KUŞAKLARIN SİYASAL İLETİŞİM KÜLTÜR VE LİDERLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Kuşaklararası farklılıklar; bireylerin iletişim tarzını ve arzu edilen liderlik tarzını etkilemektedir. Tipik kuşak çatışmalarının çoğu iletişimsizlikten kaynaklanmaktadır. Bu sorunu çözmek için hedef kitleye yönelik iletişim tarzı seçilmelidir. Liderlik tarzı açısından ise kuşaklar inandırıcı ve güvenilir bir lider arzusu içindedir. Araştırma kapsamında aynı zamanda aralarındaki farka da değinebilmek adına sessiz kuşak, patlama kuşağı, X, Y ve Z kuşaklarına yer verilmiştir. Bu bağlamda kuşaklar iletişim kültür ve liderlik açısından değerlendirilmiş olup bu alanda yapılmış olan ulusal ve uluslararası çalışmalar ele alınmıştır. Dolayısıyla bireylerin empati kurma yeteneğinin gelişmesi, kuşak çatışmalarının önlenmesi ve kuşaklararası sinerji oluşturulması açısından bu çalışmanın katkı sağlaması beklenmektedir.

THE EVALUATION OF GENERATION IN TERMS OF POLITICAL COMMUNICATION CULTURE AND LEADERSHIP

Intergenerational differences affected individual communication style and desired leadership style. Most of the typical generational conflict is caused from miscommunication. To solve this problem, the communication style should be selected according to  the target group. In terms of leadership style, generations prefer believable and reliable leader. At the same time, veterans, baby boomers, X, Y and Z generations were also included in the scope of this research in order to evaluate the difference between them. Accordingly, generation is evaluated in terms of communication, culture and leadership. It is included the national and international studies in this field. Therefore in terms of this study is expected to contribute the development of empathy ability of individuals, preventing the generational conflicts and creating intergenerational synergies.

___

  • Abraham, Alex (2013), “Millennials Hate Traditional Media. Or Do They?” http://www.edelman.com/post/millennials-hate-traditional-media-or-do-they/ (22.07.2014).
  • Akdemir, Ali- Konakay, Gönül- Demirkaya, Harun- Noyan, Aral- Demir, Bülent- Ağ, CengizPehlivan, Çağlar-Özdemir, Eşref- Akduman, Gülbeniz- Eregez, Hanife- Öztürk, İlksen- Balcı, Oktay (2013), “Y Kuşağının Kariyer Algısı, Kariyer Değişimi ve Liderlik Tarzı Beklenilerinin Araştırılması”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Cilt.2, Sayı.3, (11-41).
  • Aktaş, Hasret (2004), Bir Siyasal İletişim Aracı Olarak İnternet, 1. Basım, Tablet Kitabevi, Konya.
  • Akyazı, Erhan ve Ünal, Akyazı Tutgun, (2013), “İletişim Fakültesi Öğrencilerinin Amaç, Benimseme, Yalnızlık Düzeyi İlişkisi Bağlamında Sosyal Ağları Kullanımı”, Global Media Journal Turkish Edition, Cilt.3, Sayı.6, (1-24).
  • Alch, Mark L., (2000), “The Echo-Boom Generation: A Growing Force in American Society”, World Future Society, The Futurist 34.5, Eylül, (42).
  • Altimier, Leslie (2004), “Communicating with the Next Generation, Newborn and Infant Nursing Reviews”, Elsevier, Cilt.4, Sayı.1, (2-3).
  • Andrews, Kevin B. ve Lockett, Landry L., (2013), “Improving Generation Y Volunteerism in Extension Programs”, Journal Of Extension, Cilt.51, Sayı.2, (1-5).
  • Apaydın, Batuhan 2013, “Türkiye’de Y Kuşağının Özellikleri ve İstatistikler (Rapor)”, http://eticaretmag.com/turkiyede-y-kusagi-ozellikleri-istatistikler/ (Erişim Tarihi: 24.07.14).
  • Arıcı, Ali (2013), Siyasi Partiler ve Siyasi Liderler Çerçevesinde Türk Siyasetinde Sosyal Medya, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basın Yayın Anabilim Dalı, Eskişehir.
  • Arman, Ayşe (2013), “Yaşasın Y Kuşağı”, http://gazetesu.sabanciuniv.edu/tr/2013-06/yasasin-ykusagi ss.12-13 (Erişim Tarihi:30.01.14).