100. yılında II. Meşrutiyet'in entellektüel mirası

1908’de II. Meşrutiyet’in ilanı Türk siyasî, sosyal ve kültürel hayatının en önemli olaylarından biridir ve bir devrim olarak adlandırılır. Bu tarihten sonra toplum ve devletin hayatı farklı bir vadide seyretmiş, modernleşme yolunda önemli bir mesafe kat edilmiştir. Devlet idaresindeki köklü değişimlerin yanında basın, ordu, eğitim, sağlık ve iletişim mekanizmalarında köklü değişimler başlamıştır. Bu değişimler modern Türkiye Cumhuriyet’inin altyapısını oluşturmuştur. Bu güne kadar II. Meşrutiyet üzerine farklı kanatlarda araştırmalar yapılmasına karşın, dönemi bütün yönleriyle kapsayan araştırmaların azlığı aşikârdır. Bu yazıda II. Meşrutiyet’i farklı yönleriyle anlayabilmek için konu üzerine yapılmış akademik çalışmalara bir bütün olarak değinilecektir. Araştırma literatür tarama yöntemini kullanmıştır.

Intellectual legacy of second constitutional period's in the hundredth anniversary

The Declaration of Second Constitutional Monarchy in 1908 is one of the most important events in the Turkish political, social and cultural life. This event is known as a revolution. After this time, state and social life developed different area and in the way of modernization has been significant way. Besides fundamental changes in state administration press, army, education, health and communication mechanism has begun to change radically. This change has created the infrastructure of modern Turkey Republic. Although the researches are done on a different wing Second Constitution, researches that covering of aspects of the lack of research is clear. In this paper, to understand the different aspects of second constitutional period, issues are based on academic studies on this period as a whole will be reviewed. Literature method was used in this paper.

___

  • Ahmed Muhiddin, Modern Türklükte Kültür Hareketi, (Yayına Haz.: Suat Mertoğlu), İstanbul: Küre Yay., 2004.
  • Gündüz, Mustafa. II. Meşrutiyet’in Klasik Paradigmaları, Türk Yurdu, İçtihad ve Sebilü'r-Reşad’da Toplumsal Tezler, Anlara: 2007.
  • Karpat, Kemal H. İslâm’ın Siyasallaşması, Osmanlı Devleti’nin Son Döneminde Devlet, Kimlik, İnanç ve Cemaatin Yeniden Yapılandırılması, (Çev.: Şiar Yalçın), İstanbul: İst. Bilgi Üniversitesi. Yay., 2005.
  • Mardin, Şerif. "Yeni Osmanlı Düşüncesi", Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce, (Tanzimat ve Meşrutiyet’in Birikimi), C.1, İstanbul: İletişim Yay., 2002.
  • Şentürk, Recep. Türk Düşüncesinin Sosyolojisi, Fıkıhtan Sosyal Bilimlere, İstanbul: Etkileşim Yay., 2008,
  • Tunaya, Tarık Zafer. Amme Hukukumuz Bakımından İkinci Meşrutiyetin Fikir Cereyanları, İstanbul: 1948, (Basılmamış Doçentlik Tezi).