NECİP FAZIL KISAKÜREK'İN YAZILARINDA EĞİTİM SORUNU

Necip Fazıl Kısakürek bir fikir, sanat ve dava adamı sıfatlarıyla zihinle- re kazınmış, hatta hayatının uzun bir döneminde bu sıfatları karakteri haline dönüştürmenin çilesini yaşamıştır. Yazar bu özelliklerinden dolayı özellikle eği- tim ve irfan konularında topluma yol gösterici vasıflara sahiptir. Toplum haya- tında çok mühim bir yere sahip olan eğitim Necip Fazılın eserlerinde önemli bir yer tutar. Deneme türündeki yazıları içinde eğitim konusu üzerinde yoğunlaşan Çerçeve Yazıları, Necip Fazılın bu konudaki belli başlı görüşlerini yansıtmak- tadır. Kendi ifadesiyle, maarif cihazımız her yönüyle ele alınmalı, düzenlen- meli ve çağa uygun şekilde geliştirilmelidir. Bu yazılarda pek çok açıdan irdele- diği eğitim Necip Fazılın düşünce ve pratik alanındaki eğitim panoramasını verir. Bu panorama, henüz millî bir sistem benimseyememiş kurumlarını, eğiti- cisini ve öğrencisini istenen seviyeye ulaştıramamış eğitim hayatımızda bugün dahi üzerinde dikkatle durulması gereken ayrıntılar taşır. Bu çalışmada Necip Fazılın Tanrı Kulundan Dinlediklerim ve Çerçevelerindeki eğitim ile ilgili yazılarını, onun eğitim anlayışı açısından değerlendireceğiz.

(THE EDUCATION PROBLEM IN THE NECİP FAZIL KISAKÜREK S TEXTS)

Necip Fazıl Kısakürek sticked in our mind as a headworker and even in a very long time in his life he suffered from changing these titles into his own character. Due to these attributes the author had a role of guidance to society in education topics. Education which has an important place in life of society, has an important place in the Necip Fazıl s works. Çerçeve Texts which was focus on education in type of trial texts, has reflected his princible ideas of this topic.Education appliance , this is his own expression, should be considered in every aspect and developed in accordance with age. He examined all topics of education, student to teacher, books to situation of sociological and systematic in the Çerçeve Texts. These texts give us his panorama of education in notion and practice. Even today, this panorama has the points to be considered in our educational life which stil can t adopt a national system and can t reach the desired level. In this work, we will discuss from the point of his view, texts which was interest in education in Tanrı Kulundan Dinlediklerim and Çerçeves.

___

  • Kısakürek, Necip Fazıl. (1968), Tanrı Kulundan Dinlediklerim 2, Toker Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (1968a), İdeolocya Örgüsü "Büyük Doğuya Doğru-, Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü Talebe Derneği Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (1989), Tanrı Kulundan Dinlediklerim, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (1990), Başmakalelerim I, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (2010), Çerçeve 1, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (2010a), Çerçeve 6, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (2010b), Çerçeve 2, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (2010c), Çerçeve 5, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Kısakürek, Necip Fazıl. (2010d), Çerçeve 4, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • Tozlu, Necmettin. (1994), "Necip Fazıl Kısakürek'te Eğitim Düşüncesi Üzerine", Bütün Yönleriyle Necip Fazıl, Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları, Ankara, s.129-143.