ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ: BANKACILIK ve FİNANS BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - ANALYSIS OF THE FINANCIAL LITERACY LEVELS OF UNIVERSITY STUDENTS: AN APPLICATION ON DEPARTMENT OF BANKING AND FINANCE

Bireylerin kazanmış oldukları gelirlerini, doğru ve etkin bir şekilde değerlendirebilmeleri; bunları yatırım araçlarına kanalize ederken bilinçli olarak karar verebilmeleri, finansal konularda bilgi birikiminin yeterli düzeyde olması ile mümkündür. Finansal açıdan gerekli olan bilgi düzeyinin ölçülmesi ve finansal farkındalığı esas alan finansal okuryazarlık; bireye, kurumlara ve esasında ülke ekonomisine yapacağı katkılar dikkate alındığında ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada kendilerini geliştirebilme imkânı yüksek olan üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık seviyeleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İİBF’de eğitim gören Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencilerine anket çalışması yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyeleri; yüksek % 6,5, orta % 47,3, düşük % 37,2, çok düşük % 9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca finansal okuryazarlık seviyelerinin cinsiyet, öğretim türü, sınıf, kredi kartı kullanımı, internet bankacılığı kullanımı ve döviz alım satım işlemi yapılması ile istatistiki olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir.  

ANALYSIS OF THE FINANCIAL LITERACY LEVELS OF UNIVERSITY STUDENTS: AN APPLICATION ON DEPARTMENT OF BANKING AND FINANCE - ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ: BANKACILIK ve FİNANS BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Individuals’ ability of evaluating their revenue properly and effectively, consciously deciding while canalizing these revenues to investment instruments is possible through having sufficient level of knowledge in financial issues.  Financial literacy, based on calculation of financially necessary level of knowledge and financial awareness, comes forward when its contributions to individual, constitutions and fundamentally national economy. In this study, it was attempted to detect the financial literacy level of the university students who have high opportunity of self-development. In this context, a survey study has been made to Banking and Finance Department students who study at Burdur Mehmet Akif Ersoy University. According to conclusion of analysis, the financial literacy level of the students has been detected as; high % 6,5, medium % 47,3, low % 37,2, very low % 9. In addition, it is detected that financial literacy levels vary meaningfully in statistical aspect with gender, type of education, class, credit card usage, internet banking usage and buying and selling foreign exchange.

___

  • Alkaya, A. ve Yağlı, İ. (2015). Finansal Okuryazarlık - Finansal Bilgi, Davranış Ve Tutum: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İİBF Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(40), 585-599.
  • Ansong, A. ve Gyensare, M. A. (2012). Determinant of University Working-Students' Financial Literacy at the University of Cape Coast, Ghana. International Journal of Business and Management,7(9): 126-133.
  • Barış, S. (2016), Finansal Okuryazarlık Ve Bütçeleme Davranışı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. TESAM Akademi Dergisi, 3 (2), 13-38.
  • Başarır, Ç. Ve Sarıhan, Y.A. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlıklarının Belirlenmesi: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 15(4). 143-162.
  • Bayram, S. (2015). Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi Davranışları: Anadolu Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Uygulama. Business & Management Studies: An International Journal, 2(2), 105-135.
  • Chen, H. ve Volpe, R. P. (2002). Gender Differences in Personal Financial Literacy Among College Students. Financial Services Review, 11(3): 289-307.
  • Coşkun, S. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Finansal Davranış Ve Tutumlarının Belirlenmesi: Finansal Okuryazarlık Algıları Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7), 2.247-2.258.
  • Cull, M. ve Whitton, D. (2011). University Students’ Financial Literacy Levels: Obstacles and Aids. The Economic and Labour Relations Review, 22(1), 99-114.
  • Çam, V. A. ve Barut, A. (2015). Finansal Okuryazarlık Düzeyi ve Davranışları: Gümüşhane Üniversitesi Önlisans Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma. Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi, 4(7), 63-72.
  • Çinko, M. ve Avcı, E. Ergun, S. ve Tekçe, M. (2017). Üniversite Öğrencilerinin finansal Okuryazarlık Düzeyleri: Marmara Üniversitesi Örneği. Marmara Business Review, 2(1), 25-50.
  • Danes, S. M. ve Hira, T. K. (1987). Money Management Knowledge of College Students. Journal of Student Financial Aid, 17(1), 3-16.
  • Er, F. Temizel, F. Özdemir, A. Ve Sönmez, H. (2014). Lisans Eğitim Programlarının Finansal Okuryazarlık Düzeyine Etkisinin Araştırılması: Türkiye Örneği. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(4), 113-126.
  • Ergün, B. Şahin, A. ve Ergin, E. (2014). Finansal Okuryazarlık: İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(34), 847-864.
  • Fettahoğlu, S. (2015). Hane Halkının Finans Eğitimi ve Finansal Okuryazarlık Düzeyleri Üzerine Kocaeli’nde Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 67, 101-116.
  • Kılıç, Y. Ata, H. A. Ve Seyrek, H. İ. (2015). Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 66, 129-150.
  • Louw, J. Fouche, J. ve Oberholzer, M. (2013). Financial Literacy Needs Of South African Third-Year University Students. International Business & Economics Research Journal, 12(4), 439-450.
  • Lusardi, A. (2008). Financial Literacy: An Essential Tool For Informed Consumer Choice?. National Bureau Of Economic Research, 14084, 1-29. http://www.nber.org/papers/w14084.
  • Mandell, L. (2008). The Financial Literacy of Young American Adults. The JumpStart Coalition for Personal Financial Literacy, Washington.
  • Sarıgül, H. (2014). Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerinin Bilgi, Tutum ve Davranışları Arasındaki İlişki Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 51(593), 53-76.
  • Sarıgül, H. (2015). Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranış Ölçeği: Geliştirme, Geçerlik ve Güvenirlik. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1), 200-218.
  • Seyrek, H.İ. ve Gül, M. (2017). Finansal Okuryazarlık Ve Girişimcilik Niyeti: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 15(2), 103-118.
  • Temizel, F. ve Bayram, F. (2011). Finansal Okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), 73-86.
  • Tuna, G. ve Ulu, O. M. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeylerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 3. Uluslararası Muhasebe Ve Finans Araştırmaları Kongresi (Icafr 16) Özel Sayısı, 128-141.
  • Volpe, R.P. Chen, H. ve Pavlicko, J.J. (1996). Personal Investment Literacy Among College Students: A Survey. Financial Practice And Education, 6(2): 86-94.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

KIRSAL BÖLGELERDE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN ARTIRILMASINA YÖNELİK YEŞİL GİRİŞİMCİLİK UYGULAMALARI - GREEN ENTREPRENEURSHIP APPLICATIONS TO INCREASE WOMEN ENTREPRENEURS IN RURAL REGIONS

Pınar GÖKTAŞ, Gizem YILDIRIM

KAMU HASTANELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ UYGULAMALARININ ÇALIŞANLARIN İŞ PERFORMANSINA ETKİSİ: BURDUR İLİ ÖRNEĞİ - THE EFFECT OF OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY PRACTICES ON WORK PERFORMANCE OF PUBLIC HOSPITALS: BURDUR PROVINCE CASE

Yüksel KAVGACI, Hüseyin ÇİÇEK

2000 SONRASI YAŞANAN FİNANSAL KRİZLERİN TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİ ÜZERİNE ETKİLERİ - THE EFFECTS OF FINANCIAL CRISES AFTER 2000 ON TURKEY'S FOREIGN TRADE

Çiğdem UÇAR, Selim Adem HATIRLI, Kübra ÖNDER

TERTIARY EDUCATION AND MANAGEMENT OF QUALITY: A RESEARCH IN A DEVELOPING COUNTRY CONTEXT - YÜKSEK ÖĞRETİM VE KALİTE YÖNETİMİ: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BAĞLAMINDA BİR ARAŞTIRMA

Mehmet ERYILMAZ, Ebru AYDOĞAN, Gülcan PETRİÇLİ, Duygu ACAR ERDUR, Esen CİMİLİ KARA, Olcay BEKTAŞ

G20 ÜLKELERİNİN EKONOMİK PERFORMANSLARININ GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ASSESSING THE ECONOMIC PERFORMANCE OF THE G20 MEMBERS BY USING GREY RELATIONAL ANALYSIS

Eda BÜYÜKGEBİZ KOCA, Mustafa Zihni TUNCA

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ: BANKACILIK ve FİNANS BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - ANALYSIS OF THE FINANCIAL LITERACY LEVELS OF UNIVERSITY STUDENTS: AN APPLICATION ON DEPARTMENT OF BANKING AND FINANCE

Murat KAYA, Hidayet GÜNEŞ

ULUSLARARASI AKTÖRLERİN KÜRESEL SAĞLIK POLİTİKALARI ÜZERİNE ETKİLERİ: TEORİK BİR İNCELEME - THE EFFECTS OF INTERNATIONAL ACTORS ON GLOBAL HEALTH POLITICS: A THEORETICAL REVIEW

Erdal EKE, Selin EROYMAK

RUS DIŞ POLİTİKASINDA GÜVENLİK FAKTÖRÜ - SECURITY FACTOR IN RUSSIAN FOREIGN POLICY

Ege DEMİREL

KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMLERİNDE MESLEK ETİĞİ DERSİ VE GEREKLİLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - AN ASSESMENT ON THE COURSE OF PROFESSIONAL ETHICS COURSE AND ITS NECESSITY IN DEPARTMENTS OF PUBLIC ADMINISTRATION

Ali Fuat GÖKÇE

KARİYER SEÇİM NİYETİNDE AİLENİN VE MESLEĞE YÖNELİK BİREYSEL TUTUMUN ETKİSİ: BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE EFFECT OF PARENTAL AND INDIVIDUAL ATTITUDES IN CAREER CHOOSE INTENTION FOR THE OCCUPATION: RESEARCH ON OFFICE SERVICES AND SECRETARY STUDENTS

Dilek ESEN