MERMER SEKTÖRÜ İŞLETMELERİNİN MUHASEBE-FİNANSMAN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Mermer sektörünün doğal bir hammaddeye bağımlı olarak çalışması nedeniyle üretim süreçleri oldukça zor ve karmaşıktır. Bu nedenle mermer sektöründeki işletmelerin de diğer işletmelerden farklı, kendine has bazı özellikleri ve sorunları bulunmaktadır. Bu çalışmada, mermer sektöründeki işletmelerin kendine has muhasebe ve finansman sorunlarını tespit ederek, bu sorunlarına pratiğe dönük somut çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Burdur da faaliyet gösteren 45 işletme bizzat ziyaret edilerek anket uygulanmış ve sonuçları analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sektördeki işletmelerin önemli bir bölümünün muhasebe sisteminin kendilerine sağlayacağı yönetsel kolaylıklardan, yeni finansal tekniklerden yararlanmadığı görülmüştür. 

A RESEARCH ON THE ACCOUNTING-FINANCE PROBLEMS AND SOLUTIONS OF MARBLE SECTOR ENTERPRISES

Due to the fact that marble sector is dependent on a natural raw material, its production process is quite hard and complicated. Therefore, firms in marble sector have some spesific features and problems which are different from other firms. In the present study, the aim is to propose concrete solutions by determining spesific accounting and financing problems of firms in marble sector . In this context, questionnaire was conducted and its results were analysed by visiting 45 firms operating in Burdur. As a result, it has been seen that most of the firms‟ accounting system in the sector didn‟t benefit from managerial conveniences and new financial techniques.

___

  • Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), “Burdur İli Doğaltaş ve Mermercilik Sektörü Raporu”, Burdur. ÇELİK Adnan, AKGEMCİ Tahir, “Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler”, Ankara, Nobel Yayın-Dağıtım, 1998. Ekonomi Bakanlığı, “Doğaltaş Sektör Raporu”, 2016 GÜRSOY, Sena, “Muğla İlinde Mermercilik Sektörünün Gelişimi ve il Ekonomisine Katkıları”, İçişleri Bakanlığı Uzmanlık Tezi, 2005 MÜSLÜMOV, Alövsat, “21. Yüzyılda Türkiye’de KOBİ’ler Sorunlar, Fırsatlar ve Öneriler”, Literatür Yayıncılık, İstanbul, 2002. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), “Sanayi Envanteri Veri Tabanı 2016”.