Kalp Kapak Komissürlerinin ve Annuluslarının Sistematik Adlandırılması

Amaç: Kardiyovasküler hastalıkların ve anatomik yapıların daha kolay anlaşılabilmesi için birtakım adlandırılmalar tanımlanmıştır. Geliştirdiğimiz “Erin komissür ve annulus sınıflandırması” kapakların komissürlerini ve annuluslarını belirli bir düzen içerisinde sınıflandırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Sınıflandırmamızda birinci cerrah pozisyonundaki cerraha en yakın komissür, tüm kapaklarda C1 olarak adlandırıldı. Daha sonra gelen komissürler, saat yönünde C2 ve C3 olarak adlandırıldı. Bu şekildeki sınıflandırmada aort, pulmoner ve trikuspit kapaktaki komissürler, C1, C2 ve C3 mitral kapaktaki komissürler ise C1 ve C2 olarak adlandırıldı. Kapak annulusları da ‘Zon’ terimiyle tanımlandı. Bu zonlar, komissüral sınıflamaya benzer şekilde birinci cerrahın operasyonda durduğu pozisyonda saat yönünde aort, trikuspüt ve pulmoner annulusları başlangıç noktalarındaki C1 komissürü referans alınarak Z1, Z2 ve Z3, mitral kapak annulusu ise Z1 ve Z2 olarak tanımlandı. Bulgular: Doğuştan bozuk olanlar da dahil olmak üzere tüm kalp kapak komisürleri ve annulusları yeniden adlandırılır. Sonuç: Yeni sınıflama, cerrahi eğitimde topografik anatominin öğrenilmesini ve öğretilmesini kolaylaştıracaktır. Son yıllarda artış gösteren perkütan cerrahi malzemelerin kapak annulusuna uygulanması esnasında iletişim dilinde teknik kolaylık sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Kommisür, Anulus, Klasifikasyon, Zon

Systematic Nomenclature of Heart Valve Commissures and Annulus

Background: Several nomenclatures have been defined for easier understanding of cardiovascular anatomical structures. The “Erin commissure and annulus nomenclature” we have developed, aims to name the commissures and annulus of the valves in a certain order. Methods: We renamed the commissures and parts of annulus in a clockwise fashion. We named the commissure, closest to the first surgeon as C1 in all heart valves. Latter commissures are named as C2 and C3 in clockwise fashion. In our naming system, the commissures in aortic, pulmonary and tricuspid valves are named as C1, C2 and C3 and the commissures in mitral valve are named as C1 and C2. We divide the annulus into zones. Each zone is the part of the annulus between two commisures. Zones are named clockwise with reference to C1 commissure as the starting point. These zones are defined as Z1, Z2 and Z3 in aortic, pulmonary and tricuspid valves and Z1 and Z2 in mitral valve. Results: All of the heart valvular commisures and parts of the annulus even the congenital valves are named. Conclusion: The new nomenclature will facilitate learning of topographic anatomy in surgical training.It will provide technical convenience in communication during valve surgery.

___

  • 1. Turan D. Medizinische Terminologieals Herausforderungfür den Medizinübersetzer am Beispieldes Sprachenpaars Deutsch-Türkisch. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 2014;7(35):233-242.
  • 2. Turan D. Tıp Terminolojisinde Eponimler. Almanca-Türkçe Dil ikilisinde Eponimler. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 2022;1(68):103-110.
  • 3. Kachlik D, et al. Anatomical terminology and nomenclature: past, present and higlights. Surg Radiol Anat 2008;30:459 466 doi.org/10.1007/s00276-008-0357-y
  • 4. Chauvaud S, et al. Reconstructive surgery in congenital mitral valve insufficiency (Carpentier's techniques): long-term results. J Thorac Cardiovasc Surg 1998;115(1):84-92; discussion 92-3. doi: 10.1016/s0022-5223(98)99001-8.
  • 5. Carpentier A, Adams D, Filsoufi F. Carpentier's Reconstructive Valve Surgery. Elsevier Health Sciences. 2010.
  • 6. Wilcox BR, Cook AC, Anderson RH. Surgical Anatomy of The Heart. Cambridge University Press:2005.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-761X
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: OYA ÖGENLER
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lenfatik Sistem Tarihçesi’ne Yolculuk: Keşifler ve Gelişmeler

Meltem ÇELİK

Kardiyovasküler Cerrahi Sonrası Ağrı Yönetiminde Hemşirelerin Uyguladığı Tamamlayıcı Yöntemler: Literatür Taraması

Tuğba ÇAM YANIK, Gülay ALTUN UĞRAŞ

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ulusal Sağlık Politikalarının Işığında Birinci Milli Diştababeti Kongresi

Emin Murat CANGER, Serap ŞAHİNOĞLU

Meleis’in Kavram Geliştirme Süreci ile “İnsan” Kavramının Hemşirelik Açısından Analizi

Nuriye DEĞİRMEN, Nevin KANAN, Sibel ERKAL İLHAN

Işgın (Rheum ribes L.) Bitkisinin Önemi, Kullanım Alanları ve Sorunları

Ahmet YENİKALAYCI

COVID-19 Pandemisinin Kuzey Kıbrıs'ta Madde Bağımlılığı ve Aşırı Dozda Uyuşturucu Nedeniyle Acil Servis Başvurularına Etkisi

Koray KADAM, Kumsal KOCADAL, İlker ETİKAN, İsmet ÇOK, Şahan SAYGI

XX. Yüzyılda Tıp ve Eczacılık Tarihinin Resimlendirilmesinde Robert Alan Thom (1915-1979)

Çağatay ÜSTÜN

Osmanlı Devleti’nde Halk Sağlığı Kapsamında Verilen Gıda Güvenliği Mücadelesine Bir Örnek: Suni Kahveler

Elif GÜLTEKİN, Raşit GÜNDOĞDU

Manisa/Akçapınar’da Uygulanagelen Bir Halk Hekimliği Örneği: “Otu Kesme Ocağı”

Seçil ÖZÇİFTÇİ, Çağatay ÜSTÜN, Nermin ERSOY

Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Sonrasında Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde Tedavi Edilen Hastaların Özellikleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği

Caner İSBİR, İsa KILLI, Hakan TAŞKINLAR, Ali NAYCI