Ankara: Bilgi Yayınevi, 1995.
  • Brown. Dan. Melekler Ve Şeytanlar. Çev. Petek Demir. İstanbul: Altın Kitaplar, 2015.
  • Buckland. Raymond. İşaretler, Semboller ve Ala- metler. İstanbul: Neden Kitap.
  • Desmond. Ohn M. ve Peter Hawkes. Adaptati- on Studying Film & Literature. New York: McGraw-Hill, 2006.
  • Gardin. Nanon vd. Semboller Sözlüğü. Çev. Bey- za Akşit. Edt. Ömer Faruk Harman ve İs- mailTaşpınar. İstanbul: Bilge Kültür Sanat, 2014.
  • Gener. Cihangir. Ezoterik Batıni Doktrinler Ta- rihi. Ankara: Bilgelik Okulu Yayınları.
  • Howard. Ron. (Yönetmen). Melekler Ve Şeytan- lar (Film). ABD: Sony, 2009.
  • Kabadayı. Lale. Film Eleştirisi. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2013.
  • Kayaoğlu. Ersel. Medyalararasılık. İstanbul: Se- lenge Yayınları, 2009.
  • Salt. Alparslan. Semboller. İstanbul: Ruh ve Madde Yayınları, 2010.
  • Scognamillo. Giovanni. Dünya Sinema Sanayii. İstanbul: Timaş Yayınları, 1997.
  • Sivri. Medine. Paul Eluard ve Nâzım Hikmet'te Renklerin Dili: Şiirde Renkler Açısından Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım. Ankara: Kan- guru Yayınları, 2008.