Hormon ve Antibiyotik Kullanımına İlişkin Çıkan Olumsuz Haberlerin Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi (Kars İli Örneği)

Türkiye’de hayvancılık sektörü içinde tavukçuluk sektörü en gelişmiş ve rekabet etme potansiyeli en yüksek olan sektördür. Son dönemlerde Türkiye’de kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat artışları sektörün önemini daha da arttırmıştır. Ancak zaman zaman gündeme gelen hormon ve antibiyotik kullanımına ilişkin haberlerin kanatlı eti tüketimin olumsuz etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla toplam 475 kişi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada Kars ilindeki tüketicilerin hormon ve antibiyotik kullanımına ilişkin çıkan haberler doğrultusunda %70’inin tavuk etini riskli olarak gördükleri ve özellikle gelir durumu yüksek olan tüketicilerin tüketimlerini önemli ölçüde azaltırken, gelir seviyesi düşük olanların fiyatın düşmesine bağlı olarak tüketimlerini arttıkları belirlenmiştir. Bu bakımdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte sektör paydaşlarının tavuk etlerinin antibiyotik ve hormon kalıntısı yönünden yasal mevzuata uygun olduğuna yönelik bilgilerin düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılmasının sektörün daha da büyümesi açısından önem olduğu düşünülmektedir. 
Anahtar Kelimeler:

Tavuk, hormon, antibiyotik

The Effects of Negative News on Hormone and Antibiotic Use on Consumers’ Broiler Consumption Habits (Kars Province Sample)

Within the livestock sector in Turkey, the poultry industry is the most advanced sector with the highest potential of competition. The recent price increases experienced in the red meat sector in Turkey has increased the importance of this sector. Within this context, face-to-face surveys were conducted with a total of 475 people to determine whether the news about hormone and antibiotic use from time to time adversely affected the poultry consumption. In the study conducted, it was observed that 70% of the consumers in Kars see the chicken meat as risky in the direction of the news about the usage of hormones and antibiotics. In addition, it has been determined that consumers with particularly high incomes significantly reduce the consumption of poultry meat, while those with low-income levels have increased their consumption due to falling prices. In this regard, along with the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, it is thought that it is important for industry stakeholders to share information regularly with the public on the fact that chicken meat is in compliance with legal regulations in terms of antibiotic and hormone residues.

___

  • Reference1. BESD-BİR. Türkiye kanatlı eti üretimi (Ton). Erişim: http://www.besd-bir.org/assets/documents/Tyrkiye_kanatl_eti_yretimi.pdf. Erişim tarihi: 11.01.2018. Reference2.Keskin B, Demirbaş N. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 26(1): 117-130. Reference3. Ayvazoğlu Demir P, Aydın E. Veteriner fakültesi öğrencilerinin kanatlı eti ve yumurta tüketimi. 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, s: 195-201, 26-30 April 2017, Antalya-Türkiye. Reference4. Karabaş S. Tüketicilerin ithal hayvansal ürünler karşısındaki tutum ve davranışlarının logistik regresyon analizi ile tahmini. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si. 2013; 15 (24): 59-64. Reference5. Büyüknisan O. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2008, Adana.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2458-9268
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Canine visceral leishmaniasis’de p dalgadispersiyonu ve kardiyak troponin I konsantrasyonu

Kerem URAL

Bir köpeğin uterusunda malign osteoklast-benzeri dev hücreli tümör

Şule Yurdagül ÖZSOY, Oğuz KUL

Hormon ve Antibiyotik Kullanımına İlişkin Çıkan Olumsuz Haberlerin Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi (Kars İli Örneği)

Pınar DEMİR, Erol AYDIN

Köpeklerde sevofloran ile oluşturulan inhalasyon anestezi öncesinde ksilazin-ketamin ya da propofol kullanımının postoperatif ağrı üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması

Celal Şahin ERMUTLU

Muş Yöresinde Köpeklerde PCR Yöntemiyle Kesim Hayvanlarında Kesim Takibiyle ve İnsanlarda ELISA Yöntemiyle Kist Hidatik Sıklığının Araştırılması

Mehmet ACIÖZ, Ali ÇELİKSÖZ, Semra ÖZÇELİK, Serpil DEĞERLİ, Atifet Yasemin ÖZTOP, Erdoğan MALATYALI

Sinirsel semptomlar gösteren kuzularda beyin dokusunun histopatolojik incelenmesi: Enzootik ataksi

Tuncer KUTLU, Sule YURDAGUL OZSOY, Zafer OZYİLDİZ

Bir Yeşil İguanada (Iguana Iguana) Metastatik Kalsifikasyonlar ile Karakterize Metabolik Hastalık

Volkan İPEK, Ayşe Meriç MUTLU, Ahmet AKKOÇ, M. Özgür ÖZYİĞİT

Buzağı artritlerinden izole edilen bakteriyel etkenler: retrospektif bir çalışma

Ezgi ŞABABOĞLU, Özlem ŞAHAN YAPICIER, Dilek ÖZTÜRK, Faruk PEHLİVANOĞLU, Mehmet KAYA, Hülya TÜRÜTOĞLU

Seleksiyon ve damızlık boğa seçim kriterleri

Mehmet Borga Tirpan, Necmettin TEKİN

Kazlarda Dolaşım Sistemi Protozoonları Üzerine Araştırmalar: Toxoplasma Gondii

Gencay Taşkın TAŞÇI, Neriman MOR, Barış SARI, Nilgün PARMAKSIZOĞLU AYDIN, Neslihan GÜNDÜZ ÖLMEZ, Mükremin Özkan ARSLAN, Zati VATANSEVER, Atila AKÇA